Klasszikus

Megújuló orgonahangok

2008.07.26. 00:00
Ajánlom
A hagyományos Káli Vigasságok kiemelt eseményeként ünnepi hangversenyre kerül sor július 27-én vasárnap tíz órai kezdettel a szentbékkállai templomban. Kocsis Zoltán avatja a 140 éves, felújított hagszert.

A templom orgonáját ifjú Ország Sándor pesti műhelyében készítették 1868-ban. Az elmúlt közel másfél évszázad több viharát is megélt hangszer ónsípjait az I. világháború idején hadicélokra beolvasztották, majd apróbb javítgatások után a világhírű pécsi Angster cég reparálta 1936-ban, de a rákövetkező háború ismét sok kárt okozott benne.

A huszonegyedik századra a hangszer „elfáradt”, hangja, mechanikája megkopott. Miután mind a hitélet gyakorlatában, mind az elmúlt közel tíz évben szerencsésen megszaporodott templomi koncerteken is akadályt jelentett a hangszer leromlott állapota, az önkormányzat és az egyházközség kezdeményezésére a helyi lakosok és a faluhoz kötődő számos személyiség mozgalmat indított az orgona felújítására. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Zenei Szakmai Kollégiumánál időközben elnyert pályázat összege fedezetet nyújtott a költségek közel felére, mely nagy lendületet adott a magánadományok sikeres gyűjtéséhez. Végül a Szerencsejáték Zrt. (SzZrt.) jelentős támogatása nyújtott garanciát a költségek teljes fedezetére. A hangszer felújítását Albert Miklós, az orgonaszekrény restaurációját Schwartz Rezső mesterek végezték.

Vasárnap a kis Káli-medencei település lakosai és a vidék, a falu hazai és külföldi szerelmesei
többek között Bach, Albinoni, Luzzi műveit hallhatják Kocsis Zoltán, Molnár András operaénekes és a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar tolmácsolásában. Jelképesnek szánt gesztusként a koncert első számát, Gluck, a „Boldog lelkek táncát” két szentbékkállai fiatal, Horváth Laura és Németh Gergely szólaltatják meg. Köszöntőt mond Sárvári Attila polgármester, Harsányi László, az NKA elnöke és Feldmájer Sándor, az SzZrt. szponzorációs igazgatója. A hangverseny házigazdája Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Szentbékkállán azt tervezik, hogy a Fellner Jakab által tervezett késő-barokk templomban – élve az immár felújított hangszer adta lehetőségekkel is – a jövőben a nyári hónapokban rendszeressé teszik a Balaton-felvidéken és a Káli-medencében élők, az oda ellátogatók érdeklődésére is számítva a templomi hangversenyeket.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.