Klasszikus

Megjelent a MÁV Szimfonikusok új lemeze

2012.06.14. 12:45
Ajánlom
A CD-n az Egyesült Államokban elhunyt, itthon kevéssé ismert magyar zeneszerző, Zádor Jenő művei szerepelnek.

A felvétel a Naxos lemezkiadó gondozásában jelent meg, korábban ugyanennél a kiadónál a zenekar a filmzeneszerzőként számon tartott Rózsa Miklós szimfonikus műveiből készített lemezfelvételt. Zádor Jenő, az Amerikai Egyesült Államokban nagy hírnévnek örvendő zeneszerző és zenetörténész műveiből 2010-ben több koncertet is játszott a MÁV Szimfonikus Zenekar. A korongon öt szimfonikus mű, az Ária és allegro vonósokra és fúvósokra, a Magyar Capriccio és a Csárdás Rapszódia, a Gyermekszimfónia, valamint az Öt kontraszt zenekarra című kompozíciók szerepelnek. Utóbbit Zádor az Egyesült Államokban írta és adta ki, 1965-ben Ormándy Jenő vezényelte a mű philadelphiai ősbemutatóját.

Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója a lemez megjelenése kapcsán úgy fogalmazott: érdekes, és ízig-vérig magyar zenékről van szó, annak ellenére, hogy a zeneszerző Bécsben, Lipcsében - itt Max Regernél -, majd Münsterben szerezte diplomáit. Zádor Jenő 1894-ben Bátaszéken született és 1977-ben Los Angelesben hunyt el. Tanulmányai befejztével Bécsben, a Neues Wiener Konservatoriumban kezdett tanítani, majd 1935 és 1939 között a budapesti Zeneakadémia tanáraként működött. Szimfonikus darabjain kívül több operát is komponált, mások mellett 1935-ben Gogol drámáját, A revizort is operaszínpadra vitte. Hazai pályája 1939-ben szakadt meg, ekkor az Egyesült Államokba emigrált. Világhírnevét első amerikai sikere, a Kolumbusz Kristóf című opera hozta meg, amelynek a New York-i Rockefeller Színházban megtartott bemutatóját az NBC rádióállomás is közvetítette. Operáit, zenekari műveit Európa és Amerika nagyvárosaiban, Budapesttől Los Angelesig mindenhol bemutatták. Hollywoodban annak a sokat foglalkoztatott filmzeneszerző csapatnak a tagja lett, amelyek rangját Erich Wolfgang Korngold, Franz Waxman és Rózsa Miklós tevékenysége adta meg - Rózsának a Ben-Hur című filmhez írt zenéjét Zádor hangszerelte.

A zenekar igazgatója azt is elárulta, hogy újabb felkérésük is érkezett a Naxostól, amit egyelőre nem tudnak teljesíteni, mert a felvétel költségeit nekik kellene finanszírozni. Bár több mint százötven koncertet adtak ebben az évadban, az előadóművészeti törvény 2013-tól érvényes változásai - az új kategória besorolásokból adódó támogatási kulcsok - számukra nem kedvezőek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.