Klasszikus

Megnyílt az Operaház százhuszadik évada

2003.09.09. 00:00
Ajánlom
Ünnepélyes keretek között hétfőn délelőtt évadnyitó társulati ülésen köszöntötte az új évadot a Magyar Állami Operaház tagsága. Az Andrássy úti palota nézőterén helyet foglaló művészek, műszakiak és adminisztratív munkatársak Szinetár Miklós intendáns-főigazgató évadértékelése után átvették a dalszínházhoz kötődő alapítványok, valamint a társulat és a vezetőség díjait.

A direktor utalva több, a sajtóban megjelent ellenséges véleményre, a tavalyihoz hasonló, "szürke" évadot kívánt a Magyar Állami Operaház ezeregyszáz főt kitevő társulatának és személyzetének. Az előző szezon pozitív értékelését számadatokkal támasztotta alá: az intézmény két színházában a 2002/2003-as évadban összesen 333 alkalommal gördült fel a függöny. Az Operaházban 79,5%, az Erkel Színházban pedig 61% volt a látogatottság a jegyeladások adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy azokon az estéken, amikor a két színházban egyszerre játszottak, körülbelül 2250 néző látott egy időben operaelőadást. Ez Szinetár Miklós szerint kimagasló teljesítmény egy nemzeti dalszínháztól. Azt is hozzátette, hogy mindez a munka nem volt hiábavaló: a színpadi ügyelők esténként közel negyed órányi tapsot mérhetnek ezekben az intézményekben.

Az intendáns főigazgató a tavalyi év eredményei közül kiemelte, hogy sikerült létrehozni a Magyar Állami Operaház mesterművészeinek körét. Mint mondta, ezzel a kezdeményezéssel - a Nemzet Színésze cím mintájára - lehetőség nyílik megbecsülni azokat az előadókat és alkotókat, akik az életük legnagyobb részét a művészet és a közönség szolgálatába állították. A Mesterművészek Körének tagjai egyszerre Kossuth-díjas művészek, és az Opera örökös tagjai: Békés András, Lukács Ervin, Márk Tivadar, Seregi László, Szinetár Miklós, Ilosfalvy Róbert, Komlóssy Erzsébet, Melis György, Dózsa Imre, Havas Ferenc, Kun Zsuzsa, Orosz Adél, Pongor Ildikó.

Az intendáns-főigazgató az évadnyitó ülésen beszélt az opera műfajának mai nehézségeiről is. Szerinte az operajátszás rákfenéje Magyarországon, hogy a tehetség-túltermelés mellett mindössze a Magyar Állami Operaháznak van állandó operai társulata és repertoárja. Szinetár szerint a jövő nemzedékek műfaj iránti érdeklődése szempontjából szükséges lenne, hogy több vidéki városban, de elsősorban Szegeden, Miskolcon, Pécsett és Győrött újra önálló operatársulat dolgozzon, amely évente legalább 40-50 előadást tart. Kiemelkedő példának tekinti ezek mellett, hogy a Szolnoki Szigligeti Színházban a Székely fonó bemutatására készülnek.

Ugyanakkor ellenpéldákat is említett a dalszínház direktora. Különösen fájlalja, hogy elődje, Győriványi-Ráth György az elmúlt hetekben olyan sajtónyilatkozatokat tesz akár jobb-, akár baloldali médiumokban, amelyből a színház iránti tapintat hiánya érezhető ki. Szinetár cáfolta, hogy a korábbi vezetés négy-ötszáz millió forintot megtakarított volna az Erkel Színház elodázhatatlan felújítására. Ugyanakkor nyilvánossá tette, hogy az előző főzeneigazgató az operaházi premierekre kettő, a hétköznapi előadásokra pedig egymillió forint fellépti díjat utalt ki magának esténként. Tette ezt úgy, hogy közben regnálása tíz hónapjából négyet a színháztól távol, Szinetár szavaival "magánhaknin" töltött. Ezekre a színház gépjárműveivel utazott, és változatlan mértékben vette fel vezetői fizetését is. Szinetár ezek után elvárja, hogy Győriványi ne "leprázza" az Operaházat, tehát ne keltse a színház és a társulat rossz hírét igaztalanul.

Az új évad beköszönte néhány személyi változást is hozott: Kain Péter dramaturgként szerződött a színházhoz, az új karigazgató pedig Szabó Sipos Máté lett. A direktor ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a korábbiakban az Operaház énekkara két részre szakadt, ő azonban nem tűri, hogy pártok háborúságai miatt lehetetlenüljön el a művészi munka.

Szinetár bizakodással beszélt az elkövetkező szezonról: az idén ötvenkét produkciót tart repertoáron a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház, a programadó premiereket - a Hunyadi Lászlót és a Vérnászt - heteken belül megtartják. Az ünnepség végén társulati és alapítványi díjakat osztottak többek között Valter Ferenc, Albert Tamás és Kolonits Klára magánénekeseknek, Kesselyák Gergely karmesternek, Bajári Levente magántáncosnak, Harazdy Miklós korrepetítornak és Tóth Gábor kürtművésznek. A Vasfüggöny-díjat Horváth László nyugalmazott vezető szcenikus, a Melis György-díjat Kovácsházi István magánénekes kapta, a társulat posztumusz Örökös tagjai Raskó Magda magánénekes és Sallai Zoltán balettművész lettek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.