Klasszikus

Meghalt Nicolai Ghiaurov

2004.06.08. 00:00
Ajánlom
Mindig készülünk a rosszra, de ez nem jutott eszembe. Hogy ez is megtörténhet mostanában. Annyira öröknek tűnt mindaz, amit Nikolai Ghiaurov tett. Soha nem látszott fiatalnak. Soha nem gondoltam öregnek. Volt. Most meg nincs.

Klasszikus példája volt annak, ahogy nem szabad karriert építeni: rögtön a csúcson kezdett. Olyan csodálatos volt a hangja, olyan hibátlan volt a muzikalitása (hiszen a szófiai tanulmányok után az éneklés mellett karmesterséget is tanult annak idején Moszkvában), hogy nem volt ideje kis szerepekkel bíbelődni: mindenki azt akarta, hogy sokat énekeljen. És ő énekelt. 1955-ben debütált Szófiában. Két év múlva Bécsben, még két év, és a Scalában, 1962-ben Londonban, ’65-ben pedig New Yorkban. Tíz év kellett ahhoz, hogy bevegye a világot. Ennek ellenére nem tört meg a karrierje, nem ment idő előtt vagy akár idejében nyugdíjba, még idén januárban, hetvennégy évesen is föllépett. Tavaly hallottam Zürichben, a Sevillai borbélyban. Abszolút sztárszereposztás volt, de Ghiaurov nem illett oda. Mindenki jól énekelt, volt, aki nagyon jól, és aztán megszólalt Ghiaurov is. Egy számmal nagyobb volt a hangja a leghangosabbnál is. Fölszisszent, jajdult, nevetett a nézőtér. Ja, hogy ilyen is van a világban. Az orgánum mérete, a hang emberfölötti ereje mindig is jellemző volt rá. Akit kicsit is érdekel az opera, tudja, mire gondolok. Például a Klemperer vezényelte Don Giovanniból a Pezsgőáriára. Mintha egy repülőgép-anyahajóval kellene beállni a balatonfüredi mólóhoz. De odaáll, centiméteres pontossággal.

Ő volt a legjobb Fülöp király és a legjobb Főinkvizítor, a legjobb Borisz Godunov, a legjobb Colline, a legjobb Ramfis, a legjobb Mefisztó, Sparafucile, Banquo. Fölösleges sorolni. Mindenben a legjobb volt. Legfeljebb néhányan odaállhattak még mellé, holtversenyben. Nagyon kevesen. Mégis most elsőként az jut eszembe róla, ahogy a Verdi Requiemjének Dies irae tételében a rémület és világomlás után a romok alól előkúszik a hangja: salva me, fons pietatis. Úgy szólal meg, hogy a kérés ne legyen szégyen. Beszéltem olyannal, aki együtt dolgozott vele a színpadon. Neki elsőként az jutott eszébe Ghiaurovról, hogy jó ember volt.

Mellette volt a halál pillanatában a felesége, Mirella Freni. Soha nem értettem, mi hozott össze két ennyire különböző embert. A kortalanul babaszerű Frenit és a kortalan méltóságú Ghiaurovot. Az kevés, hogy mindketten mekkora énekesek. De mi más? Aztán rájöttem. Az, hogy Ghiaurov jó ember volt. Ez sugárzott a lényéből, a hangjából, ez marad ránk a lemezein és videofelvételein. Szebb emlékmű nem maradhat egy ember után.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.