Klasszikus

Megjelent a bécsi újévi koncert CD-je és DVD-je

2007.01.20. 00:00
Ajánlom
Mint évek óta mindig, ezúttal is rekord gyorsasággal - nyolc nap alatt - elkészült a hagyományos bécsi újévi koncertről készült compact disc, majd egy héttel később a DVD is. A koncerten - immár negyedszer - Zubin Mehta dirigálta a Bécsi Filharmonikusokat.

A dupla CD ára egy cent híján 17 euró, de megvásárolható elegáns ajándékdobozban, sőt január közepétől DVD-vel együtt is, meg persze a régebbiek közül hat együtt, illetve szuper elegáns verzióban egy üveg Schlumberger pezsgővel kiegészítve (ami lássuk be, igen finom, és a szilveszteri hangulat így könnyebben felidézhető)... Maga Mehta úgy nyilatkozott a koncertről, hogy nagyon élvezte, különösen az Ahol a citromfa virul című Strauss-művet, amelyet még sosem vezényelt a Bécsi Filharmonikusokkal. A kiadványokra természetesen az élő műsor teljes egészében felkerült, a kiadó ezúttal is a Deutche Grammophon, a koncertet az ORF sugározta és rögzítette.

A programot 53 ország televíziója közvetítette, és sok-sok millióan látták. A balettbetéteket a Bécsi Állami Operaház táncosai és Lucia Lacarra, valamint Cyril Pierre szólisták táncolták, mégpedig a Hofban, illetve a közelmúltban restaurált Schönbrunni kastélyban. A koreográfus az operaház korábbi vezető táncosa, Christian Tichy volt. Az egyetlen élőben bemutatott táncot, a Kék Duna-keringőt Agnes Meth rendezte. Mindezek a DVD-n természetesen úgy láthatók, ahogyan a közvetítés során is.

A program és így a kiadványok anyaga:
1. Johann Strauss: Éljen! induló (A Jabuka-operett motívumai alapján)
2. Joseph Strauss: a) Csapongó lelkek - keringő, b) Malmocska, francia-polka
3. Hellmesberger: Tündértánc - karakterdarab
4. Joseph Strauss: Lázálmok - keringő
5. id. Johann Strauss: Bevonulási galopp
6. Johann Strauss: Májusi bor - nyitány
7. Joseph Strauss: Irén-polka - francia polka
8. Johann Strauss: Ahol a citromfa virul - keringő
9. Eduard Strauss: Féktelenül - gyorspolka
10. Johann Strauss: Város és vidék, polka-mazurka
11. Joseph Strauss: a) Matróz-polka, gyorspolka, b) Dinamidák - keringő
12. id. Johann Strauss: a) Emlékezés Ernstre - fantázia, b) Furioso-galopp, Liszt-motívumok
Ráadás: a) Hellmesberger: Könnyűléptű - gyorspolka, b) Johann Strauss: Kék Duna-keringő, c) id. Johann Strauss: Radetzky-induló

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.