Klasszikus

Megújul a Zeneakadémia orgonája

2017.07.05. 11:38
Ajánlom
A hányattatott sorsú hangszer 2018 őszétől ismét régi formájában tündököl majd.

A Zeneakadémia orgonája a karlsruhei Voit & Söhne műhelyéből került ki 1907-ben, ez volt az ország első koncertorgonája, melyen a legnagyobb művészek is játszottak. A felújításról Fassang László közölt részleteket a Zeneakadémia honlapján.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2013-ban felújított nagyterem

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2013-ban felújított nagyterem (Fotó/Forrás: Picasa)

Voit orgonái a szimfonikus zenekar hangzásideálját követték, amennyiben rendkívül gazdag hangskála szólal meg rajta a pianissimótól a fortissimóig. 1925-ig olyan nagyságok játszottak rajta, mint Alexandre Guilmant, Enrico Bossi és Antalffy Zsiross Dezső. 1925 és 1967 között viszont olyan átépítéseket szenvedett el a hangszer, hogy azáltal elveszítette igazi karakterét. A hangszert a hatvanas évek végén lebontották, a mostani sípok csak díszítő funkciót látnak el.2009-ben Batta András rektor felkérte az intézmény orgonaművészeit, hogy dolgozzák ki az orgona felvirágzását szolgáló koncepciót.

Fassang László

Fassang László

"A koncepció kialakítását külföldi és hazai tanulmányutak, több száz órát kitevő levéltári és helyszíni kutatómunka, valamint a nagytermi homlokzat és a mögé épített 1967-es orgona állapotfelmérő dokumentációjának elkészítése előzte meg" - írja Fassang László. Az így létrejött orgonabizottságban nemcsak hangszerjátékosok, hanem "a gazdasági, jogi és műszaki területek szakemberei is helyet kaptak".

A rekonstrukció feladata, hogy "megjelenésében és hangzásában is az eredeti hangszer szülessen újjá".

Célja, hogy ezzel együtt a modern orgonaépítészet vívmányai is is megjelenjenek, köztük egy olyan számítógépes rendszer, mely a hangszínválasztásokat könnyíti meg. A hangszer bemutatójára Szathmáry Zsigmond zeneszerző orgonaversenyt ír.

Az újjáépített orgona 4 manuálos, 74 regiszteres hangszer lesz 5000 síppal. "[A] Voit orgona hangja (..) rögtön elénk hozza majd a századforduló hangszereinek patináját, egy kiforrott stílus vívmányait" - írja Fassang, aki szerint egy ilyen orgona az orgona tanszakot is fel fogja lendíteni, és növeli a koncertterem presztízsét.

(via Zeneakadémia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.