Klasszikus

Megúszták!

2006.07.10. 00:00
Ajánlom
Napjainkban állandóan bővül a „régizenei” repertoár, folyamatosan készülnek újabb és újabb felvételek régebbnél régebbi művekből. Eldugott, poros könyvtárakból szinte naponta kerülnek elő elveszettnek hitt vagy elfeledett, mellőzött darabok.

Az embert pedig ambivalens érzések kerítik hatalmába. Sajnálja, hogy ennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ismét (vagy éppen először) foglalkozzon ezekkel az alkotásokkal. Így volt ez nemrégiben még egy Händel- vagy egy Bach-darab esetében is, így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy ez többszörösen is igaz az olyan „kismesterekre”, mint például Albinoni, Leclair vagy éppen Buxtehude. Buxtehude op. 2-es triószonátáit hallgatva azonban egyre inkább úgy érezzük, talán jobb is, hogy mostanáig nemigen foglalkoztak velük. Bizony elég furcsa lenne elképzelni ezeket a „leheletnyi” darabokat a historikus zenei „forradalom” előtti előadásokban. Mert míg mondjuk egy Beethoven-szimfónia egy-egy frissebb, élénkebb előadásban igencsak hatásos tudott lenni a „golden age” alatt, addig jobb bele sem gondolni, hogy mi történt volna Buxtehude triószonátáival. A lényeg azonban: ezek a daraŹbok hál’ Istennek megúszták! Sőt, nemrégiben megfelelő művészek kezébe kerültek a partitúrák – munkájuk eredménye pedig egy kifinomult és intelligens lemez, valódi kuriózum lett. A felvétel igazi erénye, hogy megőrizte Buxtehude fiatalkori kompozícióinak frissességét és elevenségét, minŹdezt tökéletes autenticitással és könnyedséggel. Az előadók igyekeztek (nem éppen siker nélkül) felszínre hozni a művek finom, intim hangulatát.

A sorozat talán legizgalmasabb, külön kiemelhető darabja a No. 5-ös A-dúr szonáta. A rövid nyitó-allegro után egy rendhagyó tétellel folytatódik a mű, melynek felirata: „Violinosolo – Concitato”. A tételnek külön érdekessége (a hegedű gazdag szólója mellett) a Monteverdihez kapcsolható hagyomány, sőt annak egyfajta újraértelmezése is; nevezetesen: a Monteverdi-féle stile concitato továbbéléséről, német területen való meghonosodásáról van szó. Ezt a tételt egy adagio követi viola da gamba-szólóval, amely hangulatilag tökéletes egyensúlyt teremt az előző szakasszal.

A szólamok tökéletes összhangban szólalnak meg az egymásra valóban figyelő zenészeknek köszönhetően. Modoruk minden túlzástól mentes. A csembalista Lars Ulrik Mortensen dús, de minden hivalkodástól mentes continuója a vonósok (John Holloway – hegedű, Jaap ter Linden – viola da gamba) tiszta, telt tónusa mellet is említésre érdemes. A hangminőség is kifejezetten jónak nevezhető, ami talán nem kis részben tulajdonítható annak, hogy a felvétel a kiváló akusztikájú koppenhágai Kastelskirkenben készült. Az egész felvétel kellemes, megnyugtató emléket hagy a hallgatóban.

(D. Buxtehude: Seven Trio Sonatas Op. 2 /John Holloway, Jaap ter Linden, Lars Ulrik Mortensen, Naxos 8.557249)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.