Klasszikus

Megszűnt az andante.com

2006.02.09. 00:00
Ajánlom
Alig öt évvel indulása után, február 1-jén beszüntette működését az egyik legjelentősebb klasszikus zenei internetes portál, az andante.com. A weblap tulajdonosa, a francia Naive lemezkiadó nem tudta tovább finanszírozni az oldal működését.

Alain Coblence francia ügyvéd 2001 márciusában alapította az andante.com-ot, sikerrel győzve meg a Párizsi Opera korábbi elnökét, az Yves Saint Laurent egyik alapítóját, Pierre Bergét, hogy álljon anyagilag a vállalkozás mögé. Az alapítók célja az volt, hogy az internet vezető klasszikus zenei portálját és a digitális felvételek első számú internetes forrását hozzák létre.

Az andante.com egyszerre működött internetes „lemezboltként” és híreket, kritikákat, interjúkat, esszéket közlő, a világ szinte valamennyi jelentős zenei központjára vonatkozó koncertprogramokat ajánló online magazinként. A zenei archívum számára olyan partnereket sikerült megnyerniük, mint a Philadelphia Orchestra, a London Symphony Orchestra, a Bécsi Filharmonikusok vagy a Salzburgi Ünnepi Játékok, és az évek során egyedülálló archívumot hoztak létre, mely különleges felvételritkaságokkal büszkélkedhetett.

Az első években New York divatos Chelsea negyedében béreltek irodát a mintegy két tucat főállású alkalmazott számára, akiket számos önkéntes segített a világ minden tájáról. Ebben az időszakban az oldal havi látogatottsága ötven- és kilencvenezer között mozgott. 2003 októberében a neves francia lemezcég, a Naïve megvásárolta az oldalt, és az új tulajdonos Párizsba helyezte át az andante.com központi irodáját, a munkatársak egy része számára pedig egy apró lakást bérelt Queens-ben (N. Y.). Az oldal fokozatos hanyatlása ekkoriban kezdődött: csökkent a látogatottság, és egyre gyakrabban léptek fel technikai nehézségek, amelyek az elmúlt hónapokban kulmináltak, amikor több ízben is napokig elérhetetlen volt az oldal.

Bár az andante.com megszűnése önmagában is jelentős vesztesége a klasszikus zene iránt érdeklődő internetezők közösségének, az oldal sorsa számos kérdést vet fel az internet és klasszikus zene, illetve az internet és a minőségi tartalom viszonyát és finanszírozhatóságát illetően – s ezek hatással lehetnek az andante.com nyomdokában járó web-lapok, például a fidelio.hu távolabbi jövőjét illetően is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.