Klasszikus

Megújul a Zeneakadémia

2003.11.14. 00:00
Ajánlom
Ünnepi hangversenyt rendeznek ma este a Zeneakadémia alapításának 128. évfordulója alkalmából. Az Egy iskola, három versenymű, nyolc szólista című koncertet a Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület rendezi. Elsősorban lobbizással, szakértők bevonásával s a mai koncerttel is a Zeneakadémia közelgő rekonstrukcióját szeretné segíteni.

Magyar Bálint oktatási miniszter három hete jelentette be, hogy a rekonstrukcióval összefüggő tervezési munkákra a Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc alkotta építészeti team kapott megbízást. A nyertes pályázóknak most beruházási programot kell összeállítani, ami alapján a minisztérium kormány-előterjesztést készít. A tervek szerint 2004 közepén indulhat meg az engedélyezési eljárás, 2005-ben megkezdődne a kivitelezők versenyeztetése, 2006-ban pedig a tényleges építkezés. Az elképzelések szerint 2007-re - a Liszt Ferenc téri palota építésének centenáriumára - kívül-belül megújulhat a Zeneakadémia, visszaköltözhet az oktatás, és újra lehet koncerteket rendezni. A jelenlegi számítások szerint a beruházás teljes büdzséje csaknem tízmilliárd forint, amihez egyelőre még nem állnak rendelkezésre a költségvetési források.
Locsmándi Miklós, a Zeneakadémia Baráti Körének elnökségi tagja, a Magyar Hírlapnak elmondta: a saját eszközeivel - ami elsősorban lobbizást és szakértők bevonását jelenti - már eddig is igyekezett elősegíteni a Zeneakadémia épületének mielőbbi teljes rekonstrukcióját. Ami nemcsak felújítást, hanem átalakítást is jelent. A Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület 1997 óta minden év november 14-én megünnepli az intézmény születésnapját: a Zeneakadémia első tanévnyitóját ugyanis 1875-ben ezen a napon tartották. A rendszerváltás után az állami szerepvállalás jelentős csökkenése a kilencvenes években mind nehezebb pénzügyi helyzetbe sodorta a Zeneakadémiát, amely 1997 közepén már a csőd szélére került. Svédország akkori budapesti nagykövetének felesége, Birthe Lundvik a szorongató anyagi gondok enyhítése céljából alapította meg a Zeneakadémia Baráti Körét. A kezdeményezéshez jó néhány diplomata, közéleti személyiség és művész csatlakozott, így az alapítók, illetve a tiszteletbeli tagok között megtalálható Göncz Árpád, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, Kurtág György, Marton Éva, Herbert Blomstedt, Esa-Pekka Salonen és Solti György özvegye is.
Az alapító okirat szerint a baráti kör elősegíti a Zeneakadémia hazai és nemzetközi megismerését és megbecsülését, karitatív akciókat szervez, adományokat gyűjt, hogy hozzájáruljon a Zeneakadémia értékeinek és művészi színvonalának megőrzéséhez. Támogatják a Zeneakadémia tanárainak és növendékeinek művészi és pedagógiai törekvéseit: az egyesület egyik legfőbb feladata a tehetséges akadémisták hazai és nemzetközi versenyeken, mesterkurzusokon való részvételének részleges finanszírozása. A civil szervezet működése új lendületet kapott, amikor 2001-ben Marton Péter, Németországból hazatért üzletember lett az egyesület elnöke. Marton úgy véli, "az egyesület mára sokszorosan bizonyította létjogosultságát: évről évre növekszik annak a segítségnek - akár forintban is kifejezhető - értéke, melyet a civil szervezet az Akadémia támogatására felajánl”.
A ma esti hangverseny fővédnöke Hiller István kulturális és Magyar Bálint oktatási miniszter. Batta András rektorhelyettes köszöntője után a koncerten Mozart versenyművei hangzanak el zeneakadémisták tolmácsolásában. Az Esz-dúr kétzongorás versenyt Tóth Péter és Borbély László játssza, a Fuvola-, hárfaverseny két szólistája Seres Dóra és Bábel Klára lesz, a fúvósokra írt Sinfonia concertantét Káli-Fonyódi Fruzsina (oboa), Dósa Etele (klarinét), Zempléni Szabolcs (kürt) és Cserna Magdolna (fagott) mutatja be, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Ligeti András vezényletével. A közreműködők lemondanak tiszteletdíjukról, s így az est bevételét az egyesület teljes egészében a Zeneakadémia céljaira fordítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.