Klasszikus

Megválasztották a 2005-ös Prima Primissima Díj jelöltjeit

2005.09.27. 00:00
Ajánlom
A Prima Primissima Alapítvány és a Prima Primissima Díj mellett működő Társadalmi Tanácsadó Testület ma tette közzé azoknak a művészeknek, tudósoknak, építészeknek és egyéb közéleti személyiségeknek a névsorát, akik a harmadik, 2005. évi Prima Primissima Díj jelöltjei lettek a szeptember 20-i szavazás alapján. A Magyar Zeneművészet kategória jelöltjei a Budapesti Fesztiválzenekar, Kováts Kolos operaénekes, valamint Ránki Dezső zongoraművész.

A Demján Sándor által, a VOSZ Elnöksége támogatásával 2003 nyarán alapított díj legfőbb célja a magyar szellemi élet eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra pártoktól független erősítése, fejlesztése. Az Alapítvány a Demján Sándor által felajánlott, több mint kétmilliárd forint értékű díjak odaítélésével a magyar szellemi élet képviselőinek kiemelkedő teljesítményeit, valamint az elismerésre és követésre méltó életműveket kívánja középpontba állítani.

A harminc jelöltet titkos szavazással választotta ki a múlt héten az Alapítvány Kuratóriuma és a Társadalmi Tanácsadó Testület. Jelöltet állíthatott a VOSZ Elnöksége, a megyei elnökök és szekcióelnökök, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Kuratórium, valamint az érdekvédelmi, érdekképviseleti és szakmai civil szervezetek. Jelölhetők voltak mindazok a magyar állampolgárok és hazai szervezek, akik, illetve amelyek a Magyar Köztársaság területén fejtették ki kiemelkedő, elismerésre méltó tevékenységüket. A Primissimák kategóriánként 50.000 euró, a Prímák 10-10.000 euró díjazásban részesülnek 2003 óta. Csányi Sándor, az Alapítvány Kuratóriumának elnöke még 2003-ban felajánlotta, hogy magánvagyonából tíz esztendőn át további 50.000 eurót biztosít évente a Közönségdíjazottnak.

A szervezők a jövőben ifjúsági kategóriákkal és ösztöndíjak létrehozásával kívánják bővíteni a Prima Primissima Díj rendszerét. A jelöltekre a sajtóban megtalálható telefonszámokon, sms-ben és az MTV weboldalán keresztül bárki szavazhat. Az így beérkező voksok alapján dől el, ki kapja majd a Közönségdíjat. A díjátadásra december 8-án, a Magyar Vállalkozók Napja-rendezvénysorozat keretében kerül majd sor a Nemzeti Színházban. Aznap délelőtt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnökségi ülésén titkos szavazással választják meg a tíz kategória a győzteseit.

Jelöltek

Magyar Irodalom
Hubay Miklós, drámaíró
Lázár Ervin, író
Spiró György, író

Magyar Színház és Filmművészet
Cserhalmi György, színész
Sára Sándor, operatőr, rendező
Seregi László, táncművész, koreográfus

Magyar Képzőművészet
Gyulai Líviusz, grafikusművész
Schéner Mihály, festőművész
Sváby Lajos, festőművész

Magyar Tudomány
Csókai András, idegsebész
Ferge Zsuzsa, szociológus
Kornai János, közgazdász

Magyar Oktatás és Köznevelés
Kozma Imre, lelkész
Németh G. Béla, irodalomtörténész
Schweitzer József, egyetemi tanár

Magyar Építészet és Építőművészet
Csete György, építész
Kerényi József, építész
Zoboki Gábor, építész

Magyar Írott Sajtó
Illés Sándor, újságíró
Fehér Béla, újságíró
Tamás Ervin, újságíró

Magyar Elektronikus Sajtó
Friderikusz Sándor, szerkesztő
Krizsó Szilvia, szerkesztő
Ráday Mihály, operatőr, rendező

Magyar Népművészet és Közművelődés
Berecz András, mesemondó, népdalénekes
Erdélyi Zsuzsanna, folklorista
Szentendrei Skanzen

Magyar Zeneművészet
Budapesti Fesztiválzenekar
Kováts Kolos, operaénekes
Ránki Dezső, zongoraművész

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.
Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!