Klasszikus

Megjelent a Strém Kálmán-könyv

2009.05.28. 11:16
Ajánlom
A Gramofon Könyvek sorozat új kötete a kiváló hangversenyrendezőnek és zeneszociológusnak állít emléket, születésének 75. évfordulóján.

Dr. Gerő Katalin, a Magyar Haydn Társaság elnökségi tagja, szobrászművész, a Strém Kálmán - A hangversenyrendezés művésze című könyv ötletgazdája és egyik szerkesztője a szerdán tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "Maga Strém Kálmán sem tudott annyit a családjáról, mint ami ebben a könyvben benne van." Elmondta, hogy ahhoz, hogy ilyen részletesen be tudjanak számolni Kálmán életének egyes epizódjairól, sok kutatásra volt szükség. Hozzátette, hogy a könyv megjelenése után is számos érdekes adatra bukkantak, így nem kizárt, hogy egy második, bővített kiadás is napvilágot lát a jövőben.

A 75. születésnap alkalmából szervezett ünnepi sorozat részeként csütörtök este különleges koncertnek lehetnek tanúi a Zeneakadémiára látogatók. A koncert szervezése során Strém Kálmán elveihez híven állították össze a programot, így elsősorban fiatal, pályakezdő, kiemelkedő adottságú muzsikusokat "Ígéret"-es tehetségeket kértek fel szereplésre (Kovács Ágnes szopránénekest, Füzi Nóra zongoraművészt és az Accord Quartettet). Rév Lívia (93), Párizsban élő, világhírű zongoraművész, aki 46 év távollét után Strém Kálmán tevékenysége révén robbant be a magyar zenei köztudatba, ezen a koncerten mond búcsút a Zeneakadémia közönségének. A koncertet 350 vidékről érkező zeneiskolás is meghallgatja és a Földvári Napok hagyományaira emlékezve egy kortárs zeneszerző, Sári József kifejezetten erre az alkalomra komponált műve is elhangzik.

Retkes Attila, a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv- és Hanglemezkiadó Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a 14. évfolyamánál tartó Gramofon - Klasszikus és Jazz folyóirat, a 2001-ben elindult honlap, a 2006-ban létrejött Gramofon Zenekritikai Műhely mellett 2008-ban könyvkiadással bővítették tevékenységi körüket. A négy, eddig megjelent könyv két tendenciát vázol fel: a kismonográfiák (Liszt Ferenc Kamarazenekarról és a Bartók Vonósnégyesről) és egyedi projektek (Bach testamentuma és a Strém-könyv) megvalósításán dolgoznak majd a későbbiekben is.

Várkonyi Tamás, a 256 oldalas könyv szerkesztési elveit vázolta fel. E szerint a könyv gerincét mintegy nyolcvan emlékezés és nyilvánosan elhangzott beszéd alkotja - mind a magyar zenei élet ismert szereplőjétől, többek között Jeney Zoltántól, Schiff Andrástól, Somfai Lászlótól és a már elhunyt Szőllősy Andrástól. Az emlékezések között kapott helyet Kurtág György kompozíciója is, amelyet Strém Kálmán emlékére írt, és amely e kötetben jelenik meg először. Az emlékezések mellett Strém Kálmán életútját és gyökereit is ismerteti a kötet, számos kuriózumértékű illusztrációval. Megtaláljuk Strém Kálmán által rendezett hangversenyek listáját is, valamint válogatást a koncertjeiről, a földvári és eszterházai eseményekről megjelent kritikákból, beszámolókból.Az Ars poetica fejezetben, két interjú révén maga Strém Kálmán is megszólal: ezekben az általa fontosnak vallott értékekről beszél. A kötetet kiegészítő In memoriam fejezetben a Strém Kálmán 2005 novemberében bekövetkezett halála óta eltelt időszakban rendezett események és az azokhoz kapcsolódó dokumentumok kaptak helyet. A könyv megjelenését a Szerencsejáték Zrt., az NKA és a Strém Koncert Kft. támogatta, a kötet tipográfiájának művészeti vezetője Prácky István volt.

A könyv megjelenése és a csütörtöki Zeneakadémiai koncert után pénteken tovább folytatódnak a Strém Kálmánra emlékező ünnepi események: május 29-én (születésének valódi évfordulóján) délután öt órakor avatja fel az Egyesület Nagykanizsán, a Medgyaszay Művelődési Ház előterében Strém Kálmán mellszobrát, Gerő Katalin alkotását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.