Klasszikus

Megkapták a támogatást, több évre biztosított a Fesztiválzenekar működése

2020.04.14. 11:10
Ajánlom
Megállapodott a kormány és a főváros, és két lépcsőben biztosítja a Budapesti Fesztiválzenekar működését: idén 1,65 milliárddal, a következő négy évben pedig évente 2 milliárd forinttal támogatják őket.

Április 6-án a kormány és a főváros megállapodott a fővárosi színházak támogatásáról, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírták a 2024. év végéig szóló megállapodást, amelyet csak súlyos szerződésszegés esetén lehet felmondani. (A megállapodásról korábban már írtunk.)

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Kapcsolódó

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.

A megállapodás egyik eleme, hogy a kormány olyan társulatok támogatását is támogatja, amelyek nem állami fenntartásban működnek, azok működtetésében a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti.

Jelentősen nőtt a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása, idén 1,65 mrd forintot, 2021 és 2024 között pedig évi 2 mrd forintot kapnak, az önkormányzati támogatás évi 240 millió forint.

Fischer Iván zenekara ezzel azért kerül könnyebb helyzetbe, mert évekre előre tud tervezni, ahogy azt a nemzetközi koncertélet is megkívánja.

lahav-shani-bfz-171931.jpg

Lahav Shani a Fesztiválzenekarral próbál (Fotó/Forrás: Kurcsák István / Budapesti Fesztiválzenekar)

2019 novemberében a BFZ számos programját lemondta, a bizonytalan anyagi helyzet miatt Martin Hoffmann ügyvezető távozott. A zenekar közlése szerint a támogatás megítélésével (és persze a járvány után) azonban tovább folytatódhatnak majd az olyan közösségi programok, mint a Kakaókoncertek, a templomi sorozatok és az idősotthonokba szervezett hangversenyek. (A zenekar jelenleg online közvetítéssel karanténkoncerteket ad.)

Fischer Iván a 24.hu-nak úgy nyilatkozott: „Kifejezetten örülök annak, hogy a megállapodás a kormány és a főváros között jött létre, hiszen ez szimbolizálja, hogy a Fesztiválzenekar ügye politikán felüli, közös, nemzeti érdek. Itt zenéről van szó, egy világszínvonalú magyar zenekar sorsáról, amely az országnak és Budapestnek is hatalmas szolgálatot tesz. Ezt most a döntéshozók felismerték, amiért csak gratulálni tudok nekik.”

Hozzátette, azzal, hogy több évre előre tervezhető a zenekar költségvetése, „áttörés történt.

A hazai zenei finanszírozási rendszert eddig egy ellentmondás feszítette: az ország költségvetését egy évre tervezik, ennek része a zenekarok támogatása is. Tilos tehát egy intézménynek évekre előre fedezetlen kötelezettségeket vállalnia. De hogyan tervezzünk így?

A szólisták, karmesterek évekre előre le vannak kötve, a sztárénekesek naptára néha négy-öt évre tele van. A külföldi meghívók azt várják el, mondjunk igent vagy nemet néhány évre előre. Ezt az ellentmondást végre feloldotta a jelenlegi megállapodás, amely 2024-ig szól. Nyilván arra lesz szükség, hogy 2022-ben tárgyalhassunk majd a folytatásról.”

 

Fejléckép: Fischer Iván. Fotó: Stiller Ákos / BFZ

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Kapcsolódó

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Vizuál

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.