Klasszikus

Megszólal a Divéky Rádió

2007.09.01. 00:00
Ajánlom
Szeptember 1-jén, azaz ma szólal meg először a Divéky Rádió, az első magyar sokcsatornás, értékőrző, internetes – képes rádió, amelynek egyszemélyes szerkesztője maga az alapító: Divéky István.

Divéky István eredeti végzettsége szerint muzsikus, és 1972-től 2007-ig könnyűzenei műsorokat szerkesztett a Magyar Rádióban. A MÚOSZ székházban tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rádió alapításának elsődleges célja az volt, hogy a zenekedvelők továbbra is hallgathassák a megszokott, vagy rég nem hallott előadóikat majd minden műfajban, valamint, hogy a komplex kínálat folyamatos bővítésével új értékekkel gazdagodjanak.

A rádión kilenc csatornát lehet hallgatni a nap 24 órájában anélkül, hogy a zeneszámok ismétlődnének. A csatornák között szerepel a Tánczenei koktél, ahol az elmúlt 40 év 4000 slágere hallható. A Slágermúzeumban az 1920-tól 1960-ig terjedő időszak felvételei szerepelnek, a Melódiakoktélban olyan együttesek lemezei szólalnak meg, mint Zsoldos Imre, Andrea Bocelli, vagy Billy Vaughn. Az Örökzöld jazzmelódiák a klasszikus jazz kedvelőinek jelenthet nagy örömet, a Slágerfilmek-filmslágerek pedig a filmzene kedvelőinek. A Mozizongora csatorna az első hangosfilmek slágereitől kezdve 1960-ig kalauzolja a hallgatókat. A Made in Hungary kizárólag magyar előadók felvételeit sugározza, a Musical-Operett csatornán reggel hattól este hatig operett, este hattól reggel hatig musical szól. És Szól a nóta is, hiszen ilyen adó is van a Divéky Rádión.

A sajtótájékoztatón Benkő László is jelen volt, aki szerint ez a rádió nagyon jó időben indul. Az a tendencia, hogy a rádiókban már szinte minden munkafolyamatot gépek végeznek, és örülnünk kell annak, hogy 9 és 17 óra között nem ismétlődik egyetlen szám sem, nem tartható. Ahogy fogalmazott: "A Divéky Rádió több mint rádió: ez közszolgálat."

Az internetes rádiózás arra nyújt lehetőséget, hogy a hallgató miközben hallgatja a műsort, tallózhat a többi csatorna között, vagy olvashat a hallgatott zeneszámról, képeket, kapcsolódó videót, bejátszást is nézhet. A Divéky Rádió ezt a komplex szolgáltatást folyamatosan és egyre szélesebb skálán kívánja nyújtani. A Rádió kiemelt célja – mondta Divéky István -, hogy a kínálat folyamatos bővítésével a digitális átállás idején alkotója legyen egy teljesen új, és ma még ismeretlen médiavilágnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.