Klasszikus

Megtartották a Magyar Zenei Tanács XXXII. közgyűlését

2014.05.22. 15:27
Ajánlom
A Magyar Zenei Tanács május 21-én a Rózsavölgyi Szalonban tartotta idei közgyűlését. Levezető elnöknek Hollós Máté alelnököt választotta a közgyűlés.

Zimányi Zsófia elnök a közelmúlt történéseivel kiegészítve számolt be az tavalyi év eseményeiről. Az elmúlt időszakban is a kooperáció és koordináció, képviselet szakmai és döntéshozó fórumokon, jogszabályok véleményezése, felterjesztések díjakra, információszolgáltatás, valamint a szakmai fórumsorozatok az ún. teadélutánok megrendezése képezte a szervezet alaptevékenységét. A közgyűlés témái között a hivatásos együttesek művészeivel való kommunikáció, a tagszervezetek bemutatkozása, és a Magyar Művészeti Akadémia tevékenysége mellett a vidéki operajátszás helyzete, valamint a budapesti hangversenyrendezés új lehetőségei szerepeltek. Eredményesnek és sikeresnek értékelték a tehetséges fiatal muzsikusok nemzetközi bemutatkozását segítő rendezvényt, amelyet az Európai Művészeti Ügynökök Szövetségének budapesti közgyűléséhez kapcsolódva a Zenei Tanács tagszervezetével, a Magyar Hangversenyrendezők és Művészeti Ügynökségek Egyesületével közösen rendeztek meg.

Az Ellenőrző Bizottság elnöke Ember Csaba beszámolójában a Zenei Tanács elmúlt évi gazdálkodását a korábbi évek nehézségeihez képest megnyugtatónak, konszolidáltnak értékelte. A nemzetközi tevékenységről, a Nemzetközi-, az Európai Zenei Tanácsban és a Zenei Nevelés Nemzetközi Társaságában végzett feladatokról Páldy Ágnes számolt be röviden. A Hozzászólások után a beszámolókat és a - korábban írásban szétküldött - közhasznúsági jelentést a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. A szervezet alapszabályába a 2011-es Civil törvény közhasznúsági előírásaival, valamint az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseivel összhangban módosítások kerültek. A megújított alapszabály konkrétan tartalmazza mindazon közhasznú tevékenységeket, amelyeket a Tanács eddig is végzett. A tisztújítás során a közgyűlés újraválasztotta az elnökségi tagokat Hollós Mátét, Malina Jánost, Schanda Beátát, Solymosi Tari Emőkét és Zsoldos Dávidot, valamint Lőrincz Andreát az Ellenőrző Bizottság tagját. A közgyűlés az egységes évi 15.000 Ft-os alaptagdíjon nem változtatott, de felhívta a figyelmet az önkéntes túlfizetés lehetőségére. A Magyar Zenei Tanács ősztől folytatja teadélutánjai megrendezését. A tervezett témák között szerepel: a komolyzenei koncepcióért felelős kormánybiztos meghívása, a zeneoktatás helyzete, és a hazánkat érintő nemzetközi zenepedagógiai események.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.