Klasszikus

Megkezdődött a Magyar Hét Kütahyában

2004.06.18. 00:00
Ajánlom
Güner Önce, a török egyetem rektora, valamint Lénárd László, a Pécsi Tudományegyetem rektora nyitotta meg június 16-án délelőtt 10 órakor Kütahyában (Törökország), a Dumlupinar Egyetemen a Magyar Hét rendezvénysorozatát.

Az ünnepélyes megnyitó mintegy kétszás fős közönsége előtt beszédet mondott többek között Szalay Zsolt, a Magyar Köztársaság ankarai nagykövete, Ismet Güral, kütahyai tiszteletbeli magyar konzul, Horváth Zoltán, Pécs alpolgármestere, valamint Tasnádi Péter, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke.

A négynapos rendezvénysorozat első rendezvénye a pécsi egyetemvárost, valamint Pécs jelenét és múltját bemutató fotókiállítások megnyitója volt: Mánfai György és Csonka Károly fotóművészek fényképein át kerülhetett közelebb a baranyai megyeszékhelyhez a török közönség. A tárlatnyitón fellépett az Art For Five kvintett, a PTE Művészeti Karának fúvósegyüttese. Délután a magyar vendégek megkoszorúzták Kemal Atatürk, a modern Törökország atyjának szobrát, majd fogadta őket Kütahya tartomány kormányzója.

Telt előadóterem fogadta Lénárd László rektort és Varga J. János történész professzort, akik a magyar és a pécsi felsőoktatás történetéről és jövőjéről, valamint az oszmán birodalom magyarországi emlékeiről és a török hódoltságot követő korszakok török-magyar kapcsolatairól tartottak előadást.

A hallgatói együttműködés első formája egy sportrendezvényként öltött testet, amikor a pécsi egyetemisták kosárlabdában és kispályás fociban csaptak össze a vendéglátókkal. Az esti vacsorán a mohácsi halászcsárda séfjei mutattak ízelítőt a magyar szakácsművészetből, miközben fellépett a pécsi Magura Néptáncegyüttes is.

A rendezvénysorozat csütörtökön a kütahyai Kossuth Ház látogatásával folytatódik, kortárs magyar filmek vetítésével, valamint a helybeli és a pécsi néptáncosok fellépésével a kütahyai főtéren, amelyet élőben közvetít a helyi televízió.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.