Klasszikus

Megjelent a BÚS 10. albuma

2009.02.04. 00:00
Ajánlom
Kedden mutatták be a Bartók Emlékházban a Bartók Új Sorozat (BÚS) 10. lemezét, amelyen gyermek- és női karok hallhatók a Cantemus Gyerekkórus és a Pro Musica Leánykar előadásában, Szabó Dénes vezényletével.

2006-ban, Bartók születésének 125. évfordulóján, a Hungaroton gondozásában, az NKA támogatásával, Kocsis Zoltán művészeti vezetésével indult útjára a teljes alkotói pályát bemutató Bartók Új Sorozat. Az azóta eltelt idő alatt tíz CD készült el, ami kiemelkedő eredmény. "Ha van koronája a Hungaroton tevékenységének, akkor ez az" – mondta Hollós Máté, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatója. "Mivel az összkiadás megjelölés nagyon szigorú terminus, és kisebb Bartók-darabok valóban kimaradnak a lemezsorozatból, ezért inkább a könyvkiadásban használt kritikai kiadás jelzőt szerencsésebb használni" – tette hozzá.

Szabó Dénes, a nyíregyházi Cantemus kóruscsalád vezetője a lemez kapcsán elmondta, hogy bizonyos darabokat más és más csoportok énekeltek fel, mert azt szerette volna, hogy a művek sajátos "íze" se vesszen el. Arra is ügyelt, hogy megfelelő korú lányok énekeljenek bizonyos darabokat, olyanok, akik már elég érettek ahhoz, hogy valóban át tudják érezni a zene mondanivalóját, de mégsem olyan idősek, hogy hangjuk kiműveltnek hasson.

Bartók műveiből, a zeneszerző születési centenáriuma tiszteletére – mintegy lenyomatát adva a 70-es évek sokféle stílusú és értékű Bartók-értelmezésének – már jelent meg lemezösszkiadás. A mostani sorozat viszont nagyon tudatos és egységes zenei koncepcióval készül, amely három forrásból táplálkozik: a művekből, a zenei írásokból és a szerzői hangfelvételekből, mely utóbbiak azért nagyon jelentősek, mert Bartók sokszor felülírta a kottát előadásmódjával. "Apró lépésekben kell haladnunk, mert Bartók zenéje nagyon speciális és összetett: sokfelé járt a világban, kapcsolatban állt a zene legősibb rétegeivel, ötvözte a népzenei stílusokat is. Ahhoz, hogy jól játsszunk Bartókot, ismerni kell továbbá a régi magyar zenét, Közép-Kelet-Európa zenéjét, Dohnányi és Stravinsky munkásságát is" – mondta Kocsis Zoltán. "Ez a zene nem lehet kirándulás, mert aki annak tekinti, az nem tud belőle maradandót alkotni. Mi ezt a sorozatot etalon értékűnek szánjuk, de nem a legjobb előadás, hanem a legjobb mérték értelmében. Ezek a felvételek utat kívánnak mutatni a zenei értelemben is kaotikus világban (gondoljunk csak a zeneoktatás kérdésére). Nem lehet túlbecsülni a sorozat jelentőségét, és mégha vannak hiányosságai is, arra törekszünk, hogy a legjobbat nyújtsuk."

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Klasszikus

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Zenés színház

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Vizuál

Mikor pusztul el egy birodalom? – szeptemberben érkezik a mozikba Francis Ford Coppola új filmje

Megérkezett az első magyar teaser előzetes a legendás amerikai rendező legújabb, Megalopolisz című sci-fijéhez, amely Coppola testamentuma és egyben a gyáva hollywoodi stúdiórendszer kritikája is.
Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.