Klasszikus

Meghirdették Pereira utolsó salzburgi fesztiváljának műsorát

2013.11.07. 12:57
Ajánlom
Meghirdették a 2014-es Salzburgi Ünnepi Játékok programját, amelynek alaptémája az 1914-ben, egy évszázaddal ezelőtt kitört első világháború lesz. Alexander Pereira harmadik és egyben utolsó alkalommal állította össze a fesztivál műsorát, mivel a következő év őszétől már a Scalát vezeti majd.

A témaválasztást Helga Rabl-Stadler fesztiválelnök szerint többek között az a tény indokolja, hogy az ünnepi játékok hagyománya voltaképpen a háború eredményeképpen indult útjára. Mint a prózai előadásokért felelős rendező, Sven-Eric Bechtolf rámutatott: a Max Reinhardt, Hugo von Hoffmansthal és Richard Strauss szellemi irányításával 1920. augusztus 22-én elindult fesztivál ugyanis a művészet békítő, engesztelő erejét volt hivatott megmutatni. A program alapkoncepciójához kapcsolódva Christopher Clark, a neves ausztrál történész tartja a hivatalos megnyitót bevezető előadást Alvajárók címmel (2012-ben jelent meg az első világháborút megelőző folyamatokat feltáró, azonos című kötete a Penguin gondozásában).

A nyári sorozat július 18-án kezdődik az egyhetes, Pereira által bevezetett Ouverture Spirituelle "előfesztivállal", amely nem kevesebb, mint 280 eseményt sorakoztat fel. Témája idén a kereszténység és az iszlám. Fischer Ádám ezzel összefüggésben vezényli majd a Mozarteum együttesének élén a nagyváradi püspök szolgálatából Salzburgba szerződött Michael Haydn Ferenc-miséjét. Az iszlám miszticizmus több koncerten is megjelenik, Bach zenéje például egy egyiptomi szufi szerzetesrend énekeivel találkozik a programtervben.

A Da Ponte-Mozart-operák sorozatában a Don Giovannit láthatják az érdeklődők Sven-Eric Bechtolf rendezésében, Christoph Eschenbach vezényletével. Alexander Pereira annak ellenére döntött a folytatásról, hogy 2013-as Cosi fan tuttéjuk kritikai visszhangja katasztrofális volt. Az osztrák kultuszoperát, A rózsalovagot Harry Kupfer rendezésében játsszák többek között Krassimira Stoyanova, Sophie Koch, Mojca Erdman és Günther Groissböck közreműködésével. A karmester Zubin Mehta lesz. Egy kortárs drámai alkotás is színre kerül: az 52 éves francia komponista, Marc-André Dalbavie operája, a Charlotte Salomon. Az opera festőművész hősnője valóságos személy, huszonhat éves korában, 1943-ban Auschwitzban gázosították el születendő gyermekével együtt. A darabot Luc Bondy rendezi.

Plácido Domingo, aki annyiszor személyesítette meg Manricót, a trubadúrt, Salzburgban Luna grófként, tehát egy újabb baritonszerepben mutatkozik be. A tenor főszerepet Francesco Meli, Leonórát Anna Netrebko énekli majd. Schubert ritkán hallható operája, a Fierrabras eredetileg Nikolaus Harnoncourt vezényletével hangzott volna el, a mester elfoglaltsága miatt azonban Ingo Metzmacher fogja dirigálni a kompozíciót, amelyet a brüsszeli operaházban épp az ő zenei irányításával mutattak be. A rendező Peter Stein lesz. Kisebb szerepet kap a műben a magyar bariton, Kálmán Péter.

Rossini Hamupipőkéjét a Pünkösdi Fesztivál után a nyári sorozatban is színre viszik - a címszerepben Cecilia Bartolival, Donizetti A kegyencnő című operájában pedig - ahogy az egész fesztiválon - igazi sztárparádé várható: a címszerepet Elina Garanča alakítja Juan Diego Flórez, Ludovic Tézier és Carlo Colombara oldalán. A Trisztán és Izolda-projekt is csillagokat vonultat fel: Waltraud Meier, Jekatyerina Gubanova, Peter Seiffert és René Pape mellett a West-Eastern Divan Zenekar játszik majd Daniel Barenboim vezetésével. A Bécsi Filharmonikusok a megszokott öt helyett hat zenekari koncertet adnak Daniel Barenboim, Riccardo Chailly, Philippe Jordan, Riccardo Muti, Gustavo Dudamel és Daniele Gatti vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.