Klasszikus

Megszűnik a BFZ támogatása?

2012.01.09. 16:14
Ajánlom
A zenekar vezetőségének Budapest főpolgármesteréhez, Tarlós Istvánnak szóló levelét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

"Tisztelt Főpolgármester úr, tisztelt Fővárosi Közgyűlés!

A Budapesti Fesztiválzenekar vezetősége a sajtóból értesült arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a zenekar támogatásának megszüntetését tervezi.

Megértjük a Főváros súlyos helyzetét és átérezzük a BKV-ért folytatott küzdelmet. Mindazonáltal meggyőződésünk, hogy a kialakult helyzetnek a Budapesti Fesztiválzenekar nem eshet áldozatául.

1. A Budapesti Fesztiválzenekar szakemberek szerint is a világ egyik legjobb zenekara, az ország és a főváros kiemelkedő kulturális értéke, igazi hungaricum. Ez a színvonal évtizedek munkája, amely egy-két nap alatt tönkretehető.

2. A szerdán a Fővárosi Közgyűlés elő kerülő javaslat a zenekar létét alapvetően veszélyeztetné.

3. A Budapesti Fesztiválzenekar, amely az egész világon pótolhatatlan módon, nagy sikerrel képviseli a magyar kultúrát, Magyarországot és Budapestet, már tavaly is csökkentett támogatással működött.

4. Az előterjesztés mindezek mellett tévesen sorolja a Budapesti Fesztiválzenekart az „érvényes kötelezettségvállalással nem rendelkező, önként vállalt" feladatok közé, hiszen arról a Budapesti Fesztiválzenekar és a főváros közötti ötéves, kötelező érvényű közszolgáltatási szerződés rendelkezik.

Mindezek alapján kérjük, hogy a Budapesti Fesztiválzenekart töröljék az előterjesztés 4. számú mellékletéből.

Budapest, 2012. január 9.

a Budapesti Fesztiválzenekar vezetősége"

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.