Klasszikus

Megkezdődött a burgenlandi rendezvénysorozat

2011.01.27. 13:47
Ajánlom
Ünnepi műsorral, az osztrák köztársasági elnök részvételével nyitották meg a burgenlandi Liszt Ferenc emlékév rendezvénysorozatát csütörtökön a zeneszerző szülőfalujában, az ausztriai Doborjánban.

Akárcsak Magyarországon, az osztrák tartományban is egész éves programsorozat keretében emlékeznek meg a zeneszerző, zongoravirtuóz születésének 200. évfordulójáról. Az osztrák emlékévet Heinz Fischer köztársasági elnök nyitotta meg a Liszt szülőháza mellett álló modern koncertteremben. Az ünnepi beszédek mellett Liszt-szerzemények is elhangzottak, a Magyar rapszódiák és a zeneszerző csárdásai közül. "Hogy Franz Liszt, avagy Liszt Ferenc osztrák volt-e vagy magyar, vagy mégis osztrák?" - tette fel a kérdést az államfő arra utalva, hogy mindkét nemzet a magáénak érzi a művészt. Mint kifejtette, Liszt élete és munkássága mindenekelőtt arra példa, hogy egy művészt "nemzetek felettinek" is lehet tekinteni. Az államfő kiemelte azt is, hogy Liszt Ferenc nemcsak kiváló zeneszerző, zongoraművész és karmester volt, hanem a modern kor egyik előfutára.

Burgenland 200 koncerttel, kiállítással, illetve zeneelméleti előadásokkal emlékezik meg "a raidingi zseniről". A zenei óriás saját korában aratott hatalmas sikerére utal a burgenlandi jubileumi rendezvények mottója - "Liszt Ferenc, született szupersztár" - is. Az emlékév elnevezése, a Lisztomania 2011 ugyancsak erre hívja fel a figyelmet. A szó nem mai eredetű, Liszt kortársa, Heinrich Heine írta le így Liszt 1841-21-es németországi fellépéseinek fogadtatását. Liszt Ferenc koncertjei szerte Európában szenzációnak számítottak, ő maga a nők rajongásának tárgya volt. Ő volt az első, aki zongoristaként egyedül töltött meg fellépésére egy koncerttermet és ő vezette be a zongoraest fogalmát is - hangsúlyozzák a szervezők. A zenei programok sorába tartozik a Raidingi Liszt Fesztivál, a lékai (Lockenhaus) orgonaestek, és Liszt előtt tiszteleg a hagyományos lékai kamarazenei fesztivál is. Az évfordulót kiállítások is kísérik. A Liszt szülőházában berendezett múzeumban az egykori "csodagyerek" gyermekéveit idézik fel, a Burgenlandi Tartományi Múzeumban a magával ragadó fellépések és európai koncertek időszakát dolgozzák fel, a kismartoni Haydn-házban Joseph Haydn és Liszt udvari zenekarvezetői tevékenységét állítják egymás mellé.


A csütörtöki doborjáni ünnepségen beszédet mondott mások mellett Nike Wagner, a Weimari Művészeti Fesztivál igazgatója, Liszt Ferenc és Richard Wagner leszármazottja is. Jelen voltak a tartomány politikai és egyházi elöljárói, a burgenlandi származású Norbert Darabos védelmi miniszter, Peter Nemeth kismartoni (Eisenstadt) magyar konzul és képviseltette magát a bécsi magyar nagykövetség is. A magyarországi Liszt-emlékév rendezvényei szombaton a budapesti Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertjével vette kezdetét, Schmitt Pál államfő jelenlétében. A bicentenáriumon nemzetközi hírű magyar muzsikusok szerepelnek 2011-ben Európa hangversenytermeiben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.