Klasszikus

Megszűnik a Muzsika folyóirat nyomtatott kiadása

2019.01.02. 16:10
Ajánlom
Az új év jelentős vesztesége, hogy a Kodály 75. születésnapján elindult lap 61 év után kénytelen online folyóiratként folytatni.

„A játszma vége” címmel, Kurtág tavaly bemutatott operájára utalva búcsúzik utolsó, 2018. decemberi lapszámában a Muzsika nyomtatott kiadásától a lap szerkesztősége. Mint írják, „januártól internetes szakfolyóiratként folytatja útját a Muzsika ‒ legalábbis ezen fáradozunk.”

A nyomtatott kiadvány megszűnésének pénzügyi okai vannak, írja a Feuer Mária főszerkesztésével működő orgánum, hozzátéve, hogy nem ők az elsők, akik a folyóiratok támogatásának „drasztikus csökkenése következtében” kénytelenek megszűnni.

A Muzsika szerkesztősége reméli, hogy online több olvasóhoz jutnak el, mint az alig ezer példányban kiadott magazin. Ígérik, hogy megújult honlapukon 1958 januárjától kezdve minden számuk elérhető lesz majd. „Megszűnik az előfizetés is, hiszen a jelenlegi magyar fogyasztói szokások mellett nem lenne reális egy internetes kulturális folyóiratért pénzt kérnünk. (…) A kritikák immár nem hónapos késéssel, hanem frissebben reagálhatnak az elhangzott előadásokra.”

„Az ügy fontosabb annál, hogy a játszmát feladjuk” – zárják a szerkesztők a közleményt.

A folyóirat weboldalát itt lehet elérni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.