Klasszikus

Megújulás és válságkezelés Filharmonikusok-módra

2010.04.19. 09:42
Ajánlom
Ritkán hallott remekművek, népszerű darabok új felfogásban, kiváló szólisták és sok közös fellépés a Nemzeti Énekkarral: ezt ajánlják a következő évadra a Nemzeti Filharmonikusok.

Bemutatta 2010/11-es műsortervét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a negyedszázados fennállását ünneplő Nemzeti Énekkar. Mint látható, az együttesek új arculattal is készülnek a következő évadra - nem titkoltan abban bízva, hogy sikeresen szólítják meg a vélhetőleg túlságosan komoly dolgok, így a komolyzene iránt kevésbé fogékony fiatal generációkat.

Mint Kovács Géza főigazgató elmondta, a zenekar költségvetési helyzete továbbra sem felhőtlen, ennek ellenére csábító bérleteket sikerült összeállítaniuk a jövő évadra. Az idei és a jövő évi jubileumokhoz kapcsolódva több Erkel- és Liszt-műsorral készülnek, emellett ritkán hallható ínyencségeket és újszerű megvilágításba helyezett remekműveket tűznek műsorukra.

A zenekar továbbra is elkötelezetten folytatja - ingyen vállalt - vidéki koncertkörutait. Kovács Géza kiemelte, valóságos missziónak tartják, hogy a vidéki nagyvárosokba is elvigyék a megtanult műveket. Válság ide, válság oda, külföldre is eljutnak a Nemzeti Filharmonikusok: a következő évadban szlovák-cseh és spanyol turnéra indulnak majd. A bérleti sorozatok megkoronázásaként pedig Liszt: Szent Erzsébet legendájának teljes, húzásoktól mentes változatát a Vatikánban is bemutatják. Az oratóriumot Kocsis Zoltán korszakos jelentőségűnek, egyenesen „Mahleresen megkomponált Wagner-operá"-nak nevezte.

A szép tervek ellenére a főzeneigazgató nem rejtette véka alá, hogy csak a 2011-ben kezdődő évadtól fogva számítanak helyzetük javulására, s továbbra is a napi gondok és kompromisszumok kijelölte kényszerpályán mozognak. Dédelgetett álmának, a Mózes és Áron-előadásokat továbbvivő, magyarországi bemutatókból összeállított Schönberg-ciklus megvalósítására például továbbra sincs mód, és a nyáron Miskolcon előadanó Strauss: Daphnét sem játsszák el Budapesten. Öröm az ürömben, hogy csupa ígéretes karrier elején járó fiatal tehetséget, és kiváló, már befutott szólistát és karmestert tudtak vendégművészként meghívni.

Antal Mátyás a Nemzeti Énekkarról szólván elmondta, hogy a hosszú évekig helyét kereső kórus végre a nagy oratóriumok, a 20. századi és kortárs magyar művek, valamint operák koncertszerű előadójaként találta meg profilját. A kórus a 2010/11-es évad egyik bérletsorozatának állandó szereplőjeként ünnepli alapításának negyedszázados jubileumát. A két Nemzeti együtteshez évek óta rendszeresen csatlakozó, és a következő évadban is sokat szereplő MR Gyermekkar vezetője, Thész Gabriella örömét fejezte ki, hogy az évről évre megújuló műhelyben zajló pedagógiai munkát remekművek és remek előadók segítségével teljesítheti ki.

Utóbbiak sorában olyan művészekkel találkozhatnak a Nemzeti Filharmonikusok bérleteit megvásárlók, mint az ifjú trónörökös, Baráti Kristóf, a trombitavirtuóz Boldoczki Gábor, Natalia Gutman csellóművésznő, aki Rosztropovics tanítványa volt, Denis Kozhukhin, akit Kocsis Zoltán egy madridi zongora-mesterkurzuson fedezett fel, az együttes élén pedig Gilbert Varga vagy Vásáry Tamás is áll majd. Közreműködésükkel többek között Mozart, Prokofjev, Csajkovszkij, Ravel, Berlioz, Verdi és Orff kedvelt művei, valamint Hummel, Glazunov, Szkrjabin, Erkel és Ligeti ritkán hallható darabjai szólalnak meg a Ferencsik- illetve a Klemperer-bérlet hangversenyein. A kicsinyekről sem feledkeznek meg a Nemzeti Filharmonikusok: a legfiatalabbakat három alkalommal várják korhű barokk muzsikával (!), az orgona varázslatos világának titkaival, és királyi operarészletekkel.

Részletes műsor, bérlet- és jegyvásárlás rövidesen a http://www.filharmonikusok.hu/ oldalon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.