Klasszikus

Megjelent a BÚS 10. albuma

2009.02.04. 00:00
Ajánlom
Kedden mutatták be a Bartók Emlékházban a Bartók Új Sorozat (BÚS) 10. lemezét, amelyen gyermek- és női karok hallhatók a Cantemus Gyerekkórus és a Pro Musica Leánykar előadásában, Szabó Dénes vezényletével.

2006-ban, Bartók születésének 125. évfordulóján, a Hungaroton gondozásában, az NKA támogatásával, Kocsis Zoltán művészeti vezetésével indult útjára a teljes alkotói pályát bemutató Bartók Új Sorozat. Az azóta eltelt idő alatt tíz CD készült el, ami kiemelkedő eredmény. "Ha van koronája a Hungaroton tevékenységének, akkor ez az" – mondta Hollós Máté, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatója. "Mivel az összkiadás megjelölés nagyon szigorú terminus, és kisebb Bartók-darabok valóban kimaradnak a lemezsorozatból, ezért inkább a könyvkiadásban használt kritikai kiadás jelzőt szerencsésebb használni" – tette hozzá.

Szabó Dénes, a nyíregyházi Cantemus kóruscsalád vezetője a lemez kapcsán elmondta, hogy bizonyos darabokat más és más csoportok énekeltek fel, mert azt szerette volna, hogy a művek sajátos "íze" se vesszen el. Arra is ügyelt, hogy megfelelő korú lányok énekeljenek bizonyos darabokat, olyanok, akik már elég érettek ahhoz, hogy valóban át tudják érezni a zene mondanivalóját, de mégsem olyan idősek, hogy hangjuk kiműveltnek hasson.

Bartók műveiből, a zeneszerző születési centenáriuma tiszteletére – mintegy lenyomatát adva a 70-es évek sokféle stílusú és értékű Bartók-értelmezésének – már jelent meg lemezösszkiadás. A mostani sorozat viszont nagyon tudatos és egységes zenei koncepcióval készül, amely három forrásból táplálkozik: a művekből, a zenei írásokból és a szerzői hangfelvételekből, mely utóbbiak azért nagyon jelentősek, mert Bartók sokszor felülírta a kottát előadásmódjával. "Apró lépésekben kell haladnunk, mert Bartók zenéje nagyon speciális és összetett: sokfelé járt a világban, kapcsolatban állt a zene legősibb rétegeivel, ötvözte a népzenei stílusokat is. Ahhoz, hogy jól játsszunk Bartókot, ismerni kell továbbá a régi magyar zenét, Közép-Kelet-Európa zenéjét, Dohnányi és Stravinsky munkásságát is" – mondta Kocsis Zoltán. "Ez a zene nem lehet kirándulás, mert aki annak tekinti, az nem tud belőle maradandót alkotni. Mi ezt a sorozatot etalon értékűnek szánjuk, de nem a legjobb előadás, hanem a legjobb mérték értelmében. Ezek a felvételek utat kívánnak mutatni a zenei értelemben is kaotikus világban (gondoljunk csak a zeneoktatás kérdésére). Nem lehet túlbecsülni a sorozat jelentőségét, és mégha vannak hiányosságai is, arra törekszünk, hogy a legjobbat nyújtsuk."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.