Klasszikus

Megszentelt tavasz

2009.04.01. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok 2009 tavaszára ötödik alkalommal hirdette meg budapesti bérletsorozatát, a PFZ volt egyébként az első vidéki zenekar, amely a fővárosban saját koncertsorozatot indított. A négy koncertből álló budapesti bérlet címe: A tavasz megszentelése. A sorozat harmadik koncertjére április 9-én kerül sor a Művészetek Palotájában.

Várdai István

Az áprilisi esten egy kimagaslóan tehetséges, 23 éves magyar gordonkaművész lép fel szólistaként a zenekarral, Várdai István, aki 2009 februárjában mutatkozott be Fülei Balázs zongoraművésszel együtt saját szólóesten, az MTA Dísztermében, azok után, hogy az utóbbi egy-két esztendőben üstökösként robbant be a nemzetközi zenei életbe. 2008 októberében ő nyerte meg a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny fődíját (a zsűritagok állítólag állva tapsoltak neki), valamint az öt különdíj közül négyet is ő vehetett át.

A koncert karmestere Howard Griffiths lesz, aki Angliában született, tanulmányait Londonban, a Királyi Zeneakadémián folytatta. 1981 óta Svájcban él. Vendégkarmesterként a világ vezető zenekaraival lépett fel, ilyen a Londoni Királyi Filharmonikus Zenekar, a Francia Nemzeti Zenekar, a Moszkvai Rádió Csajkovszkij Szimfonikus Zenekara, a Luxemburgi Filharmonikus Zenekar, a Varsói Filharmonikusok, a Bázeli Szimfonikus Zenekar, a London Mozart Players, az Orquestra Nacional de Espana, a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara, a német NDR és SWF szimfonikus zenekara, a Lengyel Kamarazenekar. 2000 óta a fiatal művészek támogatására létrehozott Orpheum alapítvány művészeti vezetője. A New Year Honours List ("újévi kitüntetettek listája"), melyet II. Erzsébet angol királynő minden évben újév napján ismertet, 2006-ban Member of the British Empire címet adományozott Howard Griffithsnek a svájci zenei életben nyújtott szolgálataiért.

(2009. április 9. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Pannon Filharmonikusok; Wagner: A bolygó hollandi - nyitány; Elgar: e-moll gordonkaverseny, op. 85; Mendelssohn: IV. "Olasz" szimfónia; km.: Várdai István (gordonka); vez.: Howard Griffiths)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.