Klasszikus

Megkezdődött a burgenlandi rendezvénysorozat

2011.01.27. 13:47
Ajánlom
Ünnepi műsorral, az osztrák köztársasági elnök részvételével nyitották meg a burgenlandi Liszt Ferenc emlékév rendezvénysorozatát csütörtökön a zeneszerző szülőfalujában, az ausztriai Doborjánban.

Akárcsak Magyarországon, az osztrák tartományban is egész éves programsorozat keretében emlékeznek meg a zeneszerző, zongoravirtuóz születésének 200. évfordulójáról. Az osztrák emlékévet Heinz Fischer köztársasági elnök nyitotta meg a Liszt szülőháza mellett álló modern koncertteremben. Az ünnepi beszédek mellett Liszt-szerzemények is elhangzottak, a Magyar rapszódiák és a zeneszerző csárdásai közül. "Hogy Franz Liszt, avagy Liszt Ferenc osztrák volt-e vagy magyar, vagy mégis osztrák?" - tette fel a kérdést az államfő arra utalva, hogy mindkét nemzet a magáénak érzi a művészt. Mint kifejtette, Liszt élete és munkássága mindenekelőtt arra példa, hogy egy művészt "nemzetek felettinek" is lehet tekinteni. Az államfő kiemelte azt is, hogy Liszt Ferenc nemcsak kiváló zeneszerző, zongoraművész és karmester volt, hanem a modern kor egyik előfutára.

Burgenland 200 koncerttel, kiállítással, illetve zeneelméleti előadásokkal emlékezik meg "a raidingi zseniről". A zenei óriás saját korában aratott hatalmas sikerére utal a burgenlandi jubileumi rendezvények mottója - "Liszt Ferenc, született szupersztár" - is. Az emlékév elnevezése, a Lisztomania 2011 ugyancsak erre hívja fel a figyelmet. A szó nem mai eredetű, Liszt kortársa, Heinrich Heine írta le így Liszt 1841-21-es németországi fellépéseinek fogadtatását. Liszt Ferenc koncertjei szerte Európában szenzációnak számítottak, ő maga a nők rajongásának tárgya volt. Ő volt az első, aki zongoristaként egyedül töltött meg fellépésére egy koncerttermet és ő vezette be a zongoraest fogalmát is - hangsúlyozzák a szervezők. A zenei programok sorába tartozik a Raidingi Liszt Fesztivál, a lékai (Lockenhaus) orgonaestek, és Liszt előtt tiszteleg a hagyományos lékai kamarazenei fesztivál is. Az évfordulót kiállítások is kísérik. A Liszt szülőházában berendezett múzeumban az egykori "csodagyerek" gyermekéveit idézik fel, a Burgenlandi Tartományi Múzeumban a magával ragadó fellépések és európai koncertek időszakát dolgozzák fel, a kismartoni Haydn-házban Joseph Haydn és Liszt udvari zenekarvezetői tevékenységét állítják egymás mellé.


A csütörtöki doborjáni ünnepségen beszédet mondott mások mellett Nike Wagner, a Weimari Művészeti Fesztivál igazgatója, Liszt Ferenc és Richard Wagner leszármazottja is. Jelen voltak a tartomány politikai és egyházi elöljárói, a burgenlandi származású Norbert Darabos védelmi miniszter, Peter Nemeth kismartoni (Eisenstadt) magyar konzul és képviseltette magát a bécsi magyar nagykövetség is. A magyarországi Liszt-emlékév rendezvényei szombaton a budapesti Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertjével vette kezdetét, Schmitt Pál államfő jelenlétében. A bicentenáriumon nemzetközi hírű magyar muzsikusok szerepelnek 2011-ben Európa hangversenytermeiben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.