Klasszikus

Megnyílt az Operaház százhuszadik évada

2003.09.09. 00:00
Ajánlom
Ünnepélyes keretek között hétfőn délelőtt évadnyitó társulati ülésen köszöntötte az új évadot a Magyar Állami Operaház tagsága. Az Andrássy úti palota nézőterén helyet foglaló művészek, műszakiak és adminisztratív munkatársak Szinetár Miklós intendáns-főigazgató évadértékelése után átvették a dalszínházhoz kötődő alapítványok, valamint a társulat és a vezetőség díjait.

A direktor utalva több, a sajtóban megjelent ellenséges véleményre, a tavalyihoz hasonló, "szürke" évadot kívánt a Magyar Állami Operaház ezeregyszáz főt kitevő társulatának és személyzetének. Az előző szezon pozitív értékelését számadatokkal támasztotta alá: az intézmény két színházában a 2002/2003-as évadban összesen 333 alkalommal gördült fel a függöny. Az Operaházban 79,5%, az Erkel Színházban pedig 61% volt a látogatottság a jegyeladások adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy azokon az estéken, amikor a két színházban egyszerre játszottak, körülbelül 2250 néző látott egy időben operaelőadást. Ez Szinetár Miklós szerint kimagasló teljesítmény egy nemzeti dalszínháztól. Azt is hozzátette, hogy mindez a munka nem volt hiábavaló: a színpadi ügyelők esténként közel negyed órányi tapsot mérhetnek ezekben az intézményekben.

Az intendáns főigazgató a tavalyi év eredményei közül kiemelte, hogy sikerült létrehozni a Magyar Állami Operaház mesterművészeinek körét. Mint mondta, ezzel a kezdeményezéssel - a Nemzet Színésze cím mintájára - lehetőség nyílik megbecsülni azokat az előadókat és alkotókat, akik az életük legnagyobb részét a művészet és a közönség szolgálatába állították. A Mesterművészek Körének tagjai egyszerre Kossuth-díjas művészek, és az Opera örökös tagjai: Békés András, Lukács Ervin, Márk Tivadar, Seregi László, Szinetár Miklós, Ilosfalvy Róbert, Komlóssy Erzsébet, Melis György, Dózsa Imre, Havas Ferenc, Kun Zsuzsa, Orosz Adél, Pongor Ildikó.

Az intendáns-főigazgató az évadnyitó ülésen beszélt az opera műfajának mai nehézségeiről is. Szerinte az operajátszás rákfenéje Magyarországon, hogy a tehetség-túltermelés mellett mindössze a Magyar Állami Operaháznak van állandó operai társulata és repertoárja. Szinetár szerint a jövő nemzedékek műfaj iránti érdeklődése szempontjából szükséges lenne, hogy több vidéki városban, de elsősorban Szegeden, Miskolcon, Pécsett és Győrött újra önálló operatársulat dolgozzon, amely évente legalább 40-50 előadást tart. Kiemelkedő példának tekinti ezek mellett, hogy a Szolnoki Szigligeti Színházban a Székely fonó bemutatására készülnek.

Ugyanakkor ellenpéldákat is említett a dalszínház direktora. Különösen fájlalja, hogy elődje, Győriványi-Ráth György az elmúlt hetekben olyan sajtónyilatkozatokat tesz akár jobb-, akár baloldali médiumokban, amelyből a színház iránti tapintat hiánya érezhető ki. Szinetár cáfolta, hogy a korábbi vezetés négy-ötszáz millió forintot megtakarított volna az Erkel Színház elodázhatatlan felújítására. Ugyanakkor nyilvánossá tette, hogy az előző főzeneigazgató az operaházi premierekre kettő, a hétköznapi előadásokra pedig egymillió forint fellépti díjat utalt ki magának esténként. Tette ezt úgy, hogy közben regnálása tíz hónapjából négyet a színháztól távol, Szinetár szavaival "magánhaknin" töltött. Ezekre a színház gépjárműveivel utazott, és változatlan mértékben vette fel vezetői fizetését is. Szinetár ezek után elvárja, hogy Győriványi ne "leprázza" az Operaházat, tehát ne keltse a színház és a társulat rossz hírét igaztalanul.

Az új évad beköszönte néhány személyi változást is hozott: Kain Péter dramaturgként szerződött a színházhoz, az új karigazgató pedig Szabó Sipos Máté lett. A direktor ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a korábbiakban az Operaház énekkara két részre szakadt, ő azonban nem tűri, hogy pártok háborúságai miatt lehetetlenüljön el a művészi munka.

Szinetár bizakodással beszélt az elkövetkező szezonról: az idén ötvenkét produkciót tart repertoáron a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház, a programadó premiereket - a Hunyadi Lászlót és a Vérnászt - heteken belül megtartják. Az ünnepség végén társulati és alapítványi díjakat osztottak többek között Valter Ferenc, Albert Tamás és Kolonits Klára magánénekeseknek, Kesselyák Gergely karmesternek, Bajári Levente magántáncosnak, Harazdy Miklós korrepetítornak és Tóth Gábor kürtművésznek. A Vasfüggöny-díjat Horváth László nyugalmazott vezető szcenikus, a Melis György-díjat Kovácsházi István magánénekes kapta, a társulat posztumusz Örökös tagjai Raskó Magda magánénekes és Sallai Zoltán balettművész lettek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.