Klasszikus

Megjelent a MÁV Szimfonikusok új lemeze

2012.06.14. 12:45
Ajánlom
A CD-n az Egyesült Államokban elhunyt, itthon kevéssé ismert magyar zeneszerző, Zádor Jenő művei szerepelnek.

A felvétel a Naxos lemezkiadó gondozásában jelent meg, korábban ugyanennél a kiadónál a zenekar a filmzeneszerzőként számon tartott Rózsa Miklós szimfonikus műveiből készített lemezfelvételt. Zádor Jenő, az Amerikai Egyesült Államokban nagy hírnévnek örvendő zeneszerző és zenetörténész műveiből 2010-ben több koncertet is játszott a MÁV Szimfonikus Zenekar. A korongon öt szimfonikus mű, az Ária és allegro vonósokra és fúvósokra, a Magyar Capriccio és a Csárdás Rapszódia, a Gyermekszimfónia, valamint az Öt kontraszt zenekarra című kompozíciók szerepelnek. Utóbbit Zádor az Egyesült Államokban írta és adta ki, 1965-ben Ormándy Jenő vezényelte a mű philadelphiai ősbemutatóját.

Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója a lemez megjelenése kapcsán úgy fogalmazott: érdekes, és ízig-vérig magyar zenékről van szó, annak ellenére, hogy a zeneszerző Bécsben, Lipcsében - itt Max Regernél -, majd Münsterben szerezte diplomáit. Zádor Jenő 1894-ben Bátaszéken született és 1977-ben Los Angelesben hunyt el. Tanulmányai befejztével Bécsben, a Neues Wiener Konservatoriumban kezdett tanítani, majd 1935 és 1939 között a budapesti Zeneakadémia tanáraként működött. Szimfonikus darabjain kívül több operát is komponált, mások mellett 1935-ben Gogol drámáját, A revizort is operaszínpadra vitte. Hazai pályája 1939-ben szakadt meg, ekkor az Egyesült Államokba emigrált. Világhírnevét első amerikai sikere, a Kolumbusz Kristóf című opera hozta meg, amelynek a New York-i Rockefeller Színházban megtartott bemutatóját az NBC rádióállomás is közvetítette. Operáit, zenekari műveit Európa és Amerika nagyvárosaiban, Budapesttől Los Angelesig mindenhol bemutatták. Hollywoodban annak a sokat foglalkoztatott filmzeneszerző csapatnak a tagja lett, amelyek rangját Erich Wolfgang Korngold, Franz Waxman és Rózsa Miklós tevékenysége adta meg - Rózsának a Ben-Hur című filmhez írt zenéjét Zádor hangszerelte.

A zenekar igazgatója azt is elárulta, hogy újabb felkérésük is érkezett a Naxostól, amit egyelőre nem tudnak teljesíteni, mert a felvétel költségeit nekik kellene finanszírozni. Bár több mint százötven koncertet adtak ebben az évadban, az előadóművészeti törvény 2013-tól érvényes változásai - az új kategória besorolásokból adódó támogatási kulcsok - számukra nem kedvezőek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.