Klasszikus

Megjelent a Lanner Kvartett új lemeze

2016.04.04. 10:17
Ajánlom
A Hungaroton legújabb kiadványán folytatja a kiemelkedő fiatal magyar muzsikusok bemutatását. A Budapesti Fesztiválzenekar kiváló művészeiből álló Lanner Kvartett a XIX. század első felének elragadó bécsi muzsikáját játssza.

A Lanner Kvartett 2012 nyarán alakult azzal a céllal, hogy modern menedzselés mellett egy régi hagyomány – a házi muzsikálás – kedves elemeit életre keltve, egyedi arculattal új közönségrétegeket nyerjen meg az igényes kultúrának. Az együttes megalakulásának első három évében fellépett már New Yorkban, Londonban, Oxfordban, Barcelonában, Szófiában, valamint Budapest mellett számos magyarországi vidéki városban.

"Mi, a Lanner Kvartett tagjai hisszük, hogy a jó zenét ma is mindenki szereti, de a komolyzenei előadóművészetnek megújulásra van szüksége, hogy újra csábító legyen a nagyközönség számára! Ezért együttesünk, amely egy kulturális „start-up” vállalkozás, kimondottan azzal a céllal alakult, hogy egy teljesen új, stílusában, működésében, műsorválasztásában és zenei felfogásában a hagyományos vonósnégyesektől radikálisan eltérő módon jelenjen meg a kulturális életben.” – nyilatkozta Selmeczi Gábor hegedűművész, az együttes első hegedűse.

Rendhagyó módon cselló helyett nagybőgővel játszanak a teltebb, dinamikusabb hangzás érdekében. Közönségüket az általuk „Zenés Vendégségnek” nevezett előadások előtt maguk fogadják. A közönség – levetve a koncerttermi lét kötött szabályait – akár gyerekekkel együtt is részt tud venni az alkalmakon. Gyakran olyan helyeken játszanak, melyek nem a jól ismert koncerthelyszínek, és az emberek sokáig maradnak beszélgetve egymással és a fellépő művészekkel a gasztronómiai partner által nyújtott kínálás alkalmával.

A kiadványon tisztelegnek névadójuk, Joseph Lanner előtt, aki méltánytalanul kevéssé ismert Magyarországon annak ellenére, hogy ő volt a bécsi keringő „szülőatyja”. Szintén megemlékeznek Schubertről, aki ugyan visszahúzódó életet élt, de a XIX. század bécsi muzsikájának legmeghatározóbb alakja. Miklósa Erikának köszönhetően a lemezen elhangzik Schubert An die Musik című dala, melyben benne van az akkori emberek zene iránti áhitata. A lemez felvételére a szerzőkhöz méltó, autentikus környezetben, a Wiener Konzerthausban került sor.

Mi is az a Zenés Vendégség? Ebből a kisfilmből kiderül:

Miklósa Erika 19 évesen – minden idők legfiatalabbjaként – lett a Magyar Állami Operaház magánénekese, mindössze húszévesen Papagenaként debütált az Erkel Színházban. A bemutatkozást követően sorra kapta a legnagyobb koloratúrszoprán szerepeket, A denevér Adéljától a Lammermoori Lucia címszerepéig. Nemzetközi karrierje 20 éve Mannheimban az Éj királynője szerepével kezdődött, azóta fellépett a világ összes jelentős operaháza- ́ban, a milánói Scalától a londoni Covent Gardenig, a berlini Staatsopertől a New York-i Metropolitanig. Énekelt többek közt Placido Domingóval és Jose Carrerasszal, illetve Ricardo Muti és James Levine zenei irányítása alatt. Szívesen kalandozik az operett, a musical, a jazz és a könnyűzene világában is. Művészi pályája mellett számos sporttal és tudatos életmóddal foglalkozó civil szervezet vezetője, aktivistája. 2011-ben Önkéntességi Nagyköveti címet kapott, 2012-ben átvehette a nemzetközi Fair Play-díjat. Liszt-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas művész.

A kiadvány április 1-től elérhető a boltokban, valamint a Hungaroton Zeneáruházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.