Klasszikus

Meghalt Elvin Jones

2004.06.02. 00:00
Ajánlom
Május 18-án a jazzdob egyik korszakos, meghatározó alakja távozott. Elvin Jones játékát John Coltrane kvartettjében ismerte meg a világ. Meghatározó zenész személyiség, még előttünk lévő évtizedekre is útmutató életmű – Elvin Jones 77 évet élt.

Elvin Jones neve világszerte egyet jelent a modern jazz egyik legfontosabb szimbólumával. A mai magyar dobosok és ütőhangszeresek szinte egyhangúlag egyik legfontosabb példájuknak tekintik, ami nyilvánvaló jele annak, hogy Elvin Jones hatása a jazzre még évtizedekig is eltarthat.

A művész zenész családban, de autodidakta módszerrel tanult ritmushangszereken (testvérei, Hank és Thad Jones szintén híres előadók zongorán, illetve trombitán), és fő inspirálói között a ’40-es és ’50-es évek bop korszakának úttörő dobosai, Max Roach és Kenny Clarke szerepeltek. Profi előadói pályáját Detroitban kezdte, de pár év múlva, 1955-ben New Yorkba költözött, ahol már olyan zenészeket kísért, mint Bud Powell, Miles Davis vagy Sonny Rollins. Jones 1960-ban csatlakozott John Coltrane zenekarához, amely meghozta számára az igazi elismerést.

Elvin Jones pályájának túlnyomó részén közreműködőként szerepelt különböző formációkban, igaz, hogy túlzás nélkül mindig a legnagyobb zenekarvezetők mögött dobolt. A ’90-es években indult először zenekar a saját neve alatt (Elvin Jones’ Jazz Machine), amelynek élén aktív maradt szinte haláláig. A zenekar közreműködői közül Dave Liebman szaxofonost, Nicholas Payton trombitást érdemes kiemelni.

Elvin Jones felvételei számos itthon is kapható lemezen hallhatók: kiadta a Blue Note, az Atlantic, az Impulse és a független európai Enja is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!