Klasszikus

Megszentelt tavasz

2009.04.01. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok 2009 tavaszára ötödik alkalommal hirdette meg budapesti bérletsorozatát, a PFZ volt egyébként az első vidéki zenekar, amely a fővárosban saját koncertsorozatot indított. A négy koncertből álló budapesti bérlet címe: A tavasz megszentelése. A sorozat harmadik koncertjére április 9-én kerül sor a Művészetek Palotájában.

Várdai István

Az áprilisi esten egy kimagaslóan tehetséges, 23 éves magyar gordonkaművész lép fel szólistaként a zenekarral, Várdai István, aki 2009 februárjában mutatkozott be Fülei Balázs zongoraművésszel együtt saját szólóesten, az MTA Dísztermében, azok után, hogy az utóbbi egy-két esztendőben üstökösként robbant be a nemzetközi zenei életbe. 2008 októberében ő nyerte meg a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny fődíját (a zsűritagok állítólag állva tapsoltak neki), valamint az öt különdíj közül négyet is ő vehetett át.

A koncert karmestere Howard Griffiths lesz, aki Angliában született, tanulmányait Londonban, a Királyi Zeneakadémián folytatta. 1981 óta Svájcban él. Vendégkarmesterként a világ vezető zenekaraival lépett fel, ilyen a Londoni Királyi Filharmonikus Zenekar, a Francia Nemzeti Zenekar, a Moszkvai Rádió Csajkovszkij Szimfonikus Zenekara, a Luxemburgi Filharmonikus Zenekar, a Varsói Filharmonikusok, a Bázeli Szimfonikus Zenekar, a London Mozart Players, az Orquestra Nacional de Espana, a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara, a német NDR és SWF szimfonikus zenekara, a Lengyel Kamarazenekar. 2000 óta a fiatal művészek támogatására létrehozott Orpheum alapítvány művészeti vezetője. A New Year Honours List ("újévi kitüntetettek listája"), melyet II. Erzsébet angol királynő minden évben újév napján ismertet, 2006-ban Member of the British Empire címet adományozott Howard Griffithsnek a svájci zenei életben nyújtott szolgálataiért.

(2009. április 9. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Pannon Filharmonikusok; Wagner: A bolygó hollandi - nyitány; Elgar: e-moll gordonkaverseny, op. 85; Mendelssohn: IV. "Olasz" szimfónia; km.: Várdai István (gordonka); vez.: Howard Griffiths)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Klasszikus

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Vizuál

Mikor pusztul el egy birodalom? – szeptemberben érkezik a mozikba Francis Ford Coppola új filmje

Megérkezett az első magyar teaser előzetes a legendás amerikai rendező legújabb, Megalopolisz című sci-fijéhez, amely Coppola testamentuma és egyben a gyáva hollywoodi stúdiórendszer kritikája is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.