Klasszikus

Megtartották a Magyar Zenei Tanács XXXII. közgyűlését

2014.05.22. 15:27
Ajánlom
A Magyar Zenei Tanács május 21-én a Rózsavölgyi Szalonban tartotta idei közgyűlését. Levezető elnöknek Hollós Máté alelnököt választotta a közgyűlés.

Zimányi Zsófia elnök a közelmúlt történéseivel kiegészítve számolt be az tavalyi év eseményeiről. Az elmúlt időszakban is a kooperáció és koordináció, képviselet szakmai és döntéshozó fórumokon, jogszabályok véleményezése, felterjesztések díjakra, információszolgáltatás, valamint a szakmai fórumsorozatok az ún. teadélutánok megrendezése képezte a szervezet alaptevékenységét. A közgyűlés témái között a hivatásos együttesek művészeivel való kommunikáció, a tagszervezetek bemutatkozása, és a Magyar Művészeti Akadémia tevékenysége mellett a vidéki operajátszás helyzete, valamint a budapesti hangversenyrendezés új lehetőségei szerepeltek. Eredményesnek és sikeresnek értékelték a tehetséges fiatal muzsikusok nemzetközi bemutatkozását segítő rendezvényt, amelyet az Európai Művészeti Ügynökök Szövetségének budapesti közgyűléséhez kapcsolódva a Zenei Tanács tagszervezetével, a Magyar Hangversenyrendezők és Művészeti Ügynökségek Egyesületével közösen rendeztek meg.

Az Ellenőrző Bizottság elnöke Ember Csaba beszámolójában a Zenei Tanács elmúlt évi gazdálkodását a korábbi évek nehézségeihez képest megnyugtatónak, konszolidáltnak értékelte. A nemzetközi tevékenységről, a Nemzetközi-, az Európai Zenei Tanácsban és a Zenei Nevelés Nemzetközi Társaságában végzett feladatokról Páldy Ágnes számolt be röviden. A Hozzászólások után a beszámolókat és a - korábban írásban szétküldött - közhasznúsági jelentést a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. A szervezet alapszabályába a 2011-es Civil törvény közhasznúsági előírásaival, valamint az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseivel összhangban módosítások kerültek. A megújított alapszabály konkrétan tartalmazza mindazon közhasznú tevékenységeket, amelyeket a Tanács eddig is végzett. A tisztújítás során a közgyűlés újraválasztotta az elnökségi tagokat Hollós Mátét, Malina Jánost, Schanda Beátát, Solymosi Tari Emőkét és Zsoldos Dávidot, valamint Lőrincz Andreát az Ellenőrző Bizottság tagját. A közgyűlés az egységes évi 15.000 Ft-os alaptagdíjon nem változtatott, de felhívta a figyelmet az önkéntes túlfizetés lehetőségére. A Magyar Zenei Tanács ősztől folytatja teadélutánjai megrendezését. A tervezett témák között szerepel: a komolyzenei koncepcióért felelős kormánybiztos meghívása, a zeneoktatás helyzete, és a hazánkat érintő nemzetközi zenepedagógiai események.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.