Klasszikus

Mégsem zárják be a Pécsi Sebestyén Zeneiskolát?

2007.02.28. 00:00
Ajánlom
Szomorú, hogy Kodály Zoltán csupán 40 esztendeje nincs köztünk, de a zene- és művészeti iskoláknak máris rettegniük kell a bezárások és az összevonások miatt. A Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Általános Iskola az összevonás „szakmai előkészítetlensége” miatt haladékot kaphat. Talán nem kell tovább félniük a bezárás rémétől.

Újpest legrégebbi, 124 éves múltra visszatekintő, egyetlen zenetagozatos iskolája, a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskola, melynek fő profilja az emelt szintű Kodály módszer alapján történő ének-zene oktatás. Számos tehetséges zenészt, értelmiségit nevelt az elmúlt 50 év alatt. Az iskola bezárásával 337 tanuló ének zenei alapoktatása, 114 gyermek hangszeres oktatása szakadna félbe, tehetségek pályája törne meg, tanárok, zenetanárok maradnának nagy számban munka nélkül.

A IV. kerület oktatási bizottságának kedd esti nyílt ülésén az oktatási ügyekért felelős alpolgármester szakmai előkészítetlenségre hivatkozva azonban visszavonta a kerületi iskola-összevonásokra vonatkozó javaslatát. Az elfogadott határozat értelmében az új koncepció csak a 2008-2009-es tanévet érinthetné, azaz az eredeti javaslat szerint összevonásra, megszűnésre ítélt általános iskolák - köztük a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Általános Iskola is - haladékot kaphatnak. A közgyűlés ma tárgyal a kérdésről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.