Klasszikus

Mégsem lesz olyan fekete a Bartók Év

2006.01.13. 00:00
Ajánlom
Átmenetileg fellélegezhetnek az alapfokú művészeti intézmények, ugyanis nem csökkentek az állami normatívák.

Riadalmat keltett az elmúlt év végén, hogy a költségvetés tervezetében jelentős normatíva-csökkentés szerepelt, egyes szakemberek akkor úgy vélték, ha változatlan marad a helyzet, akkor a kisebb zeneiskolák kénytelenek lesznek bezárni. Sikerült elérni, hogy az állami hozzájárulásból ne faragjon le a politika – közölte kérdésünkre Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák Szövetségének elnöke. Azonban így sem lesz felhőtlen ez az év, hiszen a béremelések miatt számos fejlesztésről le kell mondaniuk az intézményeknek.

A finanszírozásban továbbra is komoly szerep hárul a fenntartókra, az önkormányzatokra. A helyi költségvetési rendeletek megalkotása még szép számmal szülhet vitákat – tette hozzá Ember Csaba. Az elnök szerint a legfontosabb feladat most a minőségbiztosítási rendszer kidolgozása, mivel kezd felhígulni a szakma. Pontosan tisztázni kell, hogy ki, milyen végzettséggel, mit taníthat, egyáltalán taníthat-e. Ezzel elérhető lesz, hogy az állami pénz ne csak befolyjon az alapfokú művészeti oktatásba, hanem a lehető legjobban hasznosuljon is – fogalmazott a Szövetség első embere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.