Klasszikus

Megújulás és válságkezelés Filharmonikusok-módra

2010.04.19. 09:42
Ajánlom
Ritkán hallott remekművek, népszerű darabok új felfogásban, kiváló szólisták és sok közös fellépés a Nemzeti Énekkarral: ezt ajánlják a következő évadra a Nemzeti Filharmonikusok.

Bemutatta 2010/11-es műsortervét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a negyedszázados fennállását ünneplő Nemzeti Énekkar. Mint látható, az együttesek új arculattal is készülnek a következő évadra - nem titkoltan abban bízva, hogy sikeresen szólítják meg a vélhetőleg túlságosan komoly dolgok, így a komolyzene iránt kevésbé fogékony fiatal generációkat.

Mint Kovács Géza főigazgató elmondta, a zenekar költségvetési helyzete továbbra sem felhőtlen, ennek ellenére csábító bérleteket sikerült összeállítaniuk a jövő évadra. Az idei és a jövő évi jubileumokhoz kapcsolódva több Erkel- és Liszt-műsorral készülnek, emellett ritkán hallható ínyencségeket és újszerű megvilágításba helyezett remekműveket tűznek műsorukra.

A zenekar továbbra is elkötelezetten folytatja - ingyen vállalt - vidéki koncertkörutait. Kovács Géza kiemelte, valóságos missziónak tartják, hogy a vidéki nagyvárosokba is elvigyék a megtanult műveket. Válság ide, válság oda, külföldre is eljutnak a Nemzeti Filharmonikusok: a következő évadban szlovák-cseh és spanyol turnéra indulnak majd. A bérleti sorozatok megkoronázásaként pedig Liszt: Szent Erzsébet legendájának teljes, húzásoktól mentes változatát a Vatikánban is bemutatják. Az oratóriumot Kocsis Zoltán korszakos jelentőségűnek, egyenesen „Mahleresen megkomponált Wagner-operá"-nak nevezte.

A szép tervek ellenére a főzeneigazgató nem rejtette véka alá, hogy csak a 2011-ben kezdődő évadtól fogva számítanak helyzetük javulására, s továbbra is a napi gondok és kompromisszumok kijelölte kényszerpályán mozognak. Dédelgetett álmának, a Mózes és Áron-előadásokat továbbvivő, magyarországi bemutatókból összeállított Schönberg-ciklus megvalósítására például továbbra sincs mód, és a nyáron Miskolcon előadanó Strauss: Daphnét sem játsszák el Budapesten. Öröm az ürömben, hogy csupa ígéretes karrier elején járó fiatal tehetséget, és kiváló, már befutott szólistát és karmestert tudtak vendégművészként meghívni.

Antal Mátyás a Nemzeti Énekkarról szólván elmondta, hogy a hosszú évekig helyét kereső kórus végre a nagy oratóriumok, a 20. századi és kortárs magyar művek, valamint operák koncertszerű előadójaként találta meg profilját. A kórus a 2010/11-es évad egyik bérletsorozatának állandó szereplőjeként ünnepli alapításának negyedszázados jubileumát. A két Nemzeti együtteshez évek óta rendszeresen csatlakozó, és a következő évadban is sokat szereplő MR Gyermekkar vezetője, Thész Gabriella örömét fejezte ki, hogy az évről évre megújuló műhelyben zajló pedagógiai munkát remekművek és remek előadók segítségével teljesítheti ki.

Utóbbiak sorában olyan művészekkel találkozhatnak a Nemzeti Filharmonikusok bérleteit megvásárlók, mint az ifjú trónörökös, Baráti Kristóf, a trombitavirtuóz Boldoczki Gábor, Natalia Gutman csellóművésznő, aki Rosztropovics tanítványa volt, Denis Kozhukhin, akit Kocsis Zoltán egy madridi zongora-mesterkurzuson fedezett fel, az együttes élén pedig Gilbert Varga vagy Vásáry Tamás is áll majd. Közreműködésükkel többek között Mozart, Prokofjev, Csajkovszkij, Ravel, Berlioz, Verdi és Orff kedvelt művei, valamint Hummel, Glazunov, Szkrjabin, Erkel és Ligeti ritkán hallható darabjai szólalnak meg a Ferencsik- illetve a Klemperer-bérlet hangversenyein. A kicsinyekről sem feledkeznek meg a Nemzeti Filharmonikusok: a legfiatalabbakat három alkalommal várják korhű barokk muzsikával (!), az orgona varázslatos világának titkaival, és királyi operarészletekkel.

Részletes műsor, bérlet- és jegyvásárlás rövidesen a http://www.filharmonikusok.hu/ oldalon!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba, például Angelika Kirschlagert, John Eliot Gardinert, Kristīne Opolaist vagy Kirill Gersteint.
Klasszikus hír

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban is neves vendégművészekkel muzsikálnak együtt.
Klasszikus ajánló

Még egy hétig tart az ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban

A végéhez közeledik az egyhónapos Essentia Artis kiállítás és programsorozat. A grandiózus művészünnep utolsó Kultúra és innováció elnevezésű tematikus napján, március 29-én a fényművészet kerül fókuszba.
Klasszikus hír

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.