Klasszikus

Meghalt Rökk Marika

2004.05.18. 00:00
Ajánlom
Bécs melletti otthonában elhunyt Rökk Marika színész-táncosnő, aki a ’30-as évektől évtizedeken keresztül az operett egyik csillaga volt szerte Európában. Legutóbb az egyik német tévécsatorna műsorában énekelt, táncolt. Ugyanolyan volt, mint 50, 60 évvel ezelőtt.

A művésznő Kairóban született 1913-ban, magyar családban. Már kisgyermekként táncolt a párizsi Moulin Rouge-ban, a new yorki Broadway színpadain, miközben folytatta iskolai tanulmányait. Budapesten A cirkusz csillaga című operettben aratta legnagyobb sikerét, ugyanezt a szerepet – ugyancsak hatalmas sikerrel – Bécsben is eljátszotta. Ünnepelt és foglalkoztatott revüsztár és operettprimadonna volt, akit hamarosan felfedezett a film is. Karrierje csúcsára Berlinben ért.

1933-ban ott telepedett le, s akkori férje, a rendező George Jakobi zenés produkcióiban lépett fel, osztrák és német filmek népszerű sztárja lett. Játszott az 1951-es német Csárdáskirálynőben és az 1962-es osztrák Denevérben. 1962-ben a színpadhoz pártolt – fellépett Hamburg, Berlin, München, valamint Hollandia és Belgium nagyobb városaiban: operettekben és musicalekben egyaránt. 1968-ban Bécsben nagy sikert aratott a Hello, Dollyban. 1992-ben, Kálmán Imre születésének 110. évfordulója alkalmából – 79 évesen (!) – óriási sikerrel lépett fel Budapesten Marica grófnőként, abban a szerepében, amelyet pályája során több mint hétszázszor alakított.

Rökk Marika 91 éves volt. A művésznőt a Bécs melletti Badenben érte a halál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.