Klasszikus

Meghalt Ozava Szeidzsi

2024.02.09. 13:30
Ajánlom
A nyolcvannyolc éves, világhírű japán karmester szívelégtelenségben halt meg, február 6-án, tokiói otthonában. A hírt menedzsmentje tudatta a nyilvánossággal.

Ozava Szeidzsi 1935. szeptember 1-jén született Kínában, japán szülők gyermekeként. Először zongoratanulmányokat folytatott Noboru Toyomasunál, de tizenéves korában két ujja egy balesetben megsérült, így a vezénylés és a zeneszerzés felé fordult. Karmesteri tanulmányokat Hideo Saitónál folytatott, tizenkilenc évesen pedig a Nippon Hosso Kyokai zenekarnál debütált.

Pályája első szakaszát versenygyőzelmek szegélyezték: az első japán karmester volt, aki megnyerte a Besançoni Karmestervesenyt, 1959-ben. Európában ekkor csak rövid ideig tartózkodott, útja Amerika felé vezetett tovább, Charles Münch, a Bostoni Szimfonikusok zeneigazgatójának meghívására. 1960-ban elnyerte a Koussevitzky-díjat, majd Berlinben Herbert von Karajan tanítványa lett. Leonard Bernstein meghívta asszisztens karmesternek a New York-i Filharmonikusokhoz, az 1960-as években aztán sorra vezényelte a nagy észak-amerikai zenekarokat. Vezetői pozíciót töltött be a Philadelphiai, a Bostoni és a Japán Filharmonikus Zenekarnál,

majd a San Franciscó-i, illetve a Bostoni Szimfonikusok zeneigazgatója lett. Utóbbi együttes élén huszonkilenc évig állt.

Európában a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokkal is rendszeresen dolgozott, a Bécsi Állami Operában pedig 2002 és 2010 között zeneigazgató volt.

Fontos volt számára a fiatal zenészek, karmesterek oktatása, számukra zenei akadémiát is létrehozott. Emellett lelkesen pártfogolta a 20. századi klasszikus zenét, ő mutatta be például Ligeti György San Francisco Polyphony című darabját.

A művész kérésének megfelelően családja szűk körű temetés szervezett, ugyanakkor közleményükben azt írták, egy későbbi időpontban nyilvános megemlékezést tartanak majd.

Forrás: Slipped Disc, The Japan Times

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg reklámokat.

Fejléckép: Ozava Szeidzsi és Martha Argerich közös albumuk borítóján (forrás: Deutsche Grammophon)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.