Klasszikus

Megszólal a Divéky Rádió

2007.09.01. 00:00
Ajánlom
Szeptember 1-jén, azaz ma szólal meg először a Divéky Rádió, az első magyar sokcsatornás, értékőrző, internetes – képes rádió, amelynek egyszemélyes szerkesztője maga az alapító: Divéky István.

Divéky István eredeti végzettsége szerint muzsikus, és 1972-től 2007-ig könnyűzenei műsorokat szerkesztett a Magyar Rádióban. A MÚOSZ székházban tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rádió alapításának elsődleges célja az volt, hogy a zenekedvelők továbbra is hallgathassák a megszokott, vagy rég nem hallott előadóikat majd minden műfajban, valamint, hogy a komplex kínálat folyamatos bővítésével új értékekkel gazdagodjanak.

A rádión kilenc csatornát lehet hallgatni a nap 24 órájában anélkül, hogy a zeneszámok ismétlődnének. A csatornák között szerepel a Tánczenei koktél, ahol az elmúlt 40 év 4000 slágere hallható. A Slágermúzeumban az 1920-tól 1960-ig terjedő időszak felvételei szerepelnek, a Melódiakoktélban olyan együttesek lemezei szólalnak meg, mint Zsoldos Imre, Andrea Bocelli, vagy Billy Vaughn. Az Örökzöld jazzmelódiák a klasszikus jazz kedvelőinek jelenthet nagy örömet, a Slágerfilmek-filmslágerek pedig a filmzene kedvelőinek. A Mozizongora csatorna az első hangosfilmek slágereitől kezdve 1960-ig kalauzolja a hallgatókat. A Made in Hungary kizárólag magyar előadók felvételeit sugározza, a Musical-Operett csatornán reggel hattól este hatig operett, este hattól reggel hatig musical szól. És Szól a nóta is, hiszen ilyen adó is van a Divéky Rádión.

A sajtótájékoztatón Benkő László is jelen volt, aki szerint ez a rádió nagyon jó időben indul. Az a tendencia, hogy a rádiókban már szinte minden munkafolyamatot gépek végeznek, és örülnünk kell annak, hogy 9 és 17 óra között nem ismétlődik egyetlen szám sem, nem tartható. Ahogy fogalmazott: "A Divéky Rádió több mint rádió: ez közszolgálat."

Az internetes rádiózás arra nyújt lehetőséget, hogy a hallgató miközben hallgatja a műsort, tallózhat a többi csatorna között, vagy olvashat a hallgatott zeneszámról, képeket, kapcsolódó videót, bejátszást is nézhet. A Divéky Rádió ezt a komplex szolgáltatást folyamatosan és egyre szélesebb skálán kívánja nyújtani. A Rádió kiemelt célja – mondta Divéky István -, hogy a kínálat folyamatos bővítésével a digitális átállás idején alkotója legyen egy teljesen új, és ma még ismeretlen médiavilágnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.