Klasszikus

Megmérettem, és jónak találtattam

2004.01.23. 00:00
Ajánlom
Népszerű énekesnőnk Kincses Veronika nemrég tért haza Amerikából, ahol emlékezetes, vastapsos sikert aratott koncertkörútján. A tengerentúl meghódítása nem könnyű feladat, neki olyannyira sikerült, hogy a következő évre előszerződést kötöttek vele egy újabb koncertsorozatra. A program érdekessége volt számára, hogy amerikai útjának köszönheti a gyerekeivel töltött közös karácsonyt.

- Merre járt amerikai koncertkörútján?

- November végétől január negyedikéig nyolc zenekari koncertem volt. Olyan zenekarokkal léphettem fel együtt, mint a Minneapolisi Szimfonikus Zenekar, melyet annak idején még Ormándi Jenő alapított. A zenekar rangjáról csak annyit, hogy az Egyesült Államok hétszáz zenekarából az első három közé sorolják. Ezután milwaukee-i szimfonikus zenekarral szerepeltem együtt, amelyet odakint a legjobb tizenöt közé sorolnak és amelynél most a fiam, Vajda Gergely a karmester. Örülök, hogy nagy sikerei vannak. Ez számomra nagyobb boldogság, mint a saját sikereim. Egyébként nem ő protezsált engem, hanem amikor rájöttek, hogy én vagyok az anyja, akkor azt mondták, ő egy híres Amerika-szerte ismert énekesnő, hívjuk meg. Úgysem olyan gyakori, hogy valaki a fiával szerepel együtt.

- Milyen volt a szervezés?

- Minden készen állt számunkra, semmi probléma nem adódott az utazással, a zenekarral, a próbákkal. A szervezés osztályon felüli, ami nem mindenhol ilyen. Amikor megtudták, hogy beteg vagyok a zenekaron keresztül mentem orvoshoz. Nívós műsorfüzetekkel készültek. Olyan apróságról sem feledkeztek, meg, hogy az öltözőbe az ásványvíztől kezdve minden fontosat bekészítsenek, rendkívül figyelmesek.

- Miket énekelt?

- A fiammal való közös koncerteken többek között Mozart művéből a Titusból énekeltem el egy klarinét szólós áriát. Mivel a fiam klarinétos ő klarinétozott és egyúttal vezényelt is. Aztán többek között Puccini áriákat adtam elő, majd Kodály Székelyfonójából és a Galántai táncokból énekeltem. A gyerekem ki nem hagyja soha hogy magyar szerző műve szerepeljen azon a koncerten amelyen ő dirigál. Odakint minden új embert bizonyos távolságtartással kezelnek, de aztán akkora személyes sikerem volt hogy csak úgy dobogott a zenekar, a vonósok a vonóval ütögették a pultot. A közönség hihetetlen ünneplésben részesített. Az ember bármennyi időt is eltölt a pályán, ha új helyre megy van benne egy kis félsz: a vadonatúj közönséggel hogyan tudom megtalálni a hangot? Meg tudom-e teremteni a kontaktust a hallgatósággal, hogy a bizonyos karizmatikus kisugárzás össze jön-e legalább kilencvenkilenc százalékra. Összejött, jó passzban voltam pedig előtte a repülőúton megbetegedtem. De akkor azt mondogattam: nem lehet, hogy ennyit repülök és beteg leszek. Elő a pozitív gondolkodással, meg fogok gyógyulni. A dolog másik érdekessége, hogy találkoztam egy karmesterrel aki ismerte az Egyesült Államokban is kapható a Szeretet hangja című lemezemet, amit a fóti gyerekváros javára készítettük az ottani gyerekkórussal együtt. Ezen nem csak karácsonyi dalok szerepelnek. Az említett karmester a hetvenhárom éves Doc Severinsen hihetetlenül népszerű Amerikában. Megkérdezte, hogy vele is hajlandó lennék-e néhány közös koncertre, nevezetesen ötre. Ezeken azt énekelek amit szeretnék, de azért CD-ről is hangozzon el néhány dal, hiszen karácsony körül voltunk. Boldog örömmel vállaltam. Egy-egy este nyolc-kilenc számot kellett énekelni. Ez elég sok, mert egy opera során nem énekelek ennyit. Megmérettem és jónak találtattam. Ráadásul a fiam és unokáim körében tölthettem a karácsonyt.

- Itthon milyen feladatok várják?

- Koncerteken lépek fel. A pécsi tudományegyetemen professzor vagyok, lóhalálában készülök a félévi vizsgákra. A művészeti karon ősztől önálló tanszékünk lesz. A terveim nagyok, a pénz kevés, de majd valamit kitalálunk. Szerencsére sokan akadnak akik szeretnének jól képzett énekesek lenni és nagyon jó kollegákkal dolgozhatok együtt. És készülök az újabb amerikai koncertsorozatra. Boldogan megyek jövőre is mert előszerződésem van egy szeptemberi, októberi szereplésre. És ezt ott komolyan veszik. Vagyis nagyon fel vagyok dobva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.