Klasszikus

Mégsem zárják be a Pécsi Sebestyén Zeneiskolát?

2007.02.28. 00:00
Ajánlom
Szomorú, hogy Kodály Zoltán csupán 40 esztendeje nincs köztünk, de a zene- és művészeti iskoláknak máris rettegniük kell a bezárások és az összevonások miatt. A Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Általános Iskola az összevonás „szakmai előkészítetlensége” miatt haladékot kaphat. Talán nem kell tovább félniük a bezárás rémétől.

Újpest legrégebbi, 124 éves múltra visszatekintő, egyetlen zenetagozatos iskolája, a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskola, melynek fő profilja az emelt szintű Kodály módszer alapján történő ének-zene oktatás. Számos tehetséges zenészt, értelmiségit nevelt az elmúlt 50 év alatt. Az iskola bezárásával 337 tanuló ének zenei alapoktatása, 114 gyermek hangszeres oktatása szakadna félbe, tehetségek pályája törne meg, tanárok, zenetanárok maradnának nagy számban munka nélkül.

A IV. kerület oktatási bizottságának kedd esti nyílt ülésén az oktatási ügyekért felelős alpolgármester szakmai előkészítetlenségre hivatkozva azonban visszavonta a kerületi iskola-összevonásokra vonatkozó javaslatát. Az elfogadott határozat értelmében az új koncepció csak a 2008-2009-es tanévet érinthetné, azaz az eredeti javaslat szerint összevonásra, megszűnésre ítélt általános iskolák - köztük a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Általános Iskola is - haladékot kaphatnak. A közgyűlés ma tárgyal a kérdésről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.