Klasszikus

Megosztani a művészetet

2008.05.08. 00:00
Ajánlom
A Ferencvárosi Tanoda (Dzsumbuj) Egyesület javára rendez jótékonysági koncertet az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány "To share/Megosztani" címmel 2008. május 13-án este héttől, együttműködve az IBS BA in Arts Management program diákjaival, és az IBS Színpaddal.

A jótékonysági esten tehetséges fiatalok és művész tanárok játszanak népszerű klasszikusokat, felajánlva tiszteletdíjukat, akik a Járdányi Pál Zeneiskolából, a Sárospataki Fuvolaegyüttesből, a Kis Zenedéből, a Weiner Leó Zeneiskolából, a kecskeméti Konzervatóriumból, a budapesti Zeneakadémiáról és a bécsi Zeneakadémiáról érkeznek.

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek sajnos nem mindig képesek az iskolai követelményeknek megfelelni, az otthoni segítség feltételei sem adottak, így magas a lemorzsolódási arányuk az általános- és középiskolában; később ez a munkaerő-piaci megjelenésükben jelent óriási hátrányt. A Ferencvárosi Tanoda a Budapest IX. kerületében élő, halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású kisiskolásoknak (6-12 éves korig) nyújt iskolarendszeren kívüli komplex, pedagógiai-szociális szolgáltatást, segít a tanulóknak bekerülni a középiskolába, és sikeresen el is végezni azt.

"A koncert a "megosztásról" szól: a résztvevők megosztják tehetségüket, zenéjüket; a szervezők megosztják kreativitásukat, lelkesedésüket, a nézők és vendégek a segítő szándékukat – mindez egy gyönyörű cél érdekében." – vallja a koncert egyik fő szervezője, Dömötör Viktória, az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány koordinátora. "Az Alapítvány nemcsak anyagilag szeretné támogatni a Ferencvárosi Tanodát, hanem saját képzési programjaival hozzájárulna a gyerekek testi és lelki fejlődéséhez is."

"Úgy gondolom, nagyszerű látni, ahogy a fiatalok egymásnak segítenek. Amikor a világban mindenki csak arra törekszik, hogy saját magán segítsen, itt vannak ezek a fiatalok, akik képesek a saját életükbe változást hozni. Egyszerűen csak örülök, hogy segíthetünk nekik." – mondta Dr. Philip Lewis, az IBS BA in Arts Management program igazgatója.

"A Ferencvárosi Tanoda, egy kizárólag pályázati pénzekből, adományokból fenntartott intézmény, mely halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával foglalkozik, immár három éve. 2008. évi működése veszélybe került a pályázati rendszer anomáliái miatt." – beszél a nehézségekről Hársfalvi Helga, szociális munkás, a Ferencvárosi Tanoda munkatársa. "Ezzel a jótékonysági koncerttel lehetővé válhat a folyamatos működés biztosítása. Külön öröm számunkra, hogy diákok segítenek hátrányosabb helyzetű társaikon."

A koncerten fellépő fiatal tehetségek, művész tanárok felajánlották tiszteletdíjukat, ezzel is hozzájárulva a rendezvény sikeréhez.

(2008. május 13. 19:00 IBS Színpad (Budapest) - Jótékonysági koncert a Ferencvárosi Tanoda (Dzsumbuj) Egyesület javára; km.: Járdányi Pál Zeneiskola tanárai, Sárospataki Fuvolaegyüttes, Kis Zenede, Weiner Leó Zeneiskola tanárai, a kecskeméti Konzervatórium tanárai, a budapesti Zeneakadémia tanárai, a bécsi Zeneakadémia tanárai)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.