Klasszikus

Megkapták a támogatást, több évre biztosított a Fesztiválzenekar működése

2020.04.14. 11:10
Ajánlom
Megállapodott a kormány és a főváros, és két lépcsőben biztosítja a Budapesti Fesztiválzenekar működését: idén 1,65 milliárddal, a következő négy évben pedig évente 2 milliárd forinttal támogatják őket.

Április 6-án a kormány és a főváros megállapodott a fővárosi színházak támogatásáról, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírták a 2024. év végéig szóló megállapodást, amelyet csak súlyos szerződésszegés esetén lehet felmondani. (A megállapodásról korábban már írtunk.)

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Kapcsolódó

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.

A megállapodás egyik eleme, hogy a kormány olyan társulatok támogatását is támogatja, amelyek nem állami fenntartásban működnek, azok működtetésében a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti.

Jelentősen nőtt a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása, idén 1,65 mrd forintot, 2021 és 2024 között pedig évi 2 mrd forintot kapnak, az önkormányzati támogatás évi 240 millió forint.

Fischer Iván zenekara ezzel azért kerül könnyebb helyzetbe, mert évekre előre tud tervezni, ahogy azt a nemzetközi koncertélet is megkívánja.

lahav-shani-bfz-171931.jpg

Lahav Shani a Fesztiválzenekarral próbál (Fotó/Forrás: Kurcsák István / Budapesti Fesztiválzenekar)

2019 novemberében a BFZ számos programját lemondta, a bizonytalan anyagi helyzet miatt Martin Hoffmann ügyvezető távozott. A zenekar közlése szerint a támogatás megítélésével (és persze a járvány után) azonban tovább folytatódhatnak majd az olyan közösségi programok, mint a Kakaókoncertek, a templomi sorozatok és az idősotthonokba szervezett hangversenyek. (A zenekar jelenleg online közvetítéssel karanténkoncerteket ad.)

Fischer Iván a 24.hu-nak úgy nyilatkozott: „Kifejezetten örülök annak, hogy a megállapodás a kormány és a főváros között jött létre, hiszen ez szimbolizálja, hogy a Fesztiválzenekar ügye politikán felüli, közös, nemzeti érdek. Itt zenéről van szó, egy világszínvonalú magyar zenekar sorsáról, amely az országnak és Budapestnek is hatalmas szolgálatot tesz. Ezt most a döntéshozók felismerték, amiért csak gratulálni tudok nekik.”

Hozzátette, azzal, hogy több évre előre tervezhető a zenekar költségvetése, „áttörés történt.

A hazai zenei finanszírozási rendszert eddig egy ellentmondás feszítette: az ország költségvetését egy évre tervezik, ennek része a zenekarok támogatása is. Tilos tehát egy intézménynek évekre előre fedezetlen kötelezettségeket vállalnia. De hogyan tervezzünk így?

A szólisták, karmesterek évekre előre le vannak kötve, a sztárénekesek naptára néha négy-öt évre tele van. A külföldi meghívók azt várják el, mondjunk igent vagy nemet néhány évre előre. Ezt az ellentmondást végre feloldotta a jelenlegi megállapodás, amely 2024-ig szól. Nyilván arra lesz szükség, hogy 2022-ben tárgyalhassunk majd a folytatásról.”

 

Fejléckép: Fischer Iván. Fotó: Stiller Ákos / BFZ

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Kapcsolódó

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Színház

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.
Klasszikus

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Vizuál

Párizsi éjszakák, napozó nők – A Vaszary-kiállításon jártunk

„Nem volt soha egyéb szándékom, vágyam: festeni akartam! Ez az autoszuggesztió nekem oly természetes volt, hogy annak ellenkezőjét nem is tudtam volna elgondolni” – írta naplójába Vaszary János, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar festője, akinek kiállítása szeptember 14-től látható a Magyar Nemzeti Galériában. 
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Klasszikus ajánló

Szórakoztató és addiktív – a Janoska Ensemble Budapesten

Világsztárok unszolására alapították meg az együttest, a The Beatles lábnyomát taposva újítanak, Bachot és Bartókot vegyítik jazzel és poppal – a Janoska Ensemble pimasz virtuozitásában a Zeneakadémia közönsége is megmártózhat októberben.
Klasszikus videó

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Klasszikus beszámoló

Mély hangok bűvöletében – Beszámoló az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

Idén ismét megrendezték a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, az ötödik megmérettetés egy hete alatt a fiatal művészek zongora, majd zenekar kíséretével bizonyíthatták tehetségüket. Végignéztük a verseny szeptember 5-től 11-ig tartó élő fordulóit.
Klasszikus interjú

„Minden mű önmagában kerek egész” – Interjú Ránki Dezsővel

Bach azon zeneszerzők közé tartozik, akiknek a zenéjét különösen szívesen adja elő – mondja Ránki Dezső, aki a Concerto Budapest szeptember 24-i koncertjén a komponista két versenyművét játssza majd. A Kossuth-díjas zongoraművésszel ebből az alkalomból beszélgettünk.