Klasszikus

Meghalt Kovács Dénes

2005.02.14. 00:00
Ajánlom
Életének 75. évében pénteken elhunyt Kovács Dénes kétszeres Liszt-díjas, Kossuth-díjas és Bartók-Pásztory-díjas hegedûmûvész, professzor emeritus. Kovács Dénes 47 éven át tanította hegedûsök nemzedékeit a Zeneakadémián, 1967-tõl fõigazgatóként, 1971 és 1980 között rektorként állt a világhírû zenei intézmény élén.

"Az ember bemegy a pódiumra, mint David Ojsztrah - és lejön, mint Kovács Dénes." Csak akkor vicces a mondás, ha az mondja, aki mondta, vagyis maga Kovács Dénes. De talán ebben rejlik a válasz arra, hogy miért is nem lett belőle David Ojsztrah. Túl erős volt benne az önreflexió, a csöndes öngúny, töprengés, kétely, esendőség, az emberi. Nem volt sztáralkat, aki magabiztosan és ellentmondást nem tűrően hirdeti a magáét, aki, ha kell, személyisége erejével kényszeríti a közönséget arra, hogy elfogadja őt tekintélynek. Hegedűs volt, ha tetszik: csak hegedűs. Nem túl nagy hanggal, de finom tónussal, visszahúzódó eleganciával. Visszatekintve úgy látszik, kívülálló maradt. Visszatekintve úgy látszik: valami kimaradt. Valamit mi is kihagytunk, valami nem történt meg, egy ígéret nem vált valóra, egy kicsit kisebb ívű volt a pálya, mint lehetett volna. És most már késő, valahogy elmulasztottuk, hogy úgy nézzük, úgy hallgassuk Kovács Dénest, mint a velünk élő legendát.

De miért kellene visszafelé nézni? Emlékszem még, mit jelentett egy Kovács Dénes-lemez. Abból meg lehetett ismerni a művet, az ember a kilencvenforintos bakelitet hallgatva egy életre eldöntötte, hogy érdekli-e a Négy évszak vagy a Beethoven-hegedűverseny, a Bartók Szólószonáta. Ha eldöntötte, továbbállt nagyobb nevekhez, Heifetzhez, Ojsztrahhoz vagy Menuhinhoz. Most, hűtlen kutya, meghallgattam azt a régi F-dúr románcot. Varázslatos. Jaj, késő, késő.

Kovács Dénes még egy másik világ volt, amikor a hegedűs nem hangokról beszélt, hanem zenéről, amikor nem valami homályos és uniformizáló elvárásnak kellett megfelelni, hanem a személyeset, a megéltet, a titkot lehetett elmondani hangszerrel a kézben. Annak a világnak már régen vége. Most Kovács Dénes is utánahalt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.