Klasszikus

Megújul a Klasszik Rádió

2016.09.02. 14:08
Ajánlom
A budapestiek már megszokhatták, hogy létezik egy olyan rádióállomás, ami a klasszikus zene könnyebben befogadható részét képviseli, szórakoztat, de ugyanakkor értéket is képvisel. Kiszolgálva az eddigi minőséget, természetes igény az új felé fordulás is, ami különösen most aktuális, hiszen a Klasszik tavaly ismét frekvenciát nyert.
Nádas György

Nádas György (Fotó/Forrás: Boogee)

- Miért érezték szükségesnek, hogy változtassanak és miért éppen most?

- Úgy gondolom, hogy a vérfrissítés néha elengedhetetlen, főleg olyan területeken, amelyek szem előtt vannak, mint pl. a média vagy általában véve a kultúra világa. A budapestiek már megszokhatták, hogy létezik egy olyan rádióállomás, ami a klasszikus zene könnyebben befogadható részét képviseli, szórakoztat, de ugyanakkor értéket is képvisel. A Klasszik Rádió 92.1 ebben a formában 2009 decemberétől létezik, tehát immár hetedik éve felé közelít. Sok minden történt ebben az időszakban, több műsorvezető is megfordult nálunk, és ki merem jelenteni, folyamatosan tapasztaltuk az emberek igényét arra, hogy legyen egy ilyen stílusú adó, ami egy kicsit másképp közelít a muzsikához. Épp ilyen természetes igény az új felé fordulás is, ami különösen most aktuális, hiszen a Klasszik tavaly ismét frekvenciát nyert.

- Milyen újdonságra számíthat az, aki a 92.1- es frekvenciára kapcsol?

- Először is megújul a két főműsorunk. Reggel továbbra is a Nyitány várja a hallgatókat, de immár 2 műsorvezetővel, akik egyáltalán nem lesznek ismeretlenek a hallgatók körében, hiszen mind Bálint Edina, mind Rímer Péter egyaránt megfordultak már nálunk, sőt, folyamatosan jelen vannak az éterben. Célunk az, hogy egy olyan pezsgő, interaktív reggeli műsort készítsünk, ami napi szinten és hitelesen reflektál az aktuális kulturális eseményekre és történésekre. Mivel a rádiót Budapesten és környékén lehet fogni, ezért leginkább a fővárosban és közvetlen közelében megtalálható rendezvényekre fókuszál majd és átfogja a kultúra szinte összes területét, a koncertélettől a színházi bemutatókon át egészen a kiállítás megnyitókig. Célunk az, hogy megforduljanak nálunk a kulturális élet megkerülhetetlen szereplői, művészek, alkotók és szervezők. A 16 órakor kezdődő Dallamdélután helyett ugyancsak egy 3 órás programot indítunk Intermezzo címen. A műsor házigazdája egy olyan ember, akit már régről ismerhetünk, tudhatjuk róla, hogy nagyszerű komikus, hogy éles megfigyelőképessége van, de azt pl. kevésbé, hogy otthonosan mozog a klasszikus zene területén is. Ő nem más, mint Nádas György, aki szintén szeptember 5-től várja a hallgatókat élőben. Természetesen nem lesz egyedül, hiszen számtalan vendég előfordul majd nála, és vélhetően a zene olyan arcaival is találkozhatunk, amilyenekkel korábban nem.

Fidelio Klasszik: Delov Jávor, Fűke Géza, Illényi Katica

Kapcsolódó

Fidelio Klasszik: Delov Jávor, Fűke Géza, Illényi Katica

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának augusztus 27-i adásában hallható lesz még Hsin-Ni Liu tajvani születésű, Magyarországon élő zongoraművész is.

- Joggal merül fel a kérdés, hogy mit várnak az új iránytól?

- Jó a kérdés. Nekem régóta mániám, hogy a klasszikus zene ugyanolyan friss, intenzív, ha úgy tetszik vagány, mint bármely más stílus, csak meg kell találni hozzá a megfelelő kulcsot, a megfelelő befogadási állapotot, formát. Elég csak Mozart zenéjére utalnunk, pl. operáinak szereplői, motivációik, személyiségjegyeik napjainkban is visszaköszönnek a fiatalabb generációk viselkedésében is. Tehát egyértelműen a nyitást várjuk, azt, hogy olyan rétegek kapcsolnak a Klasszikra, akik korábban nem, mert egyszerűen nem hitték el, hogy ez a fajta zene hozzájuk is szólhat. Pont ezért igyekszünk egy kicsit olyan közeget teremteni a „tálaláshoz”, ami eddig Magyarországon rendhagyónak számított. A legnagyobb klasszikusoknak is minél természetesebb, ha úgy tetszik „könnyedebb” közegben kell megszólalniuk. Ez a hitvallásunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.