Klasszikus

Megosztani a művészetet

2008.05.08. 00:00
Ajánlom
A Ferencvárosi Tanoda (Dzsumbuj) Egyesület javára rendez jótékonysági koncertet az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány "To share/Megosztani" címmel 2008. május 13-án este héttől, együttműködve az IBS BA in Arts Management program diákjaival, és az IBS Színpaddal.

A jótékonysági esten tehetséges fiatalok és művész tanárok játszanak népszerű klasszikusokat, felajánlva tiszteletdíjukat, akik a Járdányi Pál Zeneiskolából, a Sárospataki Fuvolaegyüttesből, a Kis Zenedéből, a Weiner Leó Zeneiskolából, a kecskeméti Konzervatóriumból, a budapesti Zeneakadémiáról és a bécsi Zeneakadémiáról érkeznek.

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek sajnos nem mindig képesek az iskolai követelményeknek megfelelni, az otthoni segítség feltételei sem adottak, így magas a lemorzsolódási arányuk az általános- és középiskolában; később ez a munkaerő-piaci megjelenésükben jelent óriási hátrányt. A Ferencvárosi Tanoda a Budapest IX. kerületében élő, halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású kisiskolásoknak (6-12 éves korig) nyújt iskolarendszeren kívüli komplex, pedagógiai-szociális szolgáltatást, segít a tanulóknak bekerülni a középiskolába, és sikeresen el is végezni azt.

"A koncert a "megosztásról" szól: a résztvevők megosztják tehetségüket, zenéjüket; a szervezők megosztják kreativitásukat, lelkesedésüket, a nézők és vendégek a segítő szándékukat – mindez egy gyönyörű cél érdekében." – vallja a koncert egyik fő szervezője, Dömötör Viktória, az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány koordinátora. "Az Alapítvány nemcsak anyagilag szeretné támogatni a Ferencvárosi Tanodát, hanem saját képzési programjaival hozzájárulna a gyerekek testi és lelki fejlődéséhez is."

"Úgy gondolom, nagyszerű látni, ahogy a fiatalok egymásnak segítenek. Amikor a világban mindenki csak arra törekszik, hogy saját magán segítsen, itt vannak ezek a fiatalok, akik képesek a saját életükbe változást hozni. Egyszerűen csak örülök, hogy segíthetünk nekik." – mondta Dr. Philip Lewis, az IBS BA in Arts Management program igazgatója.

"A Ferencvárosi Tanoda, egy kizárólag pályázati pénzekből, adományokból fenntartott intézmény, mely halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával foglalkozik, immár három éve. 2008. évi működése veszélybe került a pályázati rendszer anomáliái miatt." – beszél a nehézségekről Hársfalvi Helga, szociális munkás, a Ferencvárosi Tanoda munkatársa. "Ezzel a jótékonysági koncerttel lehetővé válhat a folyamatos működés biztosítása. Külön öröm számunkra, hogy diákok segítenek hátrányosabb helyzetű társaikon."

A koncerten fellépő fiatal tehetségek, művész tanárok felajánlották tiszteletdíjukat, ezzel is hozzájárulva a rendezvény sikeréhez.

(2008. május 13. 19:00 IBS Színpad (Budapest) - Jótékonysági koncert a Ferencvárosi Tanoda (Dzsumbuj) Egyesület javára; km.: Járdányi Pál Zeneiskola tanárai, Sárospataki Fuvolaegyüttes, Kis Zenede, Weiner Leó Zeneiskola tanárai, a kecskeméti Konzervatórium tanárai, a budapesti Zeneakadémia tanárai, a bécsi Zeneakadémia tanárai)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Klasszikus

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Vizuál

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.