Klasszikus

Megválasztották a 2005-ös Prima Primissima Díj jelöltjeit

2005.09.27. 00:00
Ajánlom
A Prima Primissima Alapítvány és a Prima Primissima Díj mellett működő Társadalmi Tanácsadó Testület ma tette közzé azoknak a művészeknek, tudósoknak, építészeknek és egyéb közéleti személyiségeknek a névsorát, akik a harmadik, 2005. évi Prima Primissima Díj jelöltjei lettek a szeptember 20-i szavazás alapján. A Magyar Zeneművészet kategória jelöltjei a Budapesti Fesztiválzenekar, Kováts Kolos operaénekes, valamint Ránki Dezső zongoraművész.

A Demján Sándor által, a VOSZ Elnöksége támogatásával 2003 nyarán alapított díj legfőbb célja a magyar szellemi élet eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra pártoktól független erősítése, fejlesztése. Az Alapítvány a Demján Sándor által felajánlott, több mint kétmilliárd forint értékű díjak odaítélésével a magyar szellemi élet képviselőinek kiemelkedő teljesítményeit, valamint az elismerésre és követésre méltó életműveket kívánja középpontba állítani.

A harminc jelöltet titkos szavazással választotta ki a múlt héten az Alapítvány Kuratóriuma és a Társadalmi Tanácsadó Testület. Jelöltet állíthatott a VOSZ Elnöksége, a megyei elnökök és szekcióelnökök, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Kuratórium, valamint az érdekvédelmi, érdekképviseleti és szakmai civil szervezetek. Jelölhetők voltak mindazok a magyar állampolgárok és hazai szervezek, akik, illetve amelyek a Magyar Köztársaság területén fejtették ki kiemelkedő, elismerésre méltó tevékenységüket. A Primissimák kategóriánként 50.000 euró, a Prímák 10-10.000 euró díjazásban részesülnek 2003 óta. Csányi Sándor, az Alapítvány Kuratóriumának elnöke még 2003-ban felajánlotta, hogy magánvagyonából tíz esztendőn át további 50.000 eurót biztosít évente a Közönségdíjazottnak.

A szervezők a jövőben ifjúsági kategóriákkal és ösztöndíjak létrehozásával kívánják bővíteni a Prima Primissima Díj rendszerét. A jelöltekre a sajtóban megtalálható telefonszámokon, sms-ben és az MTV weboldalán keresztül bárki szavazhat. Az így beérkező voksok alapján dől el, ki kapja majd a Közönségdíjat. A díjátadásra december 8-án, a Magyar Vállalkozók Napja-rendezvénysorozat keretében kerül majd sor a Nemzeti Színházban. Aznap délelőtt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnökségi ülésén titkos szavazással választják meg a tíz kategória a győzteseit.

Jelöltek

Magyar Irodalom
Hubay Miklós, drámaíró
Lázár Ervin, író
Spiró György, író

Magyar Színház és Filmművészet
Cserhalmi György, színész
Sára Sándor, operatőr, rendező
Seregi László, táncművész, koreográfus

Magyar Képzőművészet
Gyulai Líviusz, grafikusművész
Schéner Mihály, festőművész
Sváby Lajos, festőművész

Magyar Tudomány
Csókai András, idegsebész
Ferge Zsuzsa, szociológus
Kornai János, közgazdász

Magyar Oktatás és Köznevelés
Kozma Imre, lelkész
Németh G. Béla, irodalomtörténész
Schweitzer József, egyetemi tanár

Magyar Építészet és Építőművészet
Csete György, építész
Kerényi József, építész
Zoboki Gábor, építész

Magyar Írott Sajtó
Illés Sándor, újságíró
Fehér Béla, újságíró
Tamás Ervin, újságíró

Magyar Elektronikus Sajtó
Friderikusz Sándor, szerkesztő
Krizsó Szilvia, szerkesztő
Ráday Mihály, operatőr, rendező

Magyar Népművészet és Közművelődés
Berecz András, mesemondó, népdalénekes
Erdélyi Zsuzsanna, folklorista
Szentendrei Skanzen

Magyar Zeneművészet
Budapesti Fesztiválzenekar
Kováts Kolos, operaénekes
Ránki Dezső, zongoraművész

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.