Klasszikus

Megszűnhetnek az on-line rádióadók

2003.10.21. 00:00
Ajánlom
Egy hétfői bírósági döntés értelmében veszélybe kerültek az internetes rádióadásokat „sugárzók”: a továbbiakban ők sem mentesülnek az általuk játszott dalok után fizetendő szerzői jogdíjak alól.

Online rádiókat működtetők hozták létre azt a csoportosulást, amely tiltakozott az ellen, hogy szerzői jogdíjat kelljen fizetniük a sugárzott dalok után. Arra hivatkoztak, hogy rájuk nem vonatkozik a szerzői jogdíjat szabályozó törvény, mivel nem levegőn keresztül sugározzák műsoraikat. Az Egyesült Államokbeli Philadelphia bírósága azonban másképp ítélte meg a kérdést, és az USA-ban működtetett internetes rádióadásokat számára is előírta a jogdíjak megfizetését. A tavalyi évben még elnézőbbek voltak az on-line rádióadókkal, ám ezentúl már rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a „hagyományos” rádiókra.

A társaság másik érve az volt, hogy a többször módosított, szerzői jogokat védő törvény nem vonatkozik az internetes rádiókra, hiszen a felhasználók a zenehallgatás során nem kapják meg a dalokat külön file-okban. A bírók ebben az esetben is hajthatatlannak bizonyultak. Ennek ellenére az ítélet kihirdetését követően az amerikai Nemzeti Rádiótársaságok Szövetségének szóvivője kijelentette: minden törvényes lehetőséget ki fognak használni annak érdekében, hogy megváltoztassák e – szerintük a törvényalkotók eredetei szándékával ellentétes – döntést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.