Klasszikus

Megújul a Zeneakadémia

2003.11.14. 00:00
Ajánlom
Ünnepi hangversenyt rendeznek ma este a Zeneakadémia alapításának 128. évfordulója alkalmából. Az Egy iskola, három versenymű, nyolc szólista című koncertet a Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület rendezi. Elsősorban lobbizással, szakértők bevonásával s a mai koncerttel is a Zeneakadémia közelgő rekonstrukcióját szeretné segíteni.

Magyar Bálint oktatási miniszter három hete jelentette be, hogy a rekonstrukcióval összefüggő tervezési munkákra a Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc alkotta építészeti team kapott megbízást. A nyertes pályázóknak most beruházási programot kell összeállítani, ami alapján a minisztérium kormány-előterjesztést készít. A tervek szerint 2004 közepén indulhat meg az engedélyezési eljárás, 2005-ben megkezdődne a kivitelezők versenyeztetése, 2006-ban pedig a tényleges építkezés. Az elképzelések szerint 2007-re - a Liszt Ferenc téri palota építésének centenáriumára - kívül-belül megújulhat a Zeneakadémia, visszaköltözhet az oktatás, és újra lehet koncerteket rendezni. A jelenlegi számítások szerint a beruházás teljes büdzséje csaknem tízmilliárd forint, amihez egyelőre még nem állnak rendelkezésre a költségvetési források.
Locsmándi Miklós, a Zeneakadémia Baráti Körének elnökségi tagja, a Magyar Hírlapnak elmondta: a saját eszközeivel - ami elsősorban lobbizást és szakértők bevonását jelenti - már eddig is igyekezett elősegíteni a Zeneakadémia épületének mielőbbi teljes rekonstrukcióját. Ami nemcsak felújítást, hanem átalakítást is jelent. A Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület 1997 óta minden év november 14-én megünnepli az intézmény születésnapját: a Zeneakadémia első tanévnyitóját ugyanis 1875-ben ezen a napon tartották. A rendszerváltás után az állami szerepvállalás jelentős csökkenése a kilencvenes években mind nehezebb pénzügyi helyzetbe sodorta a Zeneakadémiát, amely 1997 közepén már a csőd szélére került. Svédország akkori budapesti nagykövetének felesége, Birthe Lundvik a szorongató anyagi gondok enyhítése céljából alapította meg a Zeneakadémia Baráti Körét. A kezdeményezéshez jó néhány diplomata, közéleti személyiség és művész csatlakozott, így az alapítók, illetve a tiszteletbeli tagok között megtalálható Göncz Árpád, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, Kurtág György, Marton Éva, Herbert Blomstedt, Esa-Pekka Salonen és Solti György özvegye is.
Az alapító okirat szerint a baráti kör elősegíti a Zeneakadémia hazai és nemzetközi megismerését és megbecsülését, karitatív akciókat szervez, adományokat gyűjt, hogy hozzájáruljon a Zeneakadémia értékeinek és művészi színvonalának megőrzéséhez. Támogatják a Zeneakadémia tanárainak és növendékeinek művészi és pedagógiai törekvéseit: az egyesület egyik legfőbb feladata a tehetséges akadémisták hazai és nemzetközi versenyeken, mesterkurzusokon való részvételének részleges finanszírozása. A civil szervezet működése új lendületet kapott, amikor 2001-ben Marton Péter, Németországból hazatért üzletember lett az egyesület elnöke. Marton úgy véli, "az egyesület mára sokszorosan bizonyította létjogosultságát: évről évre növekszik annak a segítségnek - akár forintban is kifejezhető - értéke, melyet a civil szervezet az Akadémia támogatására felajánl”.
A ma esti hangverseny fővédnöke Hiller István kulturális és Magyar Bálint oktatási miniszter. Batta András rektorhelyettes köszöntője után a koncerten Mozart versenyművei hangzanak el zeneakadémisták tolmácsolásában. Az Esz-dúr kétzongorás versenyt Tóth Péter és Borbély László játssza, a Fuvola-, hárfaverseny két szólistája Seres Dóra és Bábel Klára lesz, a fúvósokra írt Sinfonia concertantét Káli-Fonyódi Fruzsina (oboa), Dósa Etele (klarinét), Zempléni Szabolcs (kürt) és Cserna Magdolna (fagott) mutatja be, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Ligeti András vezényletével. A közreműködők lemondanak tiszteletdíjukról, s így az est bevételét az egyesület teljes egészében a Zeneakadémia céljaira fordítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.