Klasszikus

Megszólal a Rieger orgona is

2007.03.31. 00:00
Ajánlom
A Belvárosi Szent Mihály templom márciusban kis híján húsz zenei eseményt, koncertet, zenés áhitatot tartott. Az utolsó - s zenei tekintetben a legkiemelkedőbb - koncert e hónap utolsó napján hallható, fellép a Carmine Celebrat Kórus.

A templom koncertéletét Legeza Dénes fogja össze, aki egyszerre sekrestyés, kincstárnok és koncertszervező. A márciusi koncertek azzal a Carmine Celebrat Kórussal zárulnak, amely jelmondata (s egyben a honlapjuk címoldalának mottója): "Találd meg a kezed ültette, gondozta virág, a lelked, hangod formálta zene szépségét.". A kórus maga 1995-ben alakult, egyházzenei szolgálat mellett templomokban koncerteznek. Tagjaik közt hivatásos énekes épp úgy található, mint tanár, mérnök, orvos vagy jogász. Karnagyuk Zimányi István, s a misék állandó szólistái a Magyar Rádió Énekkarának tagjai. Miserepertoárjukon Liszt, Bárdos, Farkas mellett Palestrina, Caldara kompozíciók szerepelnek. Az ezen az estén előadott koncert anyagát sokat énekelték már. De minden templomnak és orgonának már a hangzása, így mindig új, amit ebből a produkcióból ki tudnak hozni. Húsvét előtt pedig a lelkek is nyitottabbak a szépre.

A jelenlegi templom története a pesti domonkos rendházhoz kapcsolódik. A középkori Pest egyik legjelentősebb kolostorát, a domonkosokét, 1230 körül alapították. A domonkosok a török kiűzése után, 1699-ben tértek vissza Pestre. A jelenlegi helyen új templomuk és kolostoruk részére öt telket vásároltak. A templom építése az 1700-as években három szakaszban zajlott. 1933-1934-ben Lohr Ferenc javította a freskókat. 1964-1968-ban külső-belső felújítást végeztek, melynek során sajnálatos módon a templom mennyezet- és falképeit lemeszelték. Eltelt közel harminc év, amíg újra a templomhoz nyúltak. 1997-1998-ban teljes külső felújítást végeztek, a toronyba óra került, s a következő évben megkezdték a belső felújítást. A szentély mennyezetfreskója és északi oldalfala már eredeti szépségében látható.

A templom első orgonáját 1801-ben Herodek József orgonaépítő készítette. Ezt az egy manuálos, mechanikus kis barokk orgonát 1893-ban bővítette és teljesen átépítette a jägerdorfi Rieger cég. Az orgona továbbra is mechanikus vezérlésű maradt, az eredeti homlokzattal. 1951-ben a budapesti Rieger Orgonagyár felújította, némely sípsorát átalakítva. Az orgona jelenleg 25 regiszteres, mechanikus vezérlésében egy sor pneumatikus preparáció van, amely az első Magyarországon. Az orgona tetején barokk szobrok, a bibliai hárfázó Dávid király és két angyal láthatók.

(2007. március 31. 19:00 Belvárosi Szent Mihály templom (Budapest) - A Carmine Celebrat Kórus koncertje; Schütz: Die sieben Worte Jesu Christi am Kreuz; Bach: Két ária a János-passióból; Jesu meine Freud, BWV 227; km.: Sárosi Károly, Hegyi Barnabás, Moldvay József (ének), Szödényi Nagy Enikő (cselló), Nagy László Adrián (orgona), vez.: Zimányi István)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.