Klasszikus

Megkapták a támogatást, több évre biztosított a Fesztiválzenekar működése

2020.04.14. 11:10
Ajánlom
Megállapodott a kormány és a főváros, és két lépcsőben biztosítja a Budapesti Fesztiválzenekar működését: idén 1,65 milliárddal, a következő négy évben pedig évente 2 milliárd forinttal támogatják őket.

Április 6-án a kormány és a főváros megállapodott a fővárosi színházak támogatásáról, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírták a 2024. év végéig szóló megállapodást, amelyet csak súlyos szerződésszegés esetén lehet felmondani. (A megállapodásról korábban már írtunk.)

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Kapcsolódó

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.

A megállapodás egyik eleme, hogy a kormány olyan társulatok támogatását is támogatja, amelyek nem állami fenntartásban működnek, azok működtetésében a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti.

Jelentősen nőtt a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása, idén 1,65 mrd forintot, 2021 és 2024 között pedig évi 2 mrd forintot kapnak, az önkormányzati támogatás évi 240 millió forint.

Fischer Iván zenekara ezzel azért kerül könnyebb helyzetbe, mert évekre előre tud tervezni, ahogy azt a nemzetközi koncertélet is megkívánja.

lahav-shani-bfz-171931.jpg

Lahav Shani a Fesztiválzenekarral próbál (Fotó/Forrás: Kurcsák István / Budapesti Fesztiválzenekar)

2019 novemberében a BFZ számos programját lemondta, a bizonytalan anyagi helyzet miatt Martin Hoffmann ügyvezető távozott. A zenekar közlése szerint a támogatás megítélésével (és persze a járvány után) azonban tovább folytatódhatnak majd az olyan közösségi programok, mint a Kakaókoncertek, a templomi sorozatok és az idősotthonokba szervezett hangversenyek. (A zenekar jelenleg online közvetítéssel karanténkoncerteket ad.)

Fischer Iván a 24.hu-nak úgy nyilatkozott: „Kifejezetten örülök annak, hogy a megállapodás a kormány és a főváros között jött létre, hiszen ez szimbolizálja, hogy a Fesztiválzenekar ügye politikán felüli, közös, nemzeti érdek. Itt zenéről van szó, egy világszínvonalú magyar zenekar sorsáról, amely az országnak és Budapestnek is hatalmas szolgálatot tesz. Ezt most a döntéshozók felismerték, amiért csak gratulálni tudok nekik.”

Hozzátette, azzal, hogy több évre előre tervezhető a zenekar költségvetése, „áttörés történt.

A hazai zenei finanszírozási rendszert eddig egy ellentmondás feszítette: az ország költségvetését egy évre tervezik, ennek része a zenekarok támogatása is. Tilos tehát egy intézménynek évekre előre fedezetlen kötelezettségeket vállalnia. De hogyan tervezzünk így?

A szólisták, karmesterek évekre előre le vannak kötve, a sztárénekesek naptára néha négy-öt évre tele van. A külföldi meghívók azt várják el, mondjunk igent vagy nemet néhány évre előre. Ezt az ellentmondást végre feloldotta a jelenlegi megállapodás, amely 2024-ig szól. Nyilván arra lesz szükség, hogy 2022-ben tárgyalhassunk majd a folytatásról.”

 

Fejléckép: Fischer Iván. Fotó: Stiller Ákos / BFZ

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Kapcsolódó

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bartók és a tavasz – mindent egy új fesztiválról

Hogyan hat ránk Bartók Béla példaértékű kulturális öröksége 2021-ben, miben érhető tetten a zeneszerző szellemisége, és miért az ő nevét viseli a Müpa új, összművészeti fesztiválja? Hogy jön ide a világ végtelensége, hogyan kapcsolódhatunk össze Európa nagyvárosaival, és egyáltalán: mi az a Bartók Tavasz? Itt az ideje, hogy minden kiderüljön!
Klasszikus ajánló

Notte Magica – Online vetítés az Il Volo együttes és Plácido Domingo Három Tenor-emlékkoncertjéről

Luciano Pavarotti, José Carreras és Plácido Domingo legendás triója, a Három Tenor 1990. júliusában adta első koncertjét a római Caracalla termákban. 26 évvel később, 2016. nyarán a fiatal olasz tenor csillagokból álló, nemzetközi platinalemezes Il Volo együttes Plácido Domingo zenei rendezésében emlékkoncertet adott a 20. század egyik legkiemelkedőbb komolyzenei kezdeményezése előtt tisztelegve. A koncertről készült mozifilm május 1-2-án online elérhető.
Klasszikus ajánló

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok Brahms szimfónia-sorozata

Bogányi Tibor vezető karmester irányításával a pécsi zenekar több meghatározó zeneszerző munkásságát dolgozza fel évek óta, így például Bogányi Bruckner iránti rajongása magával ragadta a zenekart, de a közönséget is. Brahms szimfóniáinak sorában pedig most az F-dúr harmadik került be a május 6-i hangverseny műsorába. 19.00 órai kezdettel kapcsolódhatunk be az ingyenes élő közvetítésbe, a Kodály Központban Johannes Brahms III. (F-dúr) szimfóniája előtt Richard Strauss Az úrhatnám polgár című zenekari szvitje hangzik el.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Elmarad idén a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál - közölte a rendezvényt szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.
Klasszikus ajánló

Orientale lumen X – Ortodox Húsvét

Folytatódik a Szent Efrém Férfikar saját sorozata, az Orientale lumen. A nyolctagú énekegyüttes jubileumi sorozatának második koncertjét otthonról követheti a közönség, az ortodox húsvét ünnepén, május 2-án 19:30-tól az együttes Youtube-csatornáján.