Klasszikus

Megszólal a Divéky Rádió

2007.09.01. 00:00
Ajánlom
Szeptember 1-jén, azaz ma szólal meg először a Divéky Rádió, az első magyar sokcsatornás, értékőrző, internetes – képes rádió, amelynek egyszemélyes szerkesztője maga az alapító: Divéky István.

Divéky István eredeti végzettsége szerint muzsikus, és 1972-től 2007-ig könnyűzenei műsorokat szerkesztett a Magyar Rádióban. A MÚOSZ székházban tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rádió alapításának elsődleges célja az volt, hogy a zenekedvelők továbbra is hallgathassák a megszokott, vagy rég nem hallott előadóikat majd minden műfajban, valamint, hogy a komplex kínálat folyamatos bővítésével új értékekkel gazdagodjanak.

A rádión kilenc csatornát lehet hallgatni a nap 24 órájában anélkül, hogy a zeneszámok ismétlődnének. A csatornák között szerepel a Tánczenei koktél, ahol az elmúlt 40 év 4000 slágere hallható. A Slágermúzeumban az 1920-tól 1960-ig terjedő időszak felvételei szerepelnek, a Melódiakoktélban olyan együttesek lemezei szólalnak meg, mint Zsoldos Imre, Andrea Bocelli, vagy Billy Vaughn. Az Örökzöld jazzmelódiák a klasszikus jazz kedvelőinek jelenthet nagy örömet, a Slágerfilmek-filmslágerek pedig a filmzene kedvelőinek. A Mozizongora csatorna az első hangosfilmek slágereitől kezdve 1960-ig kalauzolja a hallgatókat. A Made in Hungary kizárólag magyar előadók felvételeit sugározza, a Musical-Operett csatornán reggel hattól este hatig operett, este hattól reggel hatig musical szól. És Szól a nóta is, hiszen ilyen adó is van a Divéky Rádión.

A sajtótájékoztatón Benkő László is jelen volt, aki szerint ez a rádió nagyon jó időben indul. Az a tendencia, hogy a rádiókban már szinte minden munkafolyamatot gépek végeznek, és örülnünk kell annak, hogy 9 és 17 óra között nem ismétlődik egyetlen szám sem, nem tartható. Ahogy fogalmazott: "A Divéky Rádió több mint rádió: ez közszolgálat."

Az internetes rádiózás arra nyújt lehetőséget, hogy a hallgató miközben hallgatja a műsort, tallózhat a többi csatorna között, vagy olvashat a hallgatott zeneszámról, képeket, kapcsolódó videót, bejátszást is nézhet. A Divéky Rádió ezt a komplex szolgáltatást folyamatosan és egyre szélesebb skálán kívánja nyújtani. A Rádió kiemelt célja – mondta Divéky István -, hogy a kínálat folyamatos bővítésével a digitális átállás idején alkotója legyen egy teljesen új, és ma még ismeretlen médiavilágnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.