Klasszikus

Megmenekül a Savaria Szimfonikus Zenekar?

2012.01.17. 10:47
Ajánlom
Veszélybe került a szombathelyi együttes működése, de a város önkormányzata lát megoldást a probléma kezelésére.

Tavaly decemberben a Vas Megyei Önkormányzattól még az a hír érkezett, miszerint továbbra is működtetni kívánja a zenekart, ám a jogi környezet megváltozása miatt erre a megyei önkormányzatnak nem maradt lehetősége. Szombathely közgyűlése ekkor határozatban foglalt állást arról, hogy a testület felelősséget érez a hajdan városi alapítású szimfonikus zenekar jövőjével kapcsolatban, ezért kész tárgyalni a Vas Megyei Önkormányzattal.

Szombathely önkormányzata tehát kész átvenni és tovább működtetni a Savaria Szimfonikus Zenekart, amennyiben azt a Vas Megyei Közgyűlés átadja és a polgármester előterjesztését Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlése is megszavazza - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere. Puskás Tivadar elmondta: az elmúlt napokban sikerült megtalálniuk azokat a pénzügyi forrásokat, amelyekből a zenekart 2012-ben ugyanazokkal az anyagi kondíciókkal működtethetik tovább, mint tavaly, illetve az azt megelőző esztendőkben.

Szavai szerint Szombathelynek van lehetősége pályázni a központi költségvetésben rendelkezésre álló 1,77 milliárd forintos tartalék keretből, amely egyebek között arra is szolgál, hogy azokat a feladatokat - előadóművészeti szervezetek, könyvtárak fenntartását - finanszírozza, amelyeket a megyei jogú városok vállalnak át a megyéktől.

A 75 dolgozót foglalkoztató Savaria Szimfonikus Zenekar tavaly összesen 378 millió forintos költségvetéssel gazdálkodott, ebből 100 millió forint volt a Vas Megyei Önkormányzattól kapott fenntartói támogatás, Szombathely önkormányzata adott 66,5 millió forint támogatást, a minisztérium pályázat alapján 88,5 millió forintot, a zenekar saját bevétele pedig 123 millió forint volt.

Lazáry Viktor (Fidesz), Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere úgy fogalmazott: egyelőre még nem lehet megmondani, hogy a zenekar fenntartása pontosan milyen terheket ró Szombathely költségvetésére, de határozott szándékuk, hogy megmentsék a nagy múltú és a város kulturális élete számára fontos zenekart az esetleges megszűnéstől. Azt, hogy a zenekar mennyiből tud majd gazdálkodni 2012-ben, szavai szerint csak a költségvetés elfogadása után lehet majd megmondani.

Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója a sajtótájékoztatón az évi 30 ezer koncertlátogató nevében is köszönetét fejezte ki azért, hogy Szombathely mindent megtesz a zenekar életben tartásáért. Közelgő jubileumuk, alapításuk 50. évfordulójához közeledve felidézte, hogy 1933-ban a zenekar elődjét vezényelte Kodály Zoltán is, az 1962-ben alapított jelenlegi együttes nevéhez pedig olyan rendezvények köthetők, mint a világon egyedülálló Nemzetközi Bartók Szeminárium és Bartók Fesztivál, valamint a Szombathely egyik védjegyévé vált iseumi Varázsfuvola-előadások.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus gyász

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Klasszikus hír

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.