Klasszikus

Megújul a Zeneakadémia orgonája

2017.07.05. 11:38
Ajánlom
A hányattatott sorsú hangszer 2018 őszétől ismét régi formájában tündököl majd.

A Zeneakadémia orgonája a karlsruhei Voit & Söhne műhelyéből került ki 1907-ben, ez volt az ország első koncertorgonája, melyen a legnagyobb művészek is játszottak. A felújításról Fassang László közölt részleteket a Zeneakadémia honlapján.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2013-ban felújított nagyterem

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2013-ban felújított nagyterem (Fotó/Forrás: Picasa)

Voit orgonái a szimfonikus zenekar hangzásideálját követték, amennyiben rendkívül gazdag hangskála szólal meg rajta a pianissimótól a fortissimóig. 1925-ig olyan nagyságok játszottak rajta, mint Alexandre Guilmant, Enrico Bossi és Antalffy Zsiross Dezső. 1925 és 1967 között viszont olyan átépítéseket szenvedett el a hangszer, hogy azáltal elveszítette igazi karakterét. A hangszert a hatvanas évek végén lebontották, a mostani sípok csak díszítő funkciót látnak el.2009-ben Batta András rektor felkérte az intézmény orgonaművészeit, hogy dolgozzák ki az orgona felvirágzását szolgáló koncepciót.

Fassang László

Fassang László

"A koncepció kialakítását külföldi és hazai tanulmányutak, több száz órát kitevő levéltári és helyszíni kutatómunka, valamint a nagytermi homlokzat és a mögé épített 1967-es orgona állapotfelmérő dokumentációjának elkészítése előzte meg" - írja Fassang László. Az így létrejött orgonabizottságban nemcsak hangszerjátékosok, hanem "a gazdasági, jogi és műszaki területek szakemberei is helyet kaptak".

A rekonstrukció feladata, hogy "megjelenésében és hangzásában is az eredeti hangszer szülessen újjá".

Célja, hogy ezzel együtt a modern orgonaépítészet vívmányai is is megjelenjenek, köztük egy olyan számítógépes rendszer, mely a hangszínválasztásokat könnyíti meg. A hangszer bemutatójára Szathmáry Zsigmond zeneszerző orgonaversenyt ír.

Az újjáépített orgona 4 manuálos, 74 regiszteres hangszer lesz 5000 síppal. "[A] Voit orgona hangja (..) rögtön elénk hozza majd a századforduló hangszereinek patináját, egy kiforrott stílus vívmányait" - írja Fassang, aki szerint egy ilyen orgona az orgona tanszakot is fel fogja lendíteni, és növeli a koncertterem presztízsét.

(via Zeneakadémia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.