Klasszikus

Megnyitotta új zenei évadát a Miskolci Szimfonikus Zenekar

2010.08.27. 15:49
Ajánlom
A hazai és a nemzetközi komolyzenei élet kiválóságaival három bérletsorozatban és számos egyedi produkció keretében találkozhat a közönség Miskolcon.

Az új zenei évad kínálatában minden korosztály találhat kedvére való programot, így például folytatódik a Játsszunk zenét...! elnevezésű sorozat a legkisebbeknek, lesznek ifjúsági koncertek és a hozzájuk kapcsolódó online ismeretterjesztő játékok is színesítik a palettát - mondta Somodi Balázs, a zenekar kommunikációs vezetője pénteken az MTI-nek. Kitért arra is, hogy a dzsessz szerelmeseinek a műfajt a klasszikus zenével vegyítő KLAZZ szériában ugyanis októberben a Klazz Brothers & Cuba Percussion, tavasszal pedig a Bolyki Brothers vendégszerepel.

Folytatódnak a régről ismert sorozatok is, így a Magyar Televízió nagy presztízsű karmesterversenyeinek helyezettjeit felvonultató koncertek is. Andreas Weiss, Gerard Oskamp és George Hanson után Hamar Zsolt Schumann III. "Rajnai" (Esz-dúr) szimfóniáját, valamint Wagner négy zenekari részletét dirigálja, majd a Beethoven-, Haydn- és Brahms-darabokat dirigáló En Sao következik a sorban.

Novemberben lesz az európai, japán és amerikai hangversenytermekben sorozatban fellépő Vadim Chaimovich zongoraművész, valamint a világ legnevesebb zenei fesztiváljain szereplő Patricia Kopatchinskaja hegedűművész koncertje, és újra eljön Miskolcra a kiváló olasz karmester, Marco Balderi is, aki ezúttal Mozart- és Csajkovszkij-darabokat tolmácsol a szimfonikusok közreműködésével.

Somodi Balázs elmondta: az opera műfajában Kovács János karmester vezényli a Pillangókisasszonyt, a darab főbb szerepeiben Gonzalez Mónika, Fekete Attila és Kálmán Péter hallható majd.

Az évek óta tartó együttműködés újabb fejezeteként márciusban Berg- és Mahler-művekkel mutatkoznak be a Párizsi Konzervatórium növendékei a miskolci közönség előtt. A szervezők bírják Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester ígéretét is, így az ő fellépése is szinte biztosra vehető - fűzte hozzá a kommunikációs vezető, aki arról is beszámolt az MTI-nek, hogy Miskolci Szimfonikusok szeptemberben a komoly sikert elérő, nemrég befejezett Weiner-ciklus után megkezdik egy Dohnányi Ernő kiadatlan műveit tartalmazó lemez felvételeit a Hungaroton számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!