Klasszikus

Megjelent a Lanner Kvartett új lemeze

2016.04.04. 10:17
Ajánlom
A Hungaroton legújabb kiadványán folytatja a kiemelkedő fiatal magyar muzsikusok bemutatását. A Budapesti Fesztiválzenekar kiváló művészeiből álló Lanner Kvartett a XIX. század első felének elragadó bécsi muzsikáját játssza.

A Lanner Kvartett 2012 nyarán alakult azzal a céllal, hogy modern menedzselés mellett egy régi hagyomány – a házi muzsikálás – kedves elemeit életre keltve, egyedi arculattal új közönségrétegeket nyerjen meg az igényes kultúrának. Az együttes megalakulásának első három évében fellépett már New Yorkban, Londonban, Oxfordban, Barcelonában, Szófiában, valamint Budapest mellett számos magyarországi vidéki városban.

"Mi, a Lanner Kvartett tagjai hisszük, hogy a jó zenét ma is mindenki szereti, de a komolyzenei előadóművészetnek megújulásra van szüksége, hogy újra csábító legyen a nagyközönség számára! Ezért együttesünk, amely egy kulturális „start-up” vállalkozás, kimondottan azzal a céllal alakult, hogy egy teljesen új, stílusában, működésében, műsorválasztásában és zenei felfogásában a hagyományos vonósnégyesektől radikálisan eltérő módon jelenjen meg a kulturális életben.” – nyilatkozta Selmeczi Gábor hegedűművész, az együttes első hegedűse.

Rendhagyó módon cselló helyett nagybőgővel játszanak a teltebb, dinamikusabb hangzás érdekében. Közönségüket az általuk „Zenés Vendégségnek” nevezett előadások előtt maguk fogadják. A közönség – levetve a koncerttermi lét kötött szabályait – akár gyerekekkel együtt is részt tud venni az alkalmakon. Gyakran olyan helyeken játszanak, melyek nem a jól ismert koncerthelyszínek, és az emberek sokáig maradnak beszélgetve egymással és a fellépő művészekkel a gasztronómiai partner által nyújtott kínálás alkalmával.

A kiadványon tisztelegnek névadójuk, Joseph Lanner előtt, aki méltánytalanul kevéssé ismert Magyarországon annak ellenére, hogy ő volt a bécsi keringő „szülőatyja”. Szintén megemlékeznek Schubertről, aki ugyan visszahúzódó életet élt, de a XIX. század bécsi muzsikájának legmeghatározóbb alakja. Miklósa Erikának köszönhetően a lemezen elhangzik Schubert An die Musik című dala, melyben benne van az akkori emberek zene iránti áhitata. A lemez felvételére a szerzőkhöz méltó, autentikus környezetben, a Wiener Konzerthausban került sor.

Mi is az a Zenés Vendégség? Ebből a kisfilmből kiderül:

Miklósa Erika 19 évesen – minden idők legfiatalabbjaként – lett a Magyar Állami Operaház magánénekese, mindössze húszévesen Papagenaként debütált az Erkel Színházban. A bemutatkozást követően sorra kapta a legnagyobb koloratúrszoprán szerepeket, A denevér Adéljától a Lammermoori Lucia címszerepéig. Nemzetközi karrierje 20 éve Mannheimban az Éj királynője szerepével kezdődött, azóta fellépett a világ összes jelentős operaháza- ́ban, a milánói Scalától a londoni Covent Gardenig, a berlini Staatsopertől a New York-i Metropolitanig. Énekelt többek közt Placido Domingóval és Jose Carrerasszal, illetve Ricardo Muti és James Levine zenei irányítása alatt. Szívesen kalandozik az operett, a musical, a jazz és a könnyűzene világában is. Művészi pályája mellett számos sporttal és tudatos életmóddal foglalkozó civil szervezet vezetője, aktivistája. 2011-ben Önkéntességi Nagyköveti címet kapott, 2012-ben átvehette a nemzetközi Fair Play-díjat. Liszt-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas művész.

A kiadvány április 1-től elérhető a boltokban, valamint a Hungaroton Zeneáruházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.