Klasszikus

Megszólal Bartók zongorája

2008.05.03. 00:00
Ajánlom
Bartók zongorája a főszereplője annak a DVD-sorozatnak, amelyen napjaink legjelentősebb magyar zongoraművészei játszanak a hangszeren. A sorozat céljáról, koncepciójáról, a hangszerről kérdezték az ötletgazdát és a filmek rendezőjét, a magyarországi Bartók-örökös Vásárhelyi Gábort.

Bartók Béla, Pásztory Ditta

- Mi a célja a sorozattal?

- Két célom van: életre kelteni Bartók zongoráját. Kocsis Zoltán szavait kölcsönvéve: valahogy így szólhattak Bartók művei a harmincas években, Bartók házában, Bartók zongoráján. Másrészt dokumentálni szeretném, hogyan játszottak a legjelentősebb magyar zongoraművészek a harmadik évezred elején, e kivételesen inspiráló körülmények között.

- Kik lesznek a sorozatban?

- Az első, már megjelent DVD-n Kocsis Zoltán játszik, a második korong Várjon Dénes és vendége, Perényi Miklós muzsikál, a harmadik lemezen Szokolay Balázst láthatjuk–hallhatjuk majd. Nagyon érdekesnek ígérkezik a kétzongorás koncert a Ránki–Klukon házaspárral két, eredetileg a házban volt zongorával. Hiszen egykor szintén egy házaspár játszott ezeken a hangszereken: Bartók Béla és Pásztory Ditta. A másikat, melyet több évvel ezelőtt Bartók Péterrel közösen újítattunk fel, erre az alkalomra ideiglenesen átszállítjuk a Zenetudományi Intézet Bartók-terméből. A sorozat további darabjairól most még nem mondhatok többet. Mindegyik lemezen látható majd egy koncertfelvétel, valamint egyéb extrák. Kocsis Zoltán lemezén például egy ötperces, érdekes és tanulságos felvétel arról, a művész hogyan tanítja kisfiát, Kocsis Krisztiánt. További extra a lemezen a beszélgetés Lendvai Tamással, a zongora felújítóval.

- Mit kell tudni a zongoráról?

- Amikor Bartók – tervei szerint ideiglenesen – Amerikába távozott 1940-ben, ez a hangszer a házban maradt. A háborús viszonyok miatt már nem volt lehetősége a zeneszerző idősebb fiának, ifjabb Bartók Bélának egy évnél hosszabb ideig fenntartani a ház bérletét, így a bútorok és velük együtt a zongora is egy raktárba került. Csak megköszönhetjük a sorsnak, hogy átvészelték a viszontagságokat. 1981-ben, amikor emlékházzá alakult a Csalán úti ház, visszakerült a zongora, de se karbantartás, se felújítás nem történt a hangszeren. Ennek megfelelően össze volt száradva, a faanyag össze-vissza volt repedezve, és negyven éve fel sem hangolták, tehát hangszerként nem, legfeljebb kiállítási tárgyként lehetett használni. Lendvai Tamás azonban kitűnő munkát végzett. Az volt számomra a legfontosabb, hogy az első zongorista, aki játszik a hangszeren, elégedett legyen. Kocsis Zoltán tíz perc után azt mondta: "nagyon jó". Természetesen nem lehet elvárni a hangszertől, hogy úgy viselkedjen, mint egy ma gyártott modern példány, mindenesetre, minél többet játszanak rajta, annál jobb, értettebb a hangja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fesztivállal emlékeznek César Franck születésének 200. évfordulójára

A Franck Fesztivál fókuszában egy eredeti Debain-harmónium és a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom frissen felújított orgonája áll. A hangszereken egy kétnapos mesterkurzus után elhangzik Franck összes harmónium- és orgonaműve is.
Klasszikus hír

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.
Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.