Klasszikus

Megújult digitális rádiós műsorunk

2004.07.19. 00:00
Ajánlom
Kétszer 25 órás zenei műsor a Classic+ csatornánkon 2004. július 19-én kísérleti jelleggel új, immár kétszer 25 órányi műsorfolyam digitális adását kezdte meg a Magyar Rádió a 230.784 MHz (13 A blokk) frekvencián. A digitális rádiós multiplex tartalmazza a Magyar Rádió 3 adójának műsorát, illetve immár egy úgynevezett Classic+ csatornát is, amelyre önálló műsort szerkesztettünk, amelynek mondhatni 99.9 százaléka igényes zene. A digitális rádiózásban a két stratégiai partner, a Magyar Rádió és az Antenna Hungária közösen tett ezúttal is lépéseket.

Két különleges tartalmú és minőségű zenei világot szerkesztettünk olyan műsorfolyamba, amelyet csak nagyon kevés műsorvezetői szöveg köt össze, s amelyek egymást követik, s ismétlődnek újra és újra. A 25 órányi klasszikus zenét 25 órányi jazz és világzene követi (a szerkesztők Ménes Aranka és Jeney Erzsébet; DAB-projektvezető Tímári Sándor), s így kétnaponta, két órával mindig előrébb lépve a július 19-i éjfélkor indult digitális adáskezdethez képest követhető a Classic+ műsora.

Az előzményekhez tartozik, hogy 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás születésének 70. évfordulója alkalmából indult Budapesten az első hazai kísérleti DAB-adás az Antenna Hungária Rt. és a Magyar Rádió Rt. együttműködésében, majd 1998-ban az Antenna Hungária Rt. üzembe állította a második adóberendezést is azzal a céllal, hogy Budapesten és környékén tökéletes DAB-vételt biztosítson. (Az alkalmazott teljesítmény sajnos kevésnek bizonyult, mert vétel változatlanul csak olyan helyen van, ahol fizikailag „rálátásunk van” az adóra.)

Természetesen minden bevezetés során csakúgy, mint Európa nyugati felén, a vita azon van, hogy szabad-e úgynevezett simulcast módszerrel az új műsorszóró csatornákon is ugyanazt adni, mint az FM adókon, vagy más tartalmat kell szolgáltatni, mert csupán ez utóbbi ösztönzi az embereket az új technika kipróbálására. Éppen ez utóbbi miatt készített a Magyar Rádió egy vadonatúj programot, amely különleges klasszikus, valamint jazz és world music anyagokat tartalmaz. Ez a program összesen 50 óra hosszúságú és folyamatosan ismétlődő, majd a későbbiekben tovább bővítendő új programot nyújt a kísérleti csatorna iránt érdeklődőknek.

2003 eleje óta lehetőség van a műsorokhoz kapcsolódó adatszolgálatok, mint például a műsorszámokhoz kapcsolódó képek és szöveges információk kisugárzására is, amit a jövőben alkalmazni fogunk.

A DAB

Egyre digitalizálódó világunkban a sok évtizedes múlttal rendelkező rádiós műsorszórást és vételt is utolérte a digitális forradalom. A DAB rendszer kifejlesztésének célja az URH műsorszórás kiváltása volt. A DAB (Digital Audio Broadcasting, vagyis digitális hang műsorszórás) az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb nemzetközi újítása a rádióműsor-szórás területén. A fejlesztés 13 éve indult az Euréka 147 projekt keretében, és a teljes technológiát nyugat-európai összefogással dolgozták ki, majd szabványosították. A DAB az URH-FM műsorszórást nagy részben felváltó új rendszer, amely a digitális technika nyújtotta előnyök révén teszi még élvezetesebbé a rádiózást. Gyökeresen eltér a hagyományos analóg műsorszóró eljárástól, kiváló minőséget, professzionális hangzást és megbízható vételt biztosít még kedvezőtlen körülmények között vagy autózás közben is.

Előnyei számosak.

Talán a legfontosabb, hogy a CD lemez színvonalával szinte egyenértékű hangminőségben képes megszólalni. Megszűnnek a kimaradások, zajok, torzítások, amelyeket jelenleg az URH-adásokat hallgató autósok városokban, magas épületek vagy hegyek között gyakran tapasztalnak.

Nagyobb a kezelési kényelem is. A DAB-vevőkészülékeken nincs állomáskereső skála, a hallgató nem az adóállomás frekvenciáját állítja be, hanem a műsort annak neve vagy típusa (pop, hír, sport, stb.) alapján választja ki, a készülék pedig automatikusan rááll a keresett programot sugárzó adóállomásra. Elektronikus programkalauz segítségével előre kijelölhetők a meghallgatni, esetleg rögzíteni kívánt műsorok.

A DAB ráadásul multimédiás sugárzási lehetőséget kínál: a DAB rendszer ugyanis a rádióműsor-szórás mellett kép-, szöveg-, illetve adatátvitelre is alkalmas, csatornakapacitása tetszőlegesen és dinamikusan osztható szét különböző szolgáltatások között.

A digitális kódolásnak köszönhetően jó hatásfokkal tud működni, azonos lefedettség biztosításához a DAB-adók teljesítménye az URH-adók teljesítményének csak töredéke.

A DAB rendszerben a rádióprogramok „multiplexelt”, egy frekvenciához rendelt csomagban kerülnek kisugárzásra. A közel CD-minőségű programokból kb. 5, kevésbé igényes (pl. beszéd) programokból jóval több fogható össze egyetlen multiplexbe. A rendszer dinamikusan konfigurálható, ami lehetővé teszi, hogy adás közben (általában egy műsor végén) változtassák a multiplexben lévő programok hangminőségét, számát.

Hol tart a DAB?

2001 után – több évi stagnálást követően – a DAB körül Európa szerte felpezsdült az élet. Új szolgálatok indultak, aktív lobbizás kezdődött a digitális rádiózásért, új, korszerű dekódoló chip-készletek jelentek meg, Európa több országában jelentősen nőtt a lefedettség és megindult a vevőkészülékek árának csökkenése. A DAB végre jön, sőt már itt van.

Az új médiiumok megjelenésekor nem egyszer vélekedtek már úgy, hogy a rádiózás korszaka rövidesen véget ér. Ma már azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a rádiónak továbbra is helye van az információs társadalomban, mert az Internet vagy a mobiltelefonok új generációi nem képesek hatékonyan betölteni a rádió funkcióját.

Egy másik lényeges szempont, hogy a rádiót alapvetően az különbözteti meg más multimédia rendszerektől, hogy elég hallgatni. És éppen ez a rádió fő erőssége. Hallgathatjuk munkavégzés, gépjárművezetés közben egyaránt, míg figyelmünket a végzett tevékenységünkre összpontosítjuk. A televízióról vagy az interaktív Internetről ez nem mondható el.

Álljon itt még néhány adat annak alátámasztásaképpen, hogy a DAB terjedése valóban elkezdődött.

2004 nyarán Anglia lefedettsége a lakosságra vonatkoztatva 80%. Ugyanez a jellemző Németország esetében 70, míg Svájc esetében 65, Spanyolországban 50%.

Az eredetileg európai DAB Európán kívül is terjed. A WorldDAB adatai szerint Kanadában például 35%-os, Szingapúrban 40%-os, Ausztráliában pedig 15%-os a lefedettség.

A DAB hazai bevezetését a Digitális Rádió Kör szervezi. Az első kísérleti adás, ahogy fentebb is írtuk 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás megszületésének 70. évfordulója alkalmából indult el a Magyar Rádió és az Antenna Hungária jóvoltából. A jelenlegi kísérleti DAB-multiplexben négy programot helyeztünk el. A Kossuth Rádió, Petőfi Rádió és Bartók Rádió hagyományos programján túl a negyedik helyén a fentebb említett Classic+ nevűt.

DAB-vevőkészülékek

A DAB-vevőkészülékek kínálata bőséges. Autórádiókban, asztali vevőkben, PC-kártyára épített vevőkben, vagy a PC-hez kívülről csatlakoztatható eszközökben már jó ideje nincs hiány. A második generációs új, kis fogyasztású, magasabb integráltságú DAB-chipek felhasználásával lehetővé vált a kisméretű, hordozható, és nem utolsó sorban olcsó vevőkészülékek előállítása.

A korábban született DAB-vevők általában a hagyományos rádiókészülékekre emlékeztetnek. A vevőparkot vizsgálva újabban egészen formabontó megoldásokkal is találkozhatunk. Az egyik ilyen vevő a Psion cég futurisztikus megjelenésű WaveFindere, a másik a Müncheni Műszaki Egyetemen kifejlesztett DAB-USB vevődoboz. Mindkét vevő a személyi számítógép USB portjához csatlakozik. A készülékekben lévő hardver csak a DAB-jel vételét biztosítja, a szolgálatok (hang és adat) dekódolása a PC-n futó szoftverekkel történik.

A DAB-mobil kutatások eredményeképpen rövidesen megkezdődhet a DAB-vevőt, a mobiltelefont és a Personal Digital Advisor-t (PDA) integráló interaktív mobil terminálok fejlesztése.

Karácsony előtt a DAB-vevők piacán is mindig lehet számítani meglepetésekre. Idén Kanadában a PersTel DR101 DAB/FM vevőt 99,99 kanadai dollárért kínálják. A Pure-Digital kihozta második hordozható vevőjét, aTEMPUS-1-et, mely 119,99 Fontba kerül. A Roberts cég Gemini 3 típusú, hordozható DAB/FM vevője 139 Fontba kerül.

Angliában (de más országokban is) DAB-vevőt eddig műszaki üzletekben, áruházakban lehetett vásárolni. Idén karácsony előtt Angliában már két szupermarket-óriás, a TESCO és a Sainsbury’s 17 ill. 125 üzletében kínálnak DAB-vevőket.

MR Műszaki Igazgatóság, Morvai Katalin

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.