Klasszikus

Megújul a Klasszik Rádió

2016.09.02. 14:08
Ajánlom
A budapestiek már megszokhatták, hogy létezik egy olyan rádióállomás, ami a klasszikus zene könnyebben befogadható részét képviseli, szórakoztat, de ugyanakkor értéket is képvisel. Kiszolgálva az eddigi minőséget, természetes igény az új felé fordulás is, ami különösen most aktuális, hiszen a Klasszik tavaly ismét frekvenciát nyert.
Nádas György

Nádas György (Fotó/Forrás: Boogee)

- Miért érezték szükségesnek, hogy változtassanak és miért éppen most?

- Úgy gondolom, hogy a vérfrissítés néha elengedhetetlen, főleg olyan területeken, amelyek szem előtt vannak, mint pl. a média vagy általában véve a kultúra világa. A budapestiek már megszokhatták, hogy létezik egy olyan rádióállomás, ami a klasszikus zene könnyebben befogadható részét képviseli, szórakoztat, de ugyanakkor értéket is képvisel. A Klasszik Rádió 92.1 ebben a formában 2009 decemberétől létezik, tehát immár hetedik éve felé közelít. Sok minden történt ebben az időszakban, több műsorvezető is megfordult nálunk, és ki merem jelenteni, folyamatosan tapasztaltuk az emberek igényét arra, hogy legyen egy ilyen stílusú adó, ami egy kicsit másképp közelít a muzsikához. Épp ilyen természetes igény az új felé fordulás is, ami különösen most aktuális, hiszen a Klasszik tavaly ismét frekvenciát nyert.

- Milyen újdonságra számíthat az, aki a 92.1- es frekvenciára kapcsol?

- Először is megújul a két főműsorunk. Reggel továbbra is a Nyitány várja a hallgatókat, de immár 2 műsorvezetővel, akik egyáltalán nem lesznek ismeretlenek a hallgatók körében, hiszen mind Bálint Edina, mind Rímer Péter egyaránt megfordultak már nálunk, sőt, folyamatosan jelen vannak az éterben. Célunk az, hogy egy olyan pezsgő, interaktív reggeli műsort készítsünk, ami napi szinten és hitelesen reflektál az aktuális kulturális eseményekre és történésekre. Mivel a rádiót Budapesten és környékén lehet fogni, ezért leginkább a fővárosban és közvetlen közelében megtalálható rendezvényekre fókuszál majd és átfogja a kultúra szinte összes területét, a koncertélettől a színházi bemutatókon át egészen a kiállítás megnyitókig. Célunk az, hogy megforduljanak nálunk a kulturális élet megkerülhetetlen szereplői, művészek, alkotók és szervezők. A 16 órakor kezdődő Dallamdélután helyett ugyancsak egy 3 órás programot indítunk Intermezzo címen. A műsor házigazdája egy olyan ember, akit már régről ismerhetünk, tudhatjuk róla, hogy nagyszerű komikus, hogy éles megfigyelőképessége van, de azt pl. kevésbé, hogy otthonosan mozog a klasszikus zene területén is. Ő nem más, mint Nádas György, aki szintén szeptember 5-től várja a hallgatókat élőben. Természetesen nem lesz egyedül, hiszen számtalan vendég előfordul majd nála, és vélhetően a zene olyan arcaival is találkozhatunk, amilyenekkel korábban nem.

Fidelio Klasszik: Delov Jávor, Fűke Géza, Illényi Katica

Kapcsolódó

Fidelio Klasszik: Delov Jávor, Fűke Géza, Illényi Katica

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának augusztus 27-i adásában hallható lesz még Hsin-Ni Liu tajvani születésű, Magyarországon élő zongoraművész is.

- Joggal merül fel a kérdés, hogy mit várnak az új iránytól?

- Jó a kérdés. Nekem régóta mániám, hogy a klasszikus zene ugyanolyan friss, intenzív, ha úgy tetszik vagány, mint bármely más stílus, csak meg kell találni hozzá a megfelelő kulcsot, a megfelelő befogadási állapotot, formát. Elég csak Mozart zenéjére utalnunk, pl. operáinak szereplői, motivációik, személyiségjegyeik napjainkban is visszaköszönnek a fiatalabb generációk viselkedésében is. Tehát egyértelműen a nyitást várjuk, azt, hogy olyan rétegek kapcsolnak a Klasszikra, akik korábban nem, mert egyszerűen nem hitték el, hogy ez a fajta zene hozzájuk is szólhat. Pont ezért igyekszünk egy kicsit olyan közeget teremteni a „tálaláshoz”, ami eddig Magyarországon rendhagyónak számított. A legnagyobb klasszikusoknak is minél természetesebb, ha úgy tetszik „könnyedebb” közegben kell megszólalniuk. Ez a hitvallásunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.
Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.