Klasszikus

Megkapták a támogatást, több évre biztosított a Fesztiválzenekar működése

2020.04.14. 11:10
Ajánlom
Megállapodott a kormány és a főváros, és két lépcsőben biztosítja a Budapesti Fesztiválzenekar működését: idén 1,65 milliárddal, a következő négy évben pedig évente 2 milliárd forinttal támogatják őket.

Április 6-án a kormány és a főváros megállapodott a fővárosi színházak támogatásáról, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírták a 2024. év végéig szóló megállapodást, amelyet csak súlyos szerződésszegés esetén lehet felmondani. (A megállapodásról korábban már írtunk.)

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Kapcsolódó

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.

A megállapodás egyik eleme, hogy a kormány olyan társulatok támogatását is támogatja, amelyek nem állami fenntartásban működnek, azok működtetésében a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti.

Jelentősen nőtt a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása, idén 1,65 mrd forintot, 2021 és 2024 között pedig évi 2 mrd forintot kapnak, az önkormányzati támogatás évi 240 millió forint.

Fischer Iván zenekara ezzel azért kerül könnyebb helyzetbe, mert évekre előre tud tervezni, ahogy azt a nemzetközi koncertélet is megkívánja.

lahav-shani-bfz-171931.jpg

Lahav Shani a Fesztiválzenekarral próbál (Fotó/Forrás: Kurcsák István / Budapesti Fesztiválzenekar)

2019 novemberében a BFZ számos programját lemondta, a bizonytalan anyagi helyzet miatt Martin Hoffmann ügyvezető távozott. A zenekar közlése szerint a támogatás megítélésével (és persze a járvány után) azonban tovább folytatódhatnak majd az olyan közösségi programok, mint a Kakaókoncertek, a templomi sorozatok és az idősotthonokba szervezett hangversenyek. (A zenekar jelenleg online közvetítéssel karanténkoncerteket ad.)

Fischer Iván a 24.hu-nak úgy nyilatkozott: „Kifejezetten örülök annak, hogy a megállapodás a kormány és a főváros között jött létre, hiszen ez szimbolizálja, hogy a Fesztiválzenekar ügye politikán felüli, közös, nemzeti érdek. Itt zenéről van szó, egy világszínvonalú magyar zenekar sorsáról, amely az országnak és Budapestnek is hatalmas szolgálatot tesz. Ezt most a döntéshozók felismerték, amiért csak gratulálni tudok nekik.”

Hozzátette, azzal, hogy több évre előre tervezhető a zenekar költségvetése, „áttörés történt.

A hazai zenei finanszírozási rendszert eddig egy ellentmondás feszítette: az ország költségvetését egy évre tervezik, ennek része a zenekarok támogatása is. Tilos tehát egy intézménynek évekre előre fedezetlen kötelezettségeket vállalnia. De hogyan tervezzünk így?

A szólisták, karmesterek évekre előre le vannak kötve, a sztárénekesek naptára néha négy-öt évre tele van. A külföldi meghívók azt várják el, mondjunk igent vagy nemet néhány évre előre. Ezt az ellentmondást végre feloldotta a jelenlegi megállapodás, amely 2024-ig szól. Nyilván arra lesz szükség, hogy 2022-ben tárgyalhassunk majd a folytatásról.”

 

Fejléckép: Fischer Iván. Fotó: Stiller Ákos / BFZ

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Kapcsolódó

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.