Klasszikus

Megjelent Bogányi Gergely Chopin-összes lemezfelvétele

2012.05.31. 15:04
Ajánlom
A tizenhárom CD-nyi sorozaton mintegy 240 mű, Chopin összes, zongorára írt darabja szerepel.

"Egy kis idő eltelt már a felvételek óta, és ezzel a rálátással is úgy tapasztalom, hogy Chopin szellemiségéhez méltóan sikerültek a lemezek" - fogalmazott Bogányi Gergely a május 30-án tartott lemezbemutatón a Rózsavölgyi Szalonban. A 2010-ben a Müpában rendezett Chopin-maratonon két nap alatt, tíz koncerten is elhangzott chopini életművet különleges helyszínen, az Ipoly mentén található Kemence templomában rögzítették. "Vagy tíz templomot megnéztünk Zebegénytől Salgótarjánig, míg végül e mellett döntöttünk. A templom akusztikája a technikusok szerint is - akik EU-s projekt részeként előzőleg feltérképezték a kontinens templomait - elsőrangú, az európai templomok között az első öt között szerepel" - hangsúlyozta a Kossuth-díjas zongoraművész. A helyszín kiválasztásánál a steril és rideg, ezért nem kívánatos stúdiókörülmények, valamint a koncerttermek állandó telítettsége játszott szerepet. "A templom csöndje hallatlanul inspiratív volt. Ennek köszönhető, hogy egyáltalán életben maradtam" - mondta Gergely. 

A kora reggeltől sokszor éjszakába nyúló felvételek alkalmával még a legegyszerűbb műveket is többször feljátszotta. "A tökéletességet tűztem ki célul mind odafigyelésben, mind ihletettségben, mind technikai megvalósításban. Ezért sokszor elégedetlen voltam. A h-moll szonáta első tételét például több órán keresztül játszottam, míg végül sikerült megközelíteni a koncentrációnak azt a fokát, amivel elértem a magam által felállított, megfelelő szintet" - folytatta a zongoraművész. 

A felvételek a Chopin-maratont két hónappal megelőzve készültek, a két nap alatt játszott, tíz koncertre való felkészülés részeként. A 2010-es koncerteket azonban egy 2002-es magyarországi és egy finnországi Chopin-sorozat is megelőzte. Az e koncerteken elhangzó művek és a lemezen hallható darabok tematikája azonos: egy-egy nagyobb darabhoz több, kisebb társul, tehát nem lexikális sorrend vagy az opusz számok szerint hallhatjuk a kompozíciókat. "Szerettem volna azt elérni, hogy aki hallgatja a lemezt, az egy kicsit koncerten érezze magát" - tette hozzá Bogányi Gergely. A lemezek átlagosan hetven percnyi anyagot tartalmaznak és egy ráadás számot is: Liszt La Leggierezza című műve is megtalálható az egyes számú lemez bónuszaként. A lemezek borítóján Chopin- és Liszt-idézetek segítik a ráhangolódást. 

A CD-k anyagát huszonkét nap alatt vette fel Bogányi a Müpa által biztosított Fazioli hangversenyzongorán. A sorozatot a Molto Harmonico Bt. adta ki, a művészeti vezető dr. Baranyay László, a zongoratechnikus Bükki Attila, a hangmérnök Bükki Bence volt. A Kossuth-díjas zongoraművész diszkográfiája ez idáig hét lemezt foglalt magába Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rahmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt hegedűre és zongorára írt műveivel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.