Klasszikus

Meghalt Kovács Dénes

2005.02.14. 00:00
Ajánlom
Életének 75. évében pénteken elhunyt Kovács Dénes kétszeres Liszt-díjas, Kossuth-díjas és Bartók-Pásztory-díjas hegedûmûvész, professzor emeritus. Kovács Dénes 47 éven át tanította hegedûsök nemzedékeit a Zeneakadémián, 1967-tõl fõigazgatóként, 1971 és 1980 között rektorként állt a világhírû zenei intézmény élén.

"Az ember bemegy a pódiumra, mint David Ojsztrah - és lejön, mint Kovács Dénes." Csak akkor vicces a mondás, ha az mondja, aki mondta, vagyis maga Kovács Dénes. De talán ebben rejlik a válasz arra, hogy miért is nem lett belőle David Ojsztrah. Túl erős volt benne az önreflexió, a csöndes öngúny, töprengés, kétely, esendőség, az emberi. Nem volt sztáralkat, aki magabiztosan és ellentmondást nem tűrően hirdeti a magáét, aki, ha kell, személyisége erejével kényszeríti a közönséget arra, hogy elfogadja őt tekintélynek. Hegedűs volt, ha tetszik: csak hegedűs. Nem túl nagy hanggal, de finom tónussal, visszahúzódó eleganciával. Visszatekintve úgy látszik, kívülálló maradt. Visszatekintve úgy látszik: valami kimaradt. Valamit mi is kihagytunk, valami nem történt meg, egy ígéret nem vált valóra, egy kicsit kisebb ívű volt a pálya, mint lehetett volna. És most már késő, valahogy elmulasztottuk, hogy úgy nézzük, úgy hallgassuk Kovács Dénest, mint a velünk élő legendát.

De miért kellene visszafelé nézni? Emlékszem még, mit jelentett egy Kovács Dénes-lemez. Abból meg lehetett ismerni a művet, az ember a kilencvenforintos bakelitet hallgatva egy életre eldöntötte, hogy érdekli-e a Négy évszak vagy a Beethoven-hegedűverseny, a Bartók Szólószonáta. Ha eldöntötte, továbbállt nagyobb nevekhez, Heifetzhez, Ojsztrahhoz vagy Menuhinhoz. Most, hűtlen kutya, meghallgattam azt a régi F-dúr románcot. Varázslatos. Jaj, késő, késő.

Kovács Dénes még egy másik világ volt, amikor a hegedűs nem hangokról beszélt, hanem zenéről, amikor nem valami homályos és uniformizáló elvárásnak kellett megfelelni, hanem a személyeset, a megéltet, a titkot lehetett elmondani hangszerrel a kézben. Annak a világnak már régen vége. Most Kovács Dénes is utánahalt.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.