Klasszikus

Megújul a Klasszik Rádió

2016.09.02. 14:08
Ajánlom
A budapestiek már megszokhatták, hogy létezik egy olyan rádióállomás, ami a klasszikus zene könnyebben befogadható részét képviseli, szórakoztat, de ugyanakkor értéket is képvisel. Kiszolgálva az eddigi minőséget, természetes igény az új felé fordulás is, ami különösen most aktuális, hiszen a Klasszik tavaly ismét frekvenciát nyert.
Nádas György

Nádas György (Fotó/Forrás: Boogee)

- Miért érezték szükségesnek, hogy változtassanak és miért éppen most?

- Úgy gondolom, hogy a vérfrissítés néha elengedhetetlen, főleg olyan területeken, amelyek szem előtt vannak, mint pl. a média vagy általában véve a kultúra világa. A budapestiek már megszokhatták, hogy létezik egy olyan rádióállomás, ami a klasszikus zene könnyebben befogadható részét képviseli, szórakoztat, de ugyanakkor értéket is képvisel. A Klasszik Rádió 92.1 ebben a formában 2009 decemberétől létezik, tehát immár hetedik éve felé közelít. Sok minden történt ebben az időszakban, több műsorvezető is megfordult nálunk, és ki merem jelenteni, folyamatosan tapasztaltuk az emberek igényét arra, hogy legyen egy ilyen stílusú adó, ami egy kicsit másképp közelít a muzsikához. Épp ilyen természetes igény az új felé fordulás is, ami különösen most aktuális, hiszen a Klasszik tavaly ismét frekvenciát nyert.

- Milyen újdonságra számíthat az, aki a 92.1- es frekvenciára kapcsol?

- Először is megújul a két főműsorunk. Reggel továbbra is a Nyitány várja a hallgatókat, de immár 2 műsorvezetővel, akik egyáltalán nem lesznek ismeretlenek a hallgatók körében, hiszen mind Bálint Edina, mind Rímer Péter egyaránt megfordultak már nálunk, sőt, folyamatosan jelen vannak az éterben. Célunk az, hogy egy olyan pezsgő, interaktív reggeli műsort készítsünk, ami napi szinten és hitelesen reflektál az aktuális kulturális eseményekre és történésekre. Mivel a rádiót Budapesten és környékén lehet fogni, ezért leginkább a fővárosban és közvetlen közelében megtalálható rendezvényekre fókuszál majd és átfogja a kultúra szinte összes területét, a koncertélettől a színházi bemutatókon át egészen a kiállítás megnyitókig. Célunk az, hogy megforduljanak nálunk a kulturális élet megkerülhetetlen szereplői, művészek, alkotók és szervezők. A 16 órakor kezdődő Dallamdélután helyett ugyancsak egy 3 órás programot indítunk Intermezzo címen. A műsor házigazdája egy olyan ember, akit már régről ismerhetünk, tudhatjuk róla, hogy nagyszerű komikus, hogy éles megfigyelőképessége van, de azt pl. kevésbé, hogy otthonosan mozog a klasszikus zene területén is. Ő nem más, mint Nádas György, aki szintén szeptember 5-től várja a hallgatókat élőben. Természetesen nem lesz egyedül, hiszen számtalan vendég előfordul majd nála, és vélhetően a zene olyan arcaival is találkozhatunk, amilyenekkel korábban nem.

Fidelio Klasszik: Delov Jávor, Fűke Géza, Illényi Katica

Kapcsolódó

Fidelio Klasszik: Delov Jávor, Fűke Géza, Illényi Katica

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának augusztus 27-i adásában hallható lesz még Hsin-Ni Liu tajvani születésű, Magyarországon élő zongoraművész is.

- Joggal merül fel a kérdés, hogy mit várnak az új iránytól?

- Jó a kérdés. Nekem régóta mániám, hogy a klasszikus zene ugyanolyan friss, intenzív, ha úgy tetszik vagány, mint bármely más stílus, csak meg kell találni hozzá a megfelelő kulcsot, a megfelelő befogadási állapotot, formát. Elég csak Mozart zenéjére utalnunk, pl. operáinak szereplői, motivációik, személyiségjegyeik napjainkban is visszaköszönnek a fiatalabb generációk viselkedésében is. Tehát egyértelműen a nyitást várjuk, azt, hogy olyan rétegek kapcsolnak a Klasszikra, akik korábban nem, mert egyszerűen nem hitték el, hogy ez a fajta zene hozzájuk is szólhat. Pont ezért igyekszünk egy kicsit olyan közeget teremteni a „tálaláshoz”, ami eddig Magyarországon rendhagyónak számított. A legnagyobb klasszikusoknak is minél természetesebb, ha úgy tetszik „könnyedebb” közegben kell megszólalniuk. Ez a hitvallásunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.