Klasszikus

Megkezdődött a Magyar Hét Kütahyában

2004.06.18. 00:00
Ajánlom
Güner Önce, a török egyetem rektora, valamint Lénárd László, a Pécsi Tudományegyetem rektora nyitotta meg június 16-án délelőtt 10 órakor Kütahyában (Törökország), a Dumlupinar Egyetemen a Magyar Hét rendezvénysorozatát.

Az ünnepélyes megnyitó mintegy kétszás fős közönsége előtt beszédet mondott többek között Szalay Zsolt, a Magyar Köztársaság ankarai nagykövete, Ismet Güral, kütahyai tiszteletbeli magyar konzul, Horváth Zoltán, Pécs alpolgármestere, valamint Tasnádi Péter, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke.

A négynapos rendezvénysorozat első rendezvénye a pécsi egyetemvárost, valamint Pécs jelenét és múltját bemutató fotókiállítások megnyitója volt: Mánfai György és Csonka Károly fotóművészek fényképein át kerülhetett közelebb a baranyai megyeszékhelyhez a török közönség. A tárlatnyitón fellépett az Art For Five kvintett, a PTE Művészeti Karának fúvósegyüttese. Délután a magyar vendégek megkoszorúzták Kemal Atatürk, a modern Törökország atyjának szobrát, majd fogadta őket Kütahya tartomány kormányzója.

Telt előadóterem fogadta Lénárd László rektort és Varga J. János történész professzort, akik a magyar és a pécsi felsőoktatás történetéről és jövőjéről, valamint az oszmán birodalom magyarországi emlékeiről és a török hódoltságot követő korszakok török-magyar kapcsolatairól tartottak előadást.

A hallgatói együttműködés első formája egy sportrendezvényként öltött testet, amikor a pécsi egyetemisták kosárlabdában és kispályás fociban csaptak össze a vendéglátókkal. Az esti vacsorán a mohácsi halászcsárda séfjei mutattak ízelítőt a magyar szakácsművészetből, miközben fellépett a pécsi Magura Néptáncegyüttes is.

A rendezvénysorozat csütörtökön a kütahyai Kossuth Ház látogatásával folytatódik, kortárs magyar filmek vetítésével, valamint a helybeli és a pécsi néptáncosok fellépésével a kütahyai főtéren, amelyet élőben közvetít a helyi televízió.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.