Klasszikus

Megjelent Bogányi Gergely Chopin-összes lemezfelvétele

2012.05.31. 15:04
Ajánlom
A tizenhárom CD-nyi sorozaton mintegy 240 mű, Chopin összes, zongorára írt darabja szerepel.

"Egy kis idő eltelt már a felvételek óta, és ezzel a rálátással is úgy tapasztalom, hogy Chopin szellemiségéhez méltóan sikerültek a lemezek" - fogalmazott Bogányi Gergely a május 30-án tartott lemezbemutatón a Rózsavölgyi Szalonban. A 2010-ben a Müpában rendezett Chopin-maratonon két nap alatt, tíz koncerten is elhangzott chopini életművet különleges helyszínen, az Ipoly mentén található Kemence templomában rögzítették. "Vagy tíz templomot megnéztünk Zebegénytől Salgótarjánig, míg végül e mellett döntöttünk. A templom akusztikája a technikusok szerint is - akik EU-s projekt részeként előzőleg feltérképezték a kontinens templomait - elsőrangú, az európai templomok között az első öt között szerepel" - hangsúlyozta a Kossuth-díjas zongoraművész. A helyszín kiválasztásánál a steril és rideg, ezért nem kívánatos stúdiókörülmények, valamint a koncerttermek állandó telítettsége játszott szerepet. "A templom csöndje hallatlanul inspiratív volt. Ennek köszönhető, hogy egyáltalán életben maradtam" - mondta Gergely. 

A kora reggeltől sokszor éjszakába nyúló felvételek alkalmával még a legegyszerűbb műveket is többször feljátszotta. "A tökéletességet tűztem ki célul mind odafigyelésben, mind ihletettségben, mind technikai megvalósításban. Ezért sokszor elégedetlen voltam. A h-moll szonáta első tételét például több órán keresztül játszottam, míg végül sikerült megközelíteni a koncentrációnak azt a fokát, amivel elértem a magam által felállított, megfelelő szintet" - folytatta a zongoraművész. 

A felvételek a Chopin-maratont két hónappal megelőzve készültek, a két nap alatt játszott, tíz koncertre való felkészülés részeként. A 2010-es koncerteket azonban egy 2002-es magyarországi és egy finnországi Chopin-sorozat is megelőzte. Az e koncerteken elhangzó művek és a lemezen hallható darabok tematikája azonos: egy-egy nagyobb darabhoz több, kisebb társul, tehát nem lexikális sorrend vagy az opusz számok szerint hallhatjuk a kompozíciókat. "Szerettem volna azt elérni, hogy aki hallgatja a lemezt, az egy kicsit koncerten érezze magát" - tette hozzá Bogányi Gergely. A lemezek átlagosan hetven percnyi anyagot tartalmaznak és egy ráadás számot is: Liszt La Leggierezza című műve is megtalálható az egyes számú lemez bónuszaként. A lemezek borítóján Chopin- és Liszt-idézetek segítik a ráhangolódást. 

A CD-k anyagát huszonkét nap alatt vette fel Bogányi a Müpa által biztosított Fazioli hangversenyzongorán. A sorozatot a Molto Harmonico Bt. adta ki, a művészeti vezető dr. Baranyay László, a zongoratechnikus Bükki Attila, a hangmérnök Bükki Bence volt. A Kossuth-díjas zongoraművész diszkográfiája ez idáig hét lemezt foglalt magába Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rahmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt hegedűre és zongorára írt műveivel.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.