Klasszikus

Megszűnik a Muzsika folyóirat nyomtatott kiadása

2019.01.02. 16:10
Ajánlom
Az új év jelentős vesztesége, hogy a Kodály 75. születésnapján elindult lap 61 év után kénytelen online folyóiratként folytatni.

„A játszma vége” címmel, Kurtág tavaly bemutatott operájára utalva búcsúzik utolsó, 2018. decemberi lapszámában a Muzsika nyomtatott kiadásától a lap szerkesztősége. Mint írják, „januártól internetes szakfolyóiratként folytatja útját a Muzsika ‒ legalábbis ezen fáradozunk.”

A nyomtatott kiadvány megszűnésének pénzügyi okai vannak, írja a Feuer Mária főszerkesztésével működő orgánum, hozzátéve, hogy nem ők az elsők, akik a folyóiratok támogatásának „drasztikus csökkenése következtében” kénytelenek megszűnni.

A Muzsika szerkesztősége reméli, hogy online több olvasóhoz jutnak el, mint az alig ezer példányban kiadott magazin. Ígérik, hogy megújult honlapukon 1958 januárjától kezdve minden számuk elérhető lesz majd. „Megszűnik az előfizetés is, hiszen a jelenlegi magyar fogyasztói szokások mellett nem lenne reális egy internetes kulturális folyóiratért pénzt kérnünk. (…) A kritikák immár nem hónapos késéssel, hanem frissebben reagálhatnak az elhangzott előadásokra.”

„Az ügy fontosabb annál, hogy a játszmát feladjuk” – zárják a szerkesztők a közleményt.

A folyóirat weboldalát itt lehet elérni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus hír

Ők a Bartók Világverseny finalistái

Balogh Ádám, Peter Klimo és Szokolay Ádám jutott be a Zeneakadémia által szervezett Bartók Világverseny szombati nagyzenekari döntőjébe.
Klasszikus konferencia

Nemzetközi Bartók-konferencia lesz a Zenetudományi Intézetben

A Zeneakadémia Bartók Világversenyéhez kapcsolódva ismét angol nyelvű, nemzetközi konferenciát szervez a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete szeptember 14-én, szombaton 9 órától.
Klasszikus szabadság

Egy év szabadságra megy Hilary Hahn

Meg is érdemli. A harminckilenc éves hegedűművésznő mintegy három évtizede áll a színpadon. Most egy évig nem koncertezik.