Klasszikus

Megjelent a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar első lemeze

2003.10.31. 00:00
Ajánlom
Táncok Magyarországról címmel számos hazai és nemzetközi koncertsiker után megjelent az idén 10. születésnapját ünneplő Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar első CD-je.

A 2001-ben a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet elnyert társulás lemezének anyagát nagy magyar zeneszerzők táncritmusban, illetve táncstílusban komponált művei alkotják. A Kodály Zoltán, Erkel Ferenc, Dohnányi Ernő, Weiner Leó és Bartók Béla műveiből válogató lemez anyagát Batta András zenetudós és a zenekar vezetője, a Liszt-díjas Héja Domonkos állította össze.

Zsigó Katalin, a CD-t kiadó Warner Music Hungary képviselője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: mind a zenekar, mind a kiadó, mind pedig a Pannon GSM mint támogató számára premiert jelent e lemez megjelenése. A zenekar első CD-jéről van szó; a Warner saját szervezésében és gondozásában jelenik meg a lemez; a támogató pedig első alkalommal nyújt segítséget komolyzenei CD megjelenéséhez.

Batta András, a lemez művészeti tanácsadója szerint egy „különleges kincs” e lemez a hazai kulturális életben, érdekes és vonzó, cseppet sem kommersz műsorral. A zenekar játékát a frissesség, az odaadás és lelkesedés jellemzi.

Héja Domonkos karmester ismertette a zenekar 2003/2004-es évadjának programját. A következő koncerteken olyan neves művészek lépnek majd fel az ifjúsági zenekarral, mint Meláth Andrea, Ligeti András, Ránki Dezső vagy Rico Saccani.

Az újonnan megjelent CD hiánypótlónak számít a lemezpiacon, s a megjelenéséhez segítséget nyújtók, a megszólaltatott művek és szerzőik, valamint a kitűnő ifjúsági zenekar garancia arra, hogy a CD a nemzetközi piacon is megállja a helyét. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar és a Warner Music Hungary lemezcég között megköttetett hároméves szerződés pedig reményeink szerint arra garancia, hogy a közeljövőben a zenekar második lemezét is hallhatjuk majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.