Klasszikus

Megihlette Steve Reichot a Radiohead

2012.02.13. 12:00
Ajánlom
A minimalista kompozíciók mestere két jól ismert Radiohead-szám feldolgozását tervezi. A Radio Rewrite című kompozíciót várhatóan a London Sinfonietta tagjainak közreműködésével 2013 márciusában fogják bemutatni a Southbank Festivalon.

A legendás zeneszerző azután döntött úgy, hogy nekilát a műnek, miután Lengyelországban a Radiohead előadásában hallotta egyik művét. A banda érdeklődésének köszönhetően Reich lelkesedése is lángra kapott, aki az élményen felbuzdulva elhatározta, az együttes két egyik legismertebb számát, az Everything In Its Right Place-t és a Jigsaw Falling Into Place-t saját értelmezésében készíti el Radio Rewrite címen.

Arról csak találgatni lehet, Reich hogyan nyúl a Radiohead zenéjéhez, mindenesetre a neves London Sinfonietta vezetője, Andrew Burke biztosra veszi, hogy a mű nem egyszerűen feldolgozás lesz, hanem sokkal több: "Nem hinném, hogy Steve szimpla feldolgozásokat készítene a dalokból, hiszen ez egyáltalán nem az ő stílusa. De hogy miként fogja kiindulási pontként használni majd azokat a saját műve megalkotásához, az lesz az igazán izgalmas az egészben." A végtermék akármilyen is lesz, az biztos, hogy még legalább egy évet várat magára, a darab majd Reich bejelentése szerint ugyanis csak 2013. március ötödikén a Southbank Festivalon lesz először hallható.

Vajon milyen hangzása lesz Reich Radiohead-feldolgozásának? Ha meghallgatják az alábbi videókat, már találgathatnak a Radio Rewrite című számról is.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.