Klasszikus

Meghalt Rudolf Barsaj

2010.11.04. 16:57
Ajánlom
A karmestert és brácsaművészt, a Borodin Quartet egyik alapítóját svájci otthonában kedden érte a halál. 86 éves volt.

Bár Barsajt az utóbbi évben fájdalmak gyötörték, mégis dolgozott, mert mindenképpen be akarta fejezni Johann Sebastian Bach A fúga művészete című ciklusának zenekari átiratát. Rudolf Barsaj a krasznodari körzetben született 1924-ben. A moszkvai konzervatóriumban tanult, olyan neves kollégákkal együtt lépett pódiumra, mint Szvjatoszlav Richter, David Ojsztrah; Msztyiszlav Rosztropoviccsal és Leonyid Kogannal trióban játszott, majd egyik alapítója volt a híres Borodin Quartetnek, amelyben 1953-ig muzsikált. A nemzetközi zenei életben kulcsszerepet játszó Moszkvai Kamarazenekart 1955-ben hozta létre.

Barátja, Dmitrij Sosztakovics halála után hagyta el a Szovjetuniót, ezután Bécs, London, Párizs legjobb zenekarait vezényelte. Neki köszönhető, hogy Sosztakovics szimfonikus alkotásai az európai koncertélet integráns részévé váltak. Utoljára 2000-ben vezényelt, Mahler X. szimfóniáját. Rudolf Barsaj többször járt Budapesten, fellépett a Budapesti Fesztiválzenekarral és 2000-ben karmesterkurzust is tartott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.