Klasszikus

Mégsem zárják be a Pécsi Sebestyén Zeneiskolát?

2007.02.28. 00:00
Ajánlom
Szomorú, hogy Kodály Zoltán csupán 40 esztendeje nincs köztünk, de a zene- és művészeti iskoláknak máris rettegniük kell a bezárások és az összevonások miatt. A Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Általános Iskola az összevonás „szakmai előkészítetlensége” miatt haladékot kaphat. Talán nem kell tovább félniük a bezárás rémétől.

Újpest legrégebbi, 124 éves múltra visszatekintő, egyetlen zenetagozatos iskolája, a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskola, melynek fő profilja az emelt szintű Kodály módszer alapján történő ének-zene oktatás. Számos tehetséges zenészt, értelmiségit nevelt az elmúlt 50 év alatt. Az iskola bezárásával 337 tanuló ének zenei alapoktatása, 114 gyermek hangszeres oktatása szakadna félbe, tehetségek pályája törne meg, tanárok, zenetanárok maradnának nagy számban munka nélkül.

A IV. kerület oktatási bizottságának kedd esti nyílt ülésén az oktatási ügyekért felelős alpolgármester szakmai előkészítetlenségre hivatkozva azonban visszavonta a kerületi iskola-összevonásokra vonatkozó javaslatát. Az elfogadott határozat értelmében az új koncepció csak a 2008-2009-es tanévet érinthetné, azaz az eredeti javaslat szerint összevonásra, megszűnésre ítélt általános iskolák - köztük a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Általános Iskola is - haladékot kaphatnak. A közgyűlés ma tárgyal a kérdésről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.