Klasszikus

Megújuló orgonahangok

2008.07.26. 00:00
Ajánlom
A hagyományos Káli Vigasságok kiemelt eseményeként ünnepi hangversenyre kerül sor július 27-én vasárnap tíz órai kezdettel a szentbékkállai templomban. Kocsis Zoltán avatja a 140 éves, felújított hagszert.

A templom orgonáját ifjú Ország Sándor pesti műhelyében készítették 1868-ban. Az elmúlt közel másfél évszázad több viharát is megélt hangszer ónsípjait az I. világháború idején hadicélokra beolvasztották, majd apróbb javítgatások után a világhírű pécsi Angster cég reparálta 1936-ban, de a rákövetkező háború ismét sok kárt okozott benne.

A huszonegyedik századra a hangszer „elfáradt”, hangja, mechanikája megkopott. Miután mind a hitélet gyakorlatában, mind az elmúlt közel tíz évben szerencsésen megszaporodott templomi koncerteken is akadályt jelentett a hangszer leromlott állapota, az önkormányzat és az egyházközség kezdeményezésére a helyi lakosok és a faluhoz kötődő számos személyiség mozgalmat indított az orgona felújítására. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Zenei Szakmai Kollégiumánál időközben elnyert pályázat összege fedezetet nyújtott a költségek közel felére, mely nagy lendületet adott a magánadományok sikeres gyűjtéséhez. Végül a Szerencsejáték Zrt. (SzZrt.) jelentős támogatása nyújtott garanciát a költségek teljes fedezetére. A hangszer felújítását Albert Miklós, az orgonaszekrény restaurációját Schwartz Rezső mesterek végezték.

Vasárnap a kis Káli-medencei település lakosai és a vidék, a falu hazai és külföldi szerelmesei
többek között Bach, Albinoni, Luzzi műveit hallhatják Kocsis Zoltán, Molnár András operaénekes és a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar tolmácsolásában. Jelképesnek szánt gesztusként a koncert első számát, Gluck, a „Boldog lelkek táncát” két szentbékkállai fiatal, Horváth Laura és Németh Gergely szólaltatják meg. Köszöntőt mond Sárvári Attila polgármester, Harsányi László, az NKA elnöke és Feldmájer Sándor, az SzZrt. szponzorációs igazgatója. A hangverseny házigazdája Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Szentbékkállán azt tervezik, hogy a Fellner Jakab által tervezett késő-barokk templomban – élve az immár felújított hangszer adta lehetőségekkel is – a jövőben a nyári hónapokban rendszeressé teszik a Balaton-felvidéken és a Káli-medencében élők, az oda ellátogatók érdeklődésére is számítva a templomi hangversenyeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.