Klasszikus

Megsértődött a párizsi csodapalota építésze

2015.01.15. 11:40
Ajánlom
Az Orchestre de Paris koncertjével nyílt meg január 14-én este Párizs új koncertterme, a Philharmonie hangversenypalota, amelyet Jean Nouvel tervezett. A Pritzker-díjas építész ugyanakkor bejelentette, bojkottálja a megnyitót.

Részt vett viszont a nyitóhangversenyen Francois Hollande francia államfő. A fővárosi együttest Paavo Jarvi észt karmester vezényelte, a gálaesten közreműködött Renaud Capucon hegedű- és Hélene Grimaud zongoraművész.

A tervező január 14-én a Le Monde című esti lapban, valamint a közösségi portálokon azt írta, nem vesz részt az esti nyitógálán, mert nem akarja jelenlétével legalizálni "a gyakran az utánzás és a szabotázs között ingadozó építészetet". Továbbá sérelmesnek találta a feltételeket, amelyek mellett dolgoznia kellett, a kulcsfontosságú döntésekből való "erőszakos" kizárását, és a "megvetést", amelyet szerinte az utóbbi években kell elszenvednie az építőművészetnek és az építész szakmának.

Az építész visszautasította, hogy bűnbaknak tegyék meg őt a költségek jelentős túllépéséért, hiszen - mint rámutatott - nem volt ráhatása a munkálatokra. Emellett elsietettnek tartja az átadást, mert szerinte előbb "be kellett volna járatni" a világ legjobb akusztikájú hangversenytermének szánt filharmóniát. Nouvel szerint továbbá vitát kellene indítani a tervezők, az építésvezetők és a fővállalkozók feladatáról, továbbá a közpénzek közintézmények építésére való felhasználásáról.

A 2400 férőhelyes nézőtérrel rendelkező hangversenyteremben a hét elején még bőven folytak az akusztikai beállítások, amiért a tokiói Nagata Acoustics munkatársa, Tojota Jaszuhisza és az új-zélandi Harold Marshall a felelős. A Philharmonie vezetősége az utolsó pillanatig halasztotta a sajtóbejárást, amelyre a múlt heti terrorsorozat miatt a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett kerülhetett csak sor.

A Párizst elkerülő körgyűrű mellett, a város északkeleti részén található La Villette negyedben felhúzott épület nézőtéren hét plató is kialakítható barokk vagy kortárs művek előadói számára, valamint hat próbaterem, tíz stúdió, parkra néző kávéház, panorámaétterem, kiállítótér és pedagógiai központ is létesült. A kilencemeletes irodaszekció mint egy kinyújtott kar, a körgyűrűn túlra, a fejlődő Pantin városrészre mutat. A koncerttermi tömb szintjei fokozatosan emelkednek, a dombszerű építmény tetején is sétálhat a látogató. Az intézmény évente 600 ezer látogatóra, a pedagógiai programokon mintegy 100 ezer érdeklődőre számít.

A Philharmonie a szintén a La Villette parkban 1995-ben megnyílt Cité de la musique (Zene városa) nevű központ része, amelyben alakítható terem, múzeum, kiállítóterem és dokumentációs központ is található. A hangversenypalota teljes költségvetése az építkezés nyolc éve alatt a 2006-ban tervezett 130 millió euróról 386 millió euróra (123 milliárd forint) nőtt, amiből maga az építkezés 250 millió euróba került.

Az északi elővárosok mellett található új városszéli koncerttermet nem lesz könnyű megtölteni közönséggel. A francia fővárosban sokáig egyáltalán nem léteztek jól felszerelt, nagy hangversenytermek, s eközben a közönség "elöregedett": míg a klasszikus koncerteket látogatók átlagos életkora 1981-ben 36 év volt, jelenleg 61 év. A júniusig tervezett 270 koncertből ezért hetven dzsessz, rock vagy világzenei program lesz. Laurent Bayle, az intézmény elnöke azt reméli, hogy be tudják csábítani a környékbeli lakosokat is.

Mindeközben Párizs egyik legnagyobb presztízsű, 1920-ban megnyílt 1900 férőhelyes koncertterme, a Salle Pleyel működtetésére az állami tulajdonos, a Cité de la Musqiue - amelyhez a Philharmonie is tartozik - pályázatot írt ki, amelynek egyik feltétele: a két új hangversenyterem megnyitása után a Pleyelben többé nem lehet komolyzenei hangversenyt rendezni, ott ezentúl más zenei műfajok kaphatnak helyet.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.