Klasszikus

Megmérettem, és jónak találtattam

2004.01.23. 00:00
Ajánlom
Népszerű énekesnőnk Kincses Veronika nemrég tért haza Amerikából, ahol emlékezetes, vastapsos sikert aratott koncertkörútján. A tengerentúl meghódítása nem könnyű feladat, neki olyannyira sikerült, hogy a következő évre előszerződést kötöttek vele egy újabb koncertsorozatra. A program érdekessége volt számára, hogy amerikai útjának köszönheti a gyerekeivel töltött közös karácsonyt.

- Merre járt amerikai koncertkörútján?

- November végétől január negyedikéig nyolc zenekari koncertem volt. Olyan zenekarokkal léphettem fel együtt, mint a Minneapolisi Szimfonikus Zenekar, melyet annak idején még Ormándi Jenő alapított. A zenekar rangjáról csak annyit, hogy az Egyesült Államok hétszáz zenekarából az első három közé sorolják. Ezután milwaukee-i szimfonikus zenekarral szerepeltem együtt, amelyet odakint a legjobb tizenöt közé sorolnak és amelynél most a fiam, Vajda Gergely a karmester. Örülök, hogy nagy sikerei vannak. Ez számomra nagyobb boldogság, mint a saját sikereim. Egyébként nem ő protezsált engem, hanem amikor rájöttek, hogy én vagyok az anyja, akkor azt mondták, ő egy híres Amerika-szerte ismert énekesnő, hívjuk meg. Úgysem olyan gyakori, hogy valaki a fiával szerepel együtt.

- Milyen volt a szervezés?

- Minden készen állt számunkra, semmi probléma nem adódott az utazással, a zenekarral, a próbákkal. A szervezés osztályon felüli, ami nem mindenhol ilyen. Amikor megtudták, hogy beteg vagyok a zenekaron keresztül mentem orvoshoz. Nívós műsorfüzetekkel készültek. Olyan apróságról sem feledkeztek, meg, hogy az öltözőbe az ásványvíztől kezdve minden fontosat bekészítsenek, rendkívül figyelmesek.

- Miket énekelt?

- A fiammal való közös koncerteken többek között Mozart művéből a Titusból énekeltem el egy klarinét szólós áriát. Mivel a fiam klarinétos ő klarinétozott és egyúttal vezényelt is. Aztán többek között Puccini áriákat adtam elő, majd Kodály Székelyfonójából és a Galántai táncokból énekeltem. A gyerekem ki nem hagyja soha hogy magyar szerző műve szerepeljen azon a koncerten amelyen ő dirigál. Odakint minden új embert bizonyos távolságtartással kezelnek, de aztán akkora személyes sikerem volt hogy csak úgy dobogott a zenekar, a vonósok a vonóval ütögették a pultot. A közönség hihetetlen ünneplésben részesített. Az ember bármennyi időt is eltölt a pályán, ha új helyre megy van benne egy kis félsz: a vadonatúj közönséggel hogyan tudom megtalálni a hangot? Meg tudom-e teremteni a kontaktust a hallgatósággal, hogy a bizonyos karizmatikus kisugárzás össze jön-e legalább kilencvenkilenc százalékra. Összejött, jó passzban voltam pedig előtte a repülőúton megbetegedtem. De akkor azt mondogattam: nem lehet, hogy ennyit repülök és beteg leszek. Elő a pozitív gondolkodással, meg fogok gyógyulni. A dolog másik érdekessége, hogy találkoztam egy karmesterrel aki ismerte az Egyesült Államokban is kapható a Szeretet hangja című lemezemet, amit a fóti gyerekváros javára készítettük az ottani gyerekkórussal együtt. Ezen nem csak karácsonyi dalok szerepelnek. Az említett karmester a hetvenhárom éves Doc Severinsen hihetetlenül népszerű Amerikában. Megkérdezte, hogy vele is hajlandó lennék-e néhány közös koncertre, nevezetesen ötre. Ezeken azt énekelek amit szeretnék, de azért CD-ről is hangozzon el néhány dal, hiszen karácsony körül voltunk. Boldog örömmel vállaltam. Egy-egy este nyolc-kilenc számot kellett énekelni. Ez elég sok, mert egy opera során nem énekelek ennyit. Megmérettem és jónak találtattam. Ráadásul a fiam és unokáim körében tölthettem a karácsonyt.

- Itthon milyen feladatok várják?

- Koncerteken lépek fel. A pécsi tudományegyetemen professzor vagyok, lóhalálában készülök a félévi vizsgákra. A művészeti karon ősztől önálló tanszékünk lesz. A terveim nagyok, a pénz kevés, de majd valamit kitalálunk. Szerencsére sokan akadnak akik szeretnének jól képzett énekesek lenni és nagyon jó kollegákkal dolgozhatok együtt. És készülök az újabb amerikai koncertsorozatra. Boldogan megyek jövőre is mert előszerződésem van egy szeptemberi, októberi szereplésre. És ezt ott komolyan veszik. Vagyis nagyon fel vagyok dobva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.