Klasszikus

Megjelent a BÚS 10. albuma

2009.02.04. 00:00
Ajánlom
Kedden mutatták be a Bartók Emlékházban a Bartók Új Sorozat (BÚS) 10. lemezét, amelyen gyermek- és női karok hallhatók a Cantemus Gyerekkórus és a Pro Musica Leánykar előadásában, Szabó Dénes vezényletével.

2006-ban, Bartók születésének 125. évfordulóján, a Hungaroton gondozásában, az NKA támogatásával, Kocsis Zoltán művészeti vezetésével indult útjára a teljes alkotói pályát bemutató Bartók Új Sorozat. Az azóta eltelt idő alatt tíz CD készült el, ami kiemelkedő eredmény. "Ha van koronája a Hungaroton tevékenységének, akkor ez az" – mondta Hollós Máté, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatója. "Mivel az összkiadás megjelölés nagyon szigorú terminus, és kisebb Bartók-darabok valóban kimaradnak a lemezsorozatból, ezért inkább a könyvkiadásban használt kritikai kiadás jelzőt szerencsésebb használni" – tette hozzá.

Szabó Dénes, a nyíregyházi Cantemus kóruscsalád vezetője a lemez kapcsán elmondta, hogy bizonyos darabokat más és más csoportok énekeltek fel, mert azt szerette volna, hogy a művek sajátos "íze" se vesszen el. Arra is ügyelt, hogy megfelelő korú lányok énekeljenek bizonyos darabokat, olyanok, akik már elég érettek ahhoz, hogy valóban át tudják érezni a zene mondanivalóját, de mégsem olyan idősek, hogy hangjuk kiműveltnek hasson.

Bartók műveiből, a zeneszerző születési centenáriuma tiszteletére – mintegy lenyomatát adva a 70-es évek sokféle stílusú és értékű Bartók-értelmezésének – már jelent meg lemezösszkiadás. A mostani sorozat viszont nagyon tudatos és egységes zenei koncepcióval készül, amely három forrásból táplálkozik: a művekből, a zenei írásokból és a szerzői hangfelvételekből, mely utóbbiak azért nagyon jelentősek, mert Bartók sokszor felülírta a kottát előadásmódjával. "Apró lépésekben kell haladnunk, mert Bartók zenéje nagyon speciális és összetett: sokfelé járt a világban, kapcsolatban állt a zene legősibb rétegeivel, ötvözte a népzenei stílusokat is. Ahhoz, hogy jól játsszunk Bartókot, ismerni kell továbbá a régi magyar zenét, Közép-Kelet-Európa zenéjét, Dohnányi és Stravinsky munkásságát is" – mondta Kocsis Zoltán. "Ez a zene nem lehet kirándulás, mert aki annak tekinti, az nem tud belőle maradandót alkotni. Mi ezt a sorozatot etalon értékűnek szánjuk, de nem a legjobb előadás, hanem a legjobb mérték értelmében. Ezek a felvételek utat kívánnak mutatni a zenei értelemben is kaotikus világban (gondoljunk csak a zeneoktatás kérdésére). Nem lehet túlbecsülni a sorozat jelentőségét, és mégha vannak hiányosságai is, arra törekszünk, hogy a legjobbat nyújtsuk."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.