Klasszikus

Megújul a Zeneakadémia orgonája

2017.07.05. 11:38
Ajánlom
A hányattatott sorsú hangszer 2018 őszétől ismét régi formájában tündököl majd.

A Zeneakadémia orgonája a karlsruhei Voit & Söhne műhelyéből került ki 1907-ben, ez volt az ország első koncertorgonája, melyen a legnagyobb művészek is játszottak. A felújításról Fassang László közölt részleteket a Zeneakadémia honlapján.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2013-ban felújított nagyterem

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2013-ban felújított nagyterem (Fotó/Forrás: Picasa)

Voit orgonái a szimfonikus zenekar hangzásideálját követték, amennyiben rendkívül gazdag hangskála szólal meg rajta a pianissimótól a fortissimóig. 1925-ig olyan nagyságok játszottak rajta, mint Alexandre Guilmant, Enrico Bossi és Antalffy Zsiross Dezső. 1925 és 1967 között viszont olyan átépítéseket szenvedett el a hangszer, hogy azáltal elveszítette igazi karakterét. A hangszert a hatvanas évek végén lebontották, a mostani sípok csak díszítő funkciót látnak el.2009-ben Batta András rektor felkérte az intézmény orgonaművészeit, hogy dolgozzák ki az orgona felvirágzását szolgáló koncepciót.

Fassang László

Fassang László

"A koncepció kialakítását külföldi és hazai tanulmányutak, több száz órát kitevő levéltári és helyszíni kutatómunka, valamint a nagytermi homlokzat és a mögé épített 1967-es orgona állapotfelmérő dokumentációjának elkészítése előzte meg" - írja Fassang László. Az így létrejött orgonabizottságban nemcsak hangszerjátékosok, hanem "a gazdasági, jogi és műszaki területek szakemberei is helyet kaptak".

A rekonstrukció feladata, hogy "megjelenésében és hangzásában is az eredeti hangszer szülessen újjá".

Célja, hogy ezzel együtt a modern orgonaépítészet vívmányai is is megjelenjenek, köztük egy olyan számítógépes rendszer, mely a hangszínválasztásokat könnyíti meg. A hangszer bemutatójára Szathmáry Zsigmond zeneszerző orgonaversenyt ír.

Az újjáépített orgona 4 manuálos, 74 regiszteres hangszer lesz 5000 síppal. "[A] Voit orgona hangja (..) rögtön elénk hozza majd a századforduló hangszereinek patináját, egy kiforrott stílus vívmányait" - írja Fassang, aki szerint egy ilyen orgona az orgona tanszakot is fel fogja lendíteni, és növeli a koncertterem presztízsét.

(via Zeneakadémia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.