Klasszikus

Megszűnik a Muzsika folyóirat nyomtatott kiadása

2019.01.02. 16:10
Ajánlom
Az új év jelentős vesztesége, hogy a Kodály 75. születésnapján elindult lap 61 év után kénytelen online folyóiratként folytatni.

„A játszma vége” címmel, Kurtág tavaly bemutatott operájára utalva búcsúzik utolsó, 2018. decemberi lapszámában a Muzsika nyomtatott kiadásától a lap szerkesztősége. Mint írják, „januártól internetes szakfolyóiratként folytatja útját a Muzsika ‒ legalábbis ezen fáradozunk.”

A nyomtatott kiadvány megszűnésének pénzügyi okai vannak, írja a Feuer Mária főszerkesztésével működő orgánum, hozzátéve, hogy nem ők az elsők, akik a folyóiratok támogatásának „drasztikus csökkenése következtében” kénytelenek megszűnni.

A Muzsika szerkesztősége reméli, hogy online több olvasóhoz jutnak el, mint az alig ezer példányban kiadott magazin. Ígérik, hogy megújult honlapukon 1958 januárjától kezdve minden számuk elérhető lesz majd. „Megszűnik az előfizetés is, hiszen a jelenlegi magyar fogyasztói szokások mellett nem lenne reális egy internetes kulturális folyóiratért pénzt kérnünk. (…) A kritikák immár nem hónapos késéssel, hanem frissebben reagálhatnak az elhangzott előadásokra.”

„Az ügy fontosabb annál, hogy a játszmát feladjuk” – zárják a szerkesztők a közleményt.

A folyóirat weboldalát itt lehet elérni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Ők kaptak díjat a Bach Mindenkinek Fesztiválon

Öt művész, illetve a Magyar Állami Operaház kapta meg a klasszikus zenei fesztivál elismerését.