Klasszikus

Megkezdődött a Mátyás templom felújítása

2004.10.04. 00:00
Ajánlom
Pénteken megkezdődött a budai Mátyás templom várhatóan négy évig tartó, mai árakon számolva 3,7 milliárd forintba kerülő felújítása. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának megbízásából a tervezési feladatokat az Állami Műemlék-helyreállítási és restaurálási Központ, a régészeti feltárásokat Budapesti Történeti Múzeum végzi.

A kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében fogják kiválasztani. Hiller István kulturális miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, a tárca idén 250 millió forintot fordít a mukálatokra. A harangtorony köré már felépült az 59 méter magasságú kutatóállvány, melynek segítségével az épület kőanyagát vizsgálják a szakemberek. Varga Kálmán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke elmondta, a Várrekonstrukció szakmai előkészítésére nemrégiben létrehozták a Budai Műhelyt. A minisztérium szerette volna, ha katolikus egyház is hozzájárul az 1999-ben tulajdonába került műemlék rekonstrukciójának költségeihez tekintettel arra, hogy néhány éve, épp azzal az indokkal vezettek be belépőjegyet a Mátyás-templomban, hogy a befolyt összeget a felújításra fordítják. Erdő Péter, Esztergom-Budapest érseke ugyanakkor levelében arról tájékoztatta a minisztert, hogy nem áll módjába hozzájárulni a munkálatokhoz. Az egyház elképzelései között szerepelt, hogy a rekonstrukcióhoz kapcsolódva a föld alatt több száz négyzetméteres kiállítási és közönségforgalmi térrel is bővülne a templom. Mátéffy Balázs a Mályás templom múzeumának igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a belépőjegyekből befolyt összeget a templom fenntartására és üzemeltetésére fordították. Kisebb javítások mellett az életveszély elhárítását is ebből finanszírozták.

Egyik legjelentősebb középkori műemlékünk, a Budavári Nagyboldogasszony - közkeletű nevén - Mátyás templom építése a XIII. században kezdődött. A következő évszázadokban Nagy Lajos, Zsigmond és természetesen Hunyadi Mátyás is jelentős átépítéseket végeztetett azt épületen. Mai formáját Schulek Frigyes által tervezett, 130 évvel ezelőtti felújítás során nyerte el. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett műemlék helyreállítása 15 éves munkával 1970-ben fejeződött be. Az elmúlt harminc évben az épület állapota rendkívül leromlott, 2001-ben a nyugati és északi homlokzatot kellett vasráccsal elkeríteni, 2003-ban pedig életvédelmi tetőket kellett felszerelni a bejáratok fölé, ugyanis esetenként félmázsás faragott kőelemek zuhantak le. Medgyessy Péter volt miniszterelnök 2003. decemberében tett ígéretet a Mátyás templom felújítására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.