Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

2024.04.21. 14:05
Ajánlom
A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.

Andrew Davis az angliai Ashridge-ben született, 1944. február 2-án. Először orgonatanulmányokat folytatott, utána fordult a vezénylés felé. Miután 1967-ben lediplomázott a cambridge-i King's College-ban, Rómában tanult tovább, majd első fontosabb pozícióját a BBC Skót Szimfonikus Zenekaránál töltötte be.

1975–88 között a Torontói Szimfonikus Zenekar, majd 1988-tól 2000-ig a Glyndebourne-i Operafesztivál zeneigazgatója volt. Később a Melbourne-i Szimfonikus Zenekarnál is vezető pozíciót töltött be, utolsó évtizedeit pedig a Chicagói Lyric Operánál töltötte.

Emellett vendégként a világ minden pontján megfordult, vezényelt például a Metropolitan Operában, a milánói Scalában, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, a Covent Gardenben,

és gyakori vendég volt a Promson is. Végtelenül sokszínű érdeklődésének köszönhetően repertoárja a barokktól a kortásakig terjedt. 1992-ben a Brit Birodalom lovagi címével tüntették ki.

A beszámolók szerint Sir Andrew Davis különösen kedves ember volt, erről tanúskodik az a váratlan meglepetés is, amivel hetvenötödik születésnapján köszöntötte őt a Torontói Szimfonikus Zenekar:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg reklámokat.

Fejléckép: Andrew Davis (forrás: City of Toronto Archives, Fonds 329, Series 1569, File 160)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.