Klasszikus

Megosztani a művészetet

2008.05.08. 00:00
Ajánlom
A Ferencvárosi Tanoda (Dzsumbuj) Egyesület javára rendez jótékonysági koncertet az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány "To share/Megosztani" címmel 2008. május 13-án este héttől, együttműködve az IBS BA in Arts Management program diákjaival, és az IBS Színpaddal.

A jótékonysági esten tehetséges fiatalok és művész tanárok játszanak népszerű klasszikusokat, felajánlva tiszteletdíjukat, akik a Járdányi Pál Zeneiskolából, a Sárospataki Fuvolaegyüttesből, a Kis Zenedéből, a Weiner Leó Zeneiskolából, a kecskeméti Konzervatóriumból, a budapesti Zeneakadémiáról és a bécsi Zeneakadémiáról érkeznek.

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek sajnos nem mindig képesek az iskolai követelményeknek megfelelni, az otthoni segítség feltételei sem adottak, így magas a lemorzsolódási arányuk az általános- és középiskolában; később ez a munkaerő-piaci megjelenésükben jelent óriási hátrányt. A Ferencvárosi Tanoda a Budapest IX. kerületében élő, halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású kisiskolásoknak (6-12 éves korig) nyújt iskolarendszeren kívüli komplex, pedagógiai-szociális szolgáltatást, segít a tanulóknak bekerülni a középiskolába, és sikeresen el is végezni azt.

"A koncert a "megosztásról" szól: a résztvevők megosztják tehetségüket, zenéjüket; a szervezők megosztják kreativitásukat, lelkesedésüket, a nézők és vendégek a segítő szándékukat – mindez egy gyönyörű cél érdekében." – vallja a koncert egyik fő szervezője, Dömötör Viktória, az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány koordinátora. "Az Alapítvány nemcsak anyagilag szeretné támogatni a Ferencvárosi Tanodát, hanem saját képzési programjaival hozzájárulna a gyerekek testi és lelki fejlődéséhez is."

"Úgy gondolom, nagyszerű látni, ahogy a fiatalok egymásnak segítenek. Amikor a világban mindenki csak arra törekszik, hogy saját magán segítsen, itt vannak ezek a fiatalok, akik képesek a saját életükbe változást hozni. Egyszerűen csak örülök, hogy segíthetünk nekik." – mondta Dr. Philip Lewis, az IBS BA in Arts Management program igazgatója.

"A Ferencvárosi Tanoda, egy kizárólag pályázati pénzekből, adományokból fenntartott intézmény, mely halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával foglalkozik, immár három éve. 2008. évi működése veszélybe került a pályázati rendszer anomáliái miatt." – beszél a nehézségekről Hársfalvi Helga, szociális munkás, a Ferencvárosi Tanoda munkatársa. "Ezzel a jótékonysági koncerttel lehetővé válhat a folyamatos működés biztosítása. Külön öröm számunkra, hogy diákok segítenek hátrányosabb helyzetű társaikon."

A koncerten fellépő fiatal tehetségek, művész tanárok felajánlották tiszteletdíjukat, ezzel is hozzájárulva a rendezvény sikeréhez.

(2008. május 13. 19:00 IBS Színpad (Budapest) - Jótékonysági koncert a Ferencvárosi Tanoda (Dzsumbuj) Egyesület javára; km.: Járdányi Pál Zeneiskola tanárai, Sárospataki Fuvolaegyüttes, Kis Zenede, Weiner Leó Zeneiskola tanárai, a kecskeméti Konzervatórium tanárai, a budapesti Zeneakadémia tanárai, a bécsi Zeneakadémia tanárai)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.