Klasszikus

Megjelent a Lanner Kvartett új lemeze

2016.04.04. 10:17
Ajánlom
A Hungaroton legújabb kiadványán folytatja a kiemelkedő fiatal magyar muzsikusok bemutatását. A Budapesti Fesztiválzenekar kiváló művészeiből álló Lanner Kvartett a XIX. század első felének elragadó bécsi muzsikáját játssza.

A Lanner Kvartett 2012 nyarán alakult azzal a céllal, hogy modern menedzselés mellett egy régi hagyomány – a házi muzsikálás – kedves elemeit életre keltve, egyedi arculattal új közönségrétegeket nyerjen meg az igényes kultúrának. Az együttes megalakulásának első három évében fellépett már New Yorkban, Londonban, Oxfordban, Barcelonában, Szófiában, valamint Budapest mellett számos magyarországi vidéki városban.

"Mi, a Lanner Kvartett tagjai hisszük, hogy a jó zenét ma is mindenki szereti, de a komolyzenei előadóművészetnek megújulásra van szüksége, hogy újra csábító legyen a nagyközönség számára! Ezért együttesünk, amely egy kulturális „start-up” vállalkozás, kimondottan azzal a céllal alakult, hogy egy teljesen új, stílusában, működésében, műsorválasztásában és zenei felfogásában a hagyományos vonósnégyesektől radikálisan eltérő módon jelenjen meg a kulturális életben.” – nyilatkozta Selmeczi Gábor hegedűművész, az együttes első hegedűse.

Rendhagyó módon cselló helyett nagybőgővel játszanak a teltebb, dinamikusabb hangzás érdekében. Közönségüket az általuk „Zenés Vendégségnek” nevezett előadások előtt maguk fogadják. A közönség – levetve a koncerttermi lét kötött szabályait – akár gyerekekkel együtt is részt tud venni az alkalmakon. Gyakran olyan helyeken játszanak, melyek nem a jól ismert koncerthelyszínek, és az emberek sokáig maradnak beszélgetve egymással és a fellépő művészekkel a gasztronómiai partner által nyújtott kínálás alkalmával.

A kiadványon tisztelegnek névadójuk, Joseph Lanner előtt, aki méltánytalanul kevéssé ismert Magyarországon annak ellenére, hogy ő volt a bécsi keringő „szülőatyja”. Szintén megemlékeznek Schubertről, aki ugyan visszahúzódó életet élt, de a XIX. század bécsi muzsikájának legmeghatározóbb alakja. Miklósa Erikának köszönhetően a lemezen elhangzik Schubert An die Musik című dala, melyben benne van az akkori emberek zene iránti áhitata. A lemez felvételére a szerzőkhöz méltó, autentikus környezetben, a Wiener Konzerthausban került sor.

Mi is az a Zenés Vendégség? Ebből a kisfilmből kiderül:

Miklósa Erika 19 évesen – minden idők legfiatalabbjaként – lett a Magyar Állami Operaház magánénekese, mindössze húszévesen Papagenaként debütált az Erkel Színházban. A bemutatkozást követően sorra kapta a legnagyobb koloratúrszoprán szerepeket, A denevér Adéljától a Lammermoori Lucia címszerepéig. Nemzetközi karrierje 20 éve Mannheimban az Éj királynője szerepével kezdődött, azóta fellépett a világ összes jelentős operaháza- ́ban, a milánói Scalától a londoni Covent Gardenig, a berlini Staatsopertől a New York-i Metropolitanig. Énekelt többek közt Placido Domingóval és Jose Carrerasszal, illetve Ricardo Muti és James Levine zenei irányítása alatt. Szívesen kalandozik az operett, a musical, a jazz és a könnyűzene világában is. Művészi pályája mellett számos sporttal és tudatos életmóddal foglalkozó civil szervezet vezetője, aktivistája. 2011-ben Önkéntességi Nagyköveti címet kapott, 2012-ben átvehette a nemzetközi Fair Play-díjat. Liszt-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas művész.

A kiadvány április 1-től elérhető a boltokban, valamint a Hungaroton Zeneáruházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.