Klasszikus

Mégsem lesz olyan fekete a Bartók Év

2006.01.13. 00:00
Ajánlom
Átmenetileg fellélegezhetnek az alapfokú művészeti intézmények, ugyanis nem csökkentek az állami normatívák.

Riadalmat keltett az elmúlt év végén, hogy a költségvetés tervezetében jelentős normatíva-csökkentés szerepelt, egyes szakemberek akkor úgy vélték, ha változatlan marad a helyzet, akkor a kisebb zeneiskolák kénytelenek lesznek bezárni. Sikerült elérni, hogy az állami hozzájárulásból ne faragjon le a politika – közölte kérdésünkre Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák Szövetségének elnöke. Azonban így sem lesz felhőtlen ez az év, hiszen a béremelések miatt számos fejlesztésről le kell mondaniuk az intézményeknek.

A finanszírozásban továbbra is komoly szerep hárul a fenntartókra, az önkormányzatokra. A helyi költségvetési rendeletek megalkotása még szép számmal szülhet vitákat – tette hozzá Ember Csaba. Az elnök szerint a legfontosabb feladat most a minőségbiztosítási rendszer kidolgozása, mivel kezd felhígulni a szakma. Pontosan tisztázni kell, hogy ki, milyen végzettséggel, mit taníthat, egyáltalán taníthat-e. Ezzel elérhető lesz, hogy az állami pénz ne csak befolyjon az alapfokú művészeti oktatásba, hanem a lehető legjobban hasznosuljon is – fogalmazott a Szövetség első embere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Színház

Szikszai Rémusz: "A hídszerepet szeretem"

A magyar és román színjátékhagyomány, a független alkotói lét és a kőszínházi tagság között, a színészet és a rendezés között is hidat képez. Szikszai Rémusz Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.