Klasszikus

Megújul a Zeneakadémia

2007.07.25. 00:00
Ajánlom
A kormány mai ülésén jelentette be, hogy a Zeneakadémia épületének rekonstrukciójára a benyújtott pályázatot elfogadta, így közel 10 milliárd Ft európai uniós forrást ítélt meg az idén 100 éves Zenepalota régóta esedékes felújítására. A döntésnek köszönhetően a világhírű zeneoktatási intézmény méltó körülmények között folytathatja tevékenységét.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által benyújtott pályázat elfogadását a kormány mai ülésén jelentette be. A döntés eredményeként megkezdődhetnek az idén 100 éves épület rekonstrukciós munkálatai, emellett ebből a forrásból újul meg a tehetséggondozó Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, valamint az a Wesselényi utcai iskolaépület is, amelyből a későbbiekben az Egyetem új oktatási központja válik majd.

A Liszt Ferenc téri épület felújításának eredményeként a 100 éves, mára elhasználódott infrastruktúrát felváltja egy korszerű, az oktatási és hangversenyezési célokat egyaránt kiszolgáló környezet. A megújult épületben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növekvő feladatai mellett az európai és a világ zeneéletében betöltött küldetésének megfelelően nagyobb súllyal vehet majd részt a nemzetközi életben, s aktív kezdeményezője és résztvevője lehet hazai és nemzetközi zenei és interdiszciplináris kutatási-, fejlesztési és innovációs programoknak. A Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének felújítása nemcsak egy 100 éves műemléki épület helyreállítását jelenti: a rekonstrukció eredményeként mód nyílik arra, hogy megvalósulhasson az oktatás és hangversenyezés – a világon példa nélkül álló – egysége. A Zeneakadémia a felújítást követően nemcsak otthont ad a koncerteknek, egyéb rendezvényeknek, hanem a tervek szerint saját maga szervezi azokat, szoros összefüggésben az Egyetem képzési programjaival.

„Történelmi pillanat ez a 100 éves Zeneakadémia életében. A Liszt Ferenc téri épület megújulásával a Zeneakadémia a zenei világban betöltött vezető szerepéhez méltó környezetben folytathatja tevékenységét. Az új épület segítségével a Zeneakadémia nagyobb mértékű kulturális és turisztikai szerepvállalása is lehetővé válik” – mondta el Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.