Klasszikus

Megint kevesebb

2003.03.12. 00:00
Ajánlom
Megint szegényebbek lettünk egy élő legendával, nagy idők egy tanújával, de olyan tanúval, aki maga is részese volt azoknak a nagy időknek. Fedora Barbieri halt meg a múlt héten Firenzében, nyolcvankét éves korában.

Hála a lemezeknek, nemcsak a személyes élmények miatt emlékezhetünk rá, mert azok nem feltétlenül kellemesek: egy énekversenyen volt Budapesten néhány éve a zsűri elnöke Barbieri, és egy vállalkozó kedvű versenyzőt úgy gorombított le néhány keresetlen szóval a közönség előtt, hogy csoda volt, hogy a szegény kislány utána még ki tudta egyáltalán nyitni a száját. De legalább az ember megsejtett valamit a régi operaénekesek tekintélyéből, szeszélyéből, hatalmából. Fedora Barbieri harcos természet volt pályája során, kölcsönös gyűlölködésüknek a tíz évvel idősebb nagy mezzoszopránnal, Giulietta Simionatóval most a halál vetett végett.

Barbieri elsősorban Verdi-énekes volt, Eboliként mondják szenzációsnak, de ő maga hamar belátta, hogy gondjai vannak a magasságokkal, és áttért a mélyebb szerepekre. A lemezeken Callas Aidája mellett Amneris, Leonóra mellett Azucena, és ha ezek a felvételek a felszínen még mindig elsősorban Callas neve miatt számítanak keresett cikknek, azért nem kell nagyon mélyre ásni magát bennük a hallgatónak, hogy fölfedezze magának Barbieri kulturált, szép hangú művészetét. Okos szerepválasztásainak köszönhetően Fedora Barbieri ötvenöt éven át volt a színpadon, egyre kisebb szerepekben, de a legjobb színházaknál. Aztán visszavonult, hogy emlékeiből éljen – neki igazán volt miből.

Talán vigasz, mert bizonyos, hogy amíg az emberek operát hallgatnak, addig Fedora Barbierit is hallgatni fogják. Hogy ez sok idő vagy kevés, az majd kiderül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.