Klasszikus

Megújulás és válságkezelés Filharmonikusok-módra

2010.04.19. 09:42
Ajánlom
Ritkán hallott remekművek, népszerű darabok új felfogásban, kiváló szólisták és sok közös fellépés a Nemzeti Énekkarral: ezt ajánlják a következő évadra a Nemzeti Filharmonikusok.

Bemutatta 2010/11-es műsortervét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a negyedszázados fennállását ünneplő Nemzeti Énekkar. Mint látható, az együttesek új arculattal is készülnek a következő évadra - nem titkoltan abban bízva, hogy sikeresen szólítják meg a vélhetőleg túlságosan komoly dolgok, így a komolyzene iránt kevésbé fogékony fiatal generációkat.

Mint Kovács Géza főigazgató elmondta, a zenekar költségvetési helyzete továbbra sem felhőtlen, ennek ellenére csábító bérleteket sikerült összeállítaniuk a jövő évadra. Az idei és a jövő évi jubileumokhoz kapcsolódva több Erkel- és Liszt-műsorral készülnek, emellett ritkán hallható ínyencségeket és újszerű megvilágításba helyezett remekműveket tűznek műsorukra.

A zenekar továbbra is elkötelezetten folytatja - ingyen vállalt - vidéki koncertkörutait. Kovács Géza kiemelte, valóságos missziónak tartják, hogy a vidéki nagyvárosokba is elvigyék a megtanult műveket. Válság ide, válság oda, külföldre is eljutnak a Nemzeti Filharmonikusok: a következő évadban szlovák-cseh és spanyol turnéra indulnak majd. A bérleti sorozatok megkoronázásaként pedig Liszt: Szent Erzsébet legendájának teljes, húzásoktól mentes változatát a Vatikánban is bemutatják. Az oratóriumot Kocsis Zoltán korszakos jelentőségűnek, egyenesen „Mahleresen megkomponált Wagner-operá"-nak nevezte.

A szép tervek ellenére a főzeneigazgató nem rejtette véka alá, hogy csak a 2011-ben kezdődő évadtól fogva számítanak helyzetük javulására, s továbbra is a napi gondok és kompromisszumok kijelölte kényszerpályán mozognak. Dédelgetett álmának, a Mózes és Áron-előadásokat továbbvivő, magyarországi bemutatókból összeállított Schönberg-ciklus megvalósítására például továbbra sincs mód, és a nyáron Miskolcon előadanó Strauss: Daphnét sem játsszák el Budapesten. Öröm az ürömben, hogy csupa ígéretes karrier elején járó fiatal tehetséget, és kiváló, már befutott szólistát és karmestert tudtak vendégművészként meghívni.

Antal Mátyás a Nemzeti Énekkarról szólván elmondta, hogy a hosszú évekig helyét kereső kórus végre a nagy oratóriumok, a 20. századi és kortárs magyar művek, valamint operák koncertszerű előadójaként találta meg profilját. A kórus a 2010/11-es évad egyik bérletsorozatának állandó szereplőjeként ünnepli alapításának negyedszázados jubileumát. A két Nemzeti együtteshez évek óta rendszeresen csatlakozó, és a következő évadban is sokat szereplő MR Gyermekkar vezetője, Thész Gabriella örömét fejezte ki, hogy az évről évre megújuló műhelyben zajló pedagógiai munkát remekművek és remek előadók segítségével teljesítheti ki.

Utóbbiak sorában olyan művészekkel találkozhatnak a Nemzeti Filharmonikusok bérleteit megvásárlók, mint az ifjú trónörökös, Baráti Kristóf, a trombitavirtuóz Boldoczki Gábor, Natalia Gutman csellóművésznő, aki Rosztropovics tanítványa volt, Denis Kozhukhin, akit Kocsis Zoltán egy madridi zongora-mesterkurzuson fedezett fel, az együttes élén pedig Gilbert Varga vagy Vásáry Tamás is áll majd. Közreműködésükkel többek között Mozart, Prokofjev, Csajkovszkij, Ravel, Berlioz, Verdi és Orff kedvelt művei, valamint Hummel, Glazunov, Szkrjabin, Erkel és Ligeti ritkán hallható darabjai szólalnak meg a Ferencsik- illetve a Klemperer-bérlet hangversenyein. A kicsinyekről sem feledkeznek meg a Nemzeti Filharmonikusok: a legfiatalabbakat három alkalommal várják korhű barokk muzsikával (!), az orgona varázslatos világának titkaival, és királyi operarészletekkel.

Részletes műsor, bérlet- és jegyvásárlás rövidesen a http://www.filharmonikusok.hu/ oldalon!

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Színház

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Zenés színház

A rokokó erotikája – Veszedelmes viszonyok a Budapesti Operettszínházban

Ősbemutatóra készül január 28-án és 29-én a Budapesti Operettszínház: a Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő Veszedelmes viszonyok Kovács Adrián zenéjével és Kiss Csaba rendezésében kerül színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.