Klasszikus

Megszűnik a Muzsika folyóirat nyomtatott kiadása

2019.01.02. 16:10
Ajánlom
Az új év jelentős vesztesége, hogy a Kodály 75. születésnapján elindult lap 61 év után kénytelen online folyóiratként folytatni.

„A játszma vége” címmel, Kurtág tavaly bemutatott operájára utalva búcsúzik utolsó, 2018. decemberi lapszámában a Muzsika nyomtatott kiadásától a lap szerkesztősége. Mint írják, „januártól internetes szakfolyóiratként folytatja útját a Muzsika ‒ legalábbis ezen fáradozunk.”

A nyomtatott kiadvány megszűnésének pénzügyi okai vannak, írja a Feuer Mária főszerkesztésével működő orgánum, hozzátéve, hogy nem ők az elsők, akik a folyóiratok támogatásának „drasztikus csökkenése következtében” kénytelenek megszűnni.

A Muzsika szerkesztősége reméli, hogy online több olvasóhoz jutnak el, mint az alig ezer példányban kiadott magazin. Ígérik, hogy megújult honlapukon 1958 januárjától kezdve minden számuk elérhető lesz majd. „Megszűnik az előfizetés is, hiszen a jelenlegi magyar fogyasztói szokások mellett nem lenne reális egy internetes kulturális folyóiratért pénzt kérnünk. (…) A kritikák immár nem hónapos késéssel, hanem frissebben reagálhatnak az elhangzott előadásokra.”

„Az ügy fontosabb annál, hogy a játszmát feladjuk” – zárják a szerkesztők a közleményt.

A folyóirat weboldalát itt lehet elérni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.