Klasszikus

Megnyílt a zenei infoközpont

2004.03.24. 00:00
Ajánlom
Réges-régi igény válik ezzel valóra – Magyar Zenei Információs Központ nyílik ma Budapesten, a Lónyay utca 54-ben. A zenei könyvtárat, zenei információs szolgálatot és digitális zenei adattárat magában foglaló centrumban – mely a Budapest Music Center részeként működik – korszerű számítógépek és audiovizuális eszközök állnak a kutatók, diákok és „egyszerű” zenerajongók rendelkezésére.

Mint Gőz László, a BMC vezetője elmondta, a Magyar Zenei Tanácstól tavaly októberben megkapták annak 1949-ben alapított gyűjteményét, amely a XX. és XI. századi, főként magyar szerzők munkásságára terjed ki. Az állomány mintegy 7400 könyvet és folyóiratot, 5600 bakelitlemezt, 800 kazettát, 1700 CD-t valamint 13600 kottát (hangszeres- és kórusmű) számlál. A kóruskottabankban magyar és külföldi szerzők a cappella és kíséretes művei találhatók. A magyar klaszszikus és kortárs zene területeiről, magyarországi és külföldi eseményekről, fesztiválokról, versenyekről, kurzusokról telefonon és e-mailen lehet felvilágosítást kérni. A zenemű-adatbázis és művészadatbázis – mint a digitális adattár része – az interneten keresztül is hozzáférhető. A helyben hozzáférhető multimédiatár pedig kortárs magyar zeneművek digitalizált hangfelvételeit tárolja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.