Klasszikus

"Megnyugtató izgalom" - a TeTraVERSI koncertje

2007.05.09. 00:00
Ajánlom
Miért áll össze négy ifjú fuvolaművész, hogy Bach, Mozart vagy Mendelssohn hangszerekre készült darabjait eljátsszák? Mert meggyőződésük, hogy a régi korok zenéje élőn és hitelesen tud megszólalni hangszerükön.

Vallják, hogy a fuvola magában hordoz valamit az orgona fegyelmezett ünnepélyességéből, a zenélő órák bájos otthonosságából, a vonós hangszerek rugalmasságából, a zongora virtuozitásából, a zenekar teltségéből, az énekhang személyességéből. És hisznek abban, hogy ezeket a vonzó tulajdonságokat mások is észreveszik és szívesen fogadják.

Miért keresi ugyanez a négy fuvolás egy hegedűművész társaságát a színpadon? Többek között azért, mert úgy gondolják, hogy a hegedű még a fuvolánál is komplexebb hangszer, amelytől – főleg, ha egy lenyűgöző művész játszik rajta – egy fuvolás mindig sokat tanulhat. Meg azért, mert szeretik néha visszájukra fordítani a dolgokat. Például kipróbálni, milyen az, ha nem vonós hangszerek kísérnek egy fuvolát egy versenyműben, hanem fordítva: a hegedűszólónak fuvolaegyüttes biztosít hátteret.

És miért kérnek fel egy nagyhírű jazz-zongoristát, hogy lépjen fel velük? Mert szeretik a jazzt, és azt gondolják, hogy nem csak súlyos és drámai dolgokban kell kifejezni magukat, de feladatuknak érzik a nemes szórakoztatást is: jóízű, megnyugtatóan izgató, ritmikus zenét is kell játszaniuk ahhoz, hogy ráébredjenek és ébresszenek arra, hogy az úgynevezett komolyzene is többnyire jóízűen ritmikus, megnyugtató és felajzó, magasrendűen szórakoztató dolog, amelyben a pillanatnyi ihletnek majdnem akkora szerepe van, mint a jazzben. Abból pedig, hogy e két különböző irányokból érkező szólistát összeboronálják egy rövid produkció erejéig, csak valami nagyon izgalmas dolog sülhet ki. És ez igen megnyugtató...

(2007. május 15. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - A TeTraVERSI Fuvolanégyes koncertje; Purcell: Fantázia; Mozart: F-dúr andante; Mendelssohn: Szentivánéji álom - Scherzo; Paganini: Capriccio (hegedű szóló); Capriccio (fuvola szóló); Strauss: Pizzicato polka; Vivaldi: A négy évszak - Tél; Ravel: Blues a Szonátából; Ellington: Sophisticated Lady; Mower: Fictions; Brazil dallamok; tagjai: Nagy Katalin, Ittzés Gergely, Paczolay Judit, Balog Evelin (fuvola); km.: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.