Klasszikus

Meghirdették Pereira utolsó salzburgi fesztiváljának műsorát

2013.11.07. 12:57
Ajánlom
Meghirdették a 2014-es Salzburgi Ünnepi Játékok programját, amelynek alaptémája az 1914-ben, egy évszázaddal ezelőtt kitört első világháború lesz. Alexander Pereira harmadik és egyben utolsó alkalommal állította össze a fesztivál műsorát, mivel a következő év őszétől már a Scalát vezeti majd.

A témaválasztást Helga Rabl-Stadler fesztiválelnök szerint többek között az a tény indokolja, hogy az ünnepi játékok hagyománya voltaképpen a háború eredményeképpen indult útjára. Mint a prózai előadásokért felelős rendező, Sven-Eric Bechtolf rámutatott: a Max Reinhardt, Hugo von Hoffmansthal és Richard Strauss szellemi irányításával 1920. augusztus 22-én elindult fesztivál ugyanis a művészet békítő, engesztelő erejét volt hivatott megmutatni. A program alapkoncepciójához kapcsolódva Christopher Clark, a neves ausztrál történész tartja a hivatalos megnyitót bevezető előadást Alvajárók címmel (2012-ben jelent meg az első világháborút megelőző folyamatokat feltáró, azonos című kötete a Penguin gondozásában).

A nyári sorozat július 18-án kezdődik az egyhetes, Pereira által bevezetett Ouverture Spirituelle "előfesztivállal", amely nem kevesebb, mint 280 eseményt sorakoztat fel. Témája idén a kereszténység és az iszlám. Fischer Ádám ezzel összefüggésben vezényli majd a Mozarteum együttesének élén a nagyváradi püspök szolgálatából Salzburgba szerződött Michael Haydn Ferenc-miséjét. Az iszlám miszticizmus több koncerten is megjelenik, Bach zenéje például egy egyiptomi szufi szerzetesrend énekeivel találkozik a programtervben.

A Da Ponte-Mozart-operák sorozatában a Don Giovannit láthatják az érdeklődők Sven-Eric Bechtolf rendezésében, Christoph Eschenbach vezényletével. Alexander Pereira annak ellenére döntött a folytatásról, hogy 2013-as Cosi fan tuttéjuk kritikai visszhangja katasztrofális volt. Az osztrák kultuszoperát, A rózsalovagot Harry Kupfer rendezésében játsszák többek között Krassimira Stoyanova, Sophie Koch, Mojca Erdman és Günther Groissböck közreműködésével. A karmester Zubin Mehta lesz. Egy kortárs drámai alkotás is színre kerül: az 52 éves francia komponista, Marc-André Dalbavie operája, a Charlotte Salomon. Az opera festőművész hősnője valóságos személy, huszonhat éves korában, 1943-ban Auschwitzban gázosították el születendő gyermekével együtt. A darabot Luc Bondy rendezi.

Plácido Domingo, aki annyiszor személyesítette meg Manricót, a trubadúrt, Salzburgban Luna grófként, tehát egy újabb baritonszerepben mutatkozik be. A tenor főszerepet Francesco Meli, Leonórát Anna Netrebko énekli majd. Schubert ritkán hallható operája, a Fierrabras eredetileg Nikolaus Harnoncourt vezényletével hangzott volna el, a mester elfoglaltsága miatt azonban Ingo Metzmacher fogja dirigálni a kompozíciót, amelyet a brüsszeli operaházban épp az ő zenei irányításával mutattak be. A rendező Peter Stein lesz. Kisebb szerepet kap a műben a magyar bariton, Kálmán Péter.

Rossini Hamupipőkéjét a Pünkösdi Fesztivál után a nyári sorozatban is színre viszik - a címszerepben Cecilia Bartolival, Donizetti A kegyencnő című operájában pedig - ahogy az egész fesztiválon - igazi sztárparádé várható: a címszerepet Elina Garanča alakítja Juan Diego Flórez, Ludovic Tézier és Carlo Colombara oldalán. A Trisztán és Izolda-projekt is csillagokat vonultat fel: Waltraud Meier, Jekatyerina Gubanova, Peter Seiffert és René Pape mellett a West-Eastern Divan Zenekar játszik majd Daniel Barenboim vezetésével. A Bécsi Filharmonikusok a megszokott öt helyett hat zenekari koncertet adnak Daniel Barenboim, Riccardo Chailly, Philippe Jordan, Riccardo Muti, Gustavo Dudamel és Daniele Gatti vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.