Klasszikus

Megkezdődött a Mátyás templom felújítása

2004.10.04. 00:00
Ajánlom
Pénteken megkezdődött a budai Mátyás templom várhatóan négy évig tartó, mai árakon számolva 3,7 milliárd forintba kerülő felújítása. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának megbízásából a tervezési feladatokat az Állami Műemlék-helyreállítási és restaurálási Központ, a régészeti feltárásokat Budapesti Történeti Múzeum végzi.

A kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében fogják kiválasztani. Hiller István kulturális miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, a tárca idén 250 millió forintot fordít a mukálatokra. A harangtorony köré már felépült az 59 méter magasságú kutatóállvány, melynek segítségével az épület kőanyagát vizsgálják a szakemberek. Varga Kálmán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke elmondta, a Várrekonstrukció szakmai előkészítésére nemrégiben létrehozták a Budai Műhelyt. A minisztérium szerette volna, ha katolikus egyház is hozzájárul az 1999-ben tulajdonába került műemlék rekonstrukciójának költségeihez tekintettel arra, hogy néhány éve, épp azzal az indokkal vezettek be belépőjegyet a Mátyás-templomban, hogy a befolyt összeget a felújításra fordítják. Erdő Péter, Esztergom-Budapest érseke ugyanakkor levelében arról tájékoztatta a minisztert, hogy nem áll módjába hozzájárulni a munkálatokhoz. Az egyház elképzelései között szerepelt, hogy a rekonstrukcióhoz kapcsolódva a föld alatt több száz négyzetméteres kiállítási és közönségforgalmi térrel is bővülne a templom. Mátéffy Balázs a Mályás templom múzeumának igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a belépőjegyekből befolyt összeget a templom fenntartására és üzemeltetésére fordították. Kisebb javítások mellett az életveszély elhárítását is ebből finanszírozták.

Egyik legjelentősebb középkori műemlékünk, a Budavári Nagyboldogasszony - közkeletű nevén - Mátyás templom építése a XIII. században kezdődött. A következő évszázadokban Nagy Lajos, Zsigmond és természetesen Hunyadi Mátyás is jelentős átépítéseket végeztetett azt épületen. Mai formáját Schulek Frigyes által tervezett, 130 évvel ezelőtti felújítás során nyerte el. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett műemlék helyreállítása 15 éves munkával 1970-ben fejeződött be. Az elmúlt harminc évben az épület állapota rendkívül leromlott, 2001-ben a nyugati és északi homlokzatot kellett vasráccsal elkeríteni, 2003-ban pedig életvédelmi tetőket kellett felszerelni a bejáratok fölé, ugyanis esetenként félmázsás faragott kőelemek zuhantak le. Medgyessy Péter volt miniszterelnök 2003. decemberében tett ígéretet a Mátyás templom felújítására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.