Klasszikus

Megszűnhetnek az on-line rádióadók

2003.10.21. 00:00
Ajánlom
Egy hétfői bírósági döntés értelmében veszélybe kerültek az internetes rádióadásokat „sugárzók”: a továbbiakban ők sem mentesülnek az általuk játszott dalok után fizetendő szerzői jogdíjak alól.

Online rádiókat működtetők hozták létre azt a csoportosulást, amely tiltakozott az ellen, hogy szerzői jogdíjat kelljen fizetniük a sugárzott dalok után. Arra hivatkoztak, hogy rájuk nem vonatkozik a szerzői jogdíjat szabályozó törvény, mivel nem levegőn keresztül sugározzák műsoraikat. Az Egyesült Államokbeli Philadelphia bírósága azonban másképp ítélte meg a kérdést, és az USA-ban működtetett internetes rádióadásokat számára is előírta a jogdíjak megfizetését. A tavalyi évben még elnézőbbek voltak az on-line rádióadókkal, ám ezentúl már rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a „hagyományos” rádiókra.

A társaság másik érve az volt, hogy a többször módosított, szerzői jogokat védő törvény nem vonatkozik az internetes rádiókra, hiszen a felhasználók a zenehallgatás során nem kapják meg a dalokat külön file-okban. A bírók ebben az esetben is hajthatatlannak bizonyultak. Ennek ellenére az ítélet kihirdetését követően az amerikai Nemzeti Rádiótársaságok Szövetségének szóvivője kijelentette: minden törvényes lehetőséget ki fognak használni annak érdekében, hogy megváltoztassák e – szerintük a törvényalkotók eredetei szándékával ellentétes – döntést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.