Klasszikus

Megjelent a Klassz a pARTon!-különszámunk

2022.06.14. 16:55
Ajánlom
Nyolcadik alkalommal kerül sor a Klassz a pART-on! fesztiválra, július 11. és augusztus 4. között ezúttal is számos Balaton melletti településen, valamint Tatán és Budapesten is ingyenes klasszikus zenei koncerteket hallgathat a közönség. Böngéssze át a programokat a Fidelio különszámában!

Idén már 15 településen élvezheti a közönség a Klassz a pARTon! ingyenes koncertjeit, a Balatonnál új helyszínként csatlakozik a fonyódi Panoráma Strand, háttérben a csodás badacsonyi kilátással, valamint a balatonszemesi Páduai Szent Antal-templom is.

Ismét lesznek koncertek Tatán, ahol a fesztivál a Fellner Jakab építész születésének 300. évfordulója alkalmából rendezett emlékévbe kapcsolódik be,

a nyitókoncertre pedig Budapesten, a Pesti Vigadóban kerül sor.

A nyolcadik alkalommal megrendezett fesztiválon végre ismét felléphetnek külföldi vendégek is, akik a pandémia alatt távol maradni kényszerültek, itt lesz a szicíliai GliArchiEnsemble, a francia karmester, Nicolas Krauze, Peter Caelen zongoraművész Hollandiából és Giuseppe Nova fuvolaművész Olaszországból.

Kitűnő magyar művészekre is számíthat a közönség, a zenészvilág legnagyobbjai mellett fiatal tehetségek is koncerteket adnak, mivel a fesztivál célkitűzései között szerepel, hogy tanulmányaikat folytató vagy pályakezdő zenészek is bemutatkozhassanak. A művészeti vezető Érdi Tamás mellett fellép például Vásáry Tamás, Kertesi Ingrid, Schöck Atala, Karosi Bálint, Balog Alexandra, Simon Izabella és a Korossy Quartet, a Győri NoémiMadaras Gergely házaspár, Kocsis Krisztián, a Grazioso Kamarazenekar és a FareMido Operatársulat.

A szervezők célja, hogy azok is kapcsolatba kerülhessenek a klasszikus zenével, akik

maguktól nem keresnének fel egy hangversenytermet, de a táj szépsége vagy a történelmi jelentőségű helyszínek – így például a Tihanyi Apátság vagy a keszthelyi Festetics-kastély – odavonzzák őket az eseményre.

Így természetesen a gyerekekre is gondoltak, a Cimbora Zeneliget sorozatban nekik kínálnak előadásokat, ismét látható lesz A varázsfuvola Gulyás Dénes nagy sikerű rendezésében, a Mocorgó koncerteken pedig a nyugton ülni még nem tudó legkisebbekre számítanak.

A Klassz a pARTon! fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak is része lesz majd.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus interjú

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Klasszikus interjú

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Klasszikus ajánló

Amerikai minimalizmus magyar nézőpontból – kötet jelent meg a 180-as Csoportról

A hiánypótló alkotást Dargay Marcell hangsúlyosan zeneszerzői nézőpontból írta meg, fókuszában az experimentális művészcsoport alkotásainak elemzése áll.