Klasszikus

Megszűnt az andante.com

2006.02.09. 00:00
Ajánlom
Alig öt évvel indulása után, február 1-jén beszüntette működését az egyik legjelentősebb klasszikus zenei internetes portál, az andante.com. A weblap tulajdonosa, a francia Naive lemezkiadó nem tudta tovább finanszírozni az oldal működését.

Alain Coblence francia ügyvéd 2001 márciusában alapította az andante.com-ot, sikerrel győzve meg a Párizsi Opera korábbi elnökét, az Yves Saint Laurent egyik alapítóját, Pierre Bergét, hogy álljon anyagilag a vállalkozás mögé. Az alapítók célja az volt, hogy az internet vezető klasszikus zenei portálját és a digitális felvételek első számú internetes forrását hozzák létre.

Az andante.com egyszerre működött internetes „lemezboltként” és híreket, kritikákat, interjúkat, esszéket közlő, a világ szinte valamennyi jelentős zenei központjára vonatkozó koncertprogramokat ajánló online magazinként. A zenei archívum számára olyan partnereket sikerült megnyerniük, mint a Philadelphia Orchestra, a London Symphony Orchestra, a Bécsi Filharmonikusok vagy a Salzburgi Ünnepi Játékok, és az évek során egyedülálló archívumot hoztak létre, mely különleges felvételritkaságokkal büszkélkedhetett.

Az első években New York divatos Chelsea negyedében béreltek irodát a mintegy két tucat főállású alkalmazott számára, akiket számos önkéntes segített a világ minden tájáról. Ebben az időszakban az oldal havi látogatottsága ötven- és kilencvenezer között mozgott. 2003 októberében a neves francia lemezcég, a Naïve megvásárolta az oldalt, és az új tulajdonos Párizsba helyezte át az andante.com központi irodáját, a munkatársak egy része számára pedig egy apró lakást bérelt Queens-ben (N. Y.). Az oldal fokozatos hanyatlása ekkoriban kezdődött: csökkent a látogatottság, és egyre gyakrabban léptek fel technikai nehézségek, amelyek az elmúlt hónapokban kulmináltak, amikor több ízben is napokig elérhetetlen volt az oldal.

Bár az andante.com megszűnése önmagában is jelentős vesztesége a klasszikus zene iránt érdeklődő internetezők közösségének, az oldal sorsa számos kérdést vet fel az internet és klasszikus zene, illetve az internet és a minőségi tartalom viszonyát és finanszírozhatóságát illetően – s ezek hatással lehetnek az andante.com nyomdokában járó web-lapok, például a fidelio.hu távolabbi jövőjét illetően is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.